Over blessures

Over de hele wereld zijn mensen bezig met sporten. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen van jong tot oud. Sport laat het lichaam intensief bewegen wat goed is voor de geest, het lichaam en de spieren. Het tegendeel kan zijn dat de kans op een lichaamsblessure groter is wanneer je aan sport doet. Dit kan gaan van kleine spierpijntjes tot ziekenhuisopnames of blijvende lichaamsschade.

Het is daarom van groot belang dat sportblessures zodanig goed worden behandeld dat zich geen herhaling van de blessure optreedt. Dit kan met behulp van meerdere factoren: braces, oefeningen, operatieve behandeling etc. 

Enkelblessure-voetbal

Hoe kan een sportblessure ontstaan?

Sportblessures doen zich in de meeste gevallen voor wanneer er een onverwachtse, verkeerde beweging wordt gemaakt of door zware overbelasting van het lichaam. Bij sporten als voetbal, hockey, volleybal, en hardlopen ligt het risico op sportblessures hoger dan overige sporten. 

Wat zijn kenmerken van het oplopen van een blessure?

Kenmerken van het oplopen van een sportblessure zijn onder andere: Een spierverrekking die te ver uitrekt, een spier of pees die een scheur oploopt, een botbreuk of een gewricht die de verkeerde richting opdraait. 

Onderliggende oorzaak van een sportblessure

Een sportblessure ontstaat meestal niet zomaar. Er zijn vaak een of meer onderliggende oorzaken. Denk aan overgewicht, een slechte lichamelijke conditie, geen/te weinig voorbereiding, een verkeerde lichaamshouding of te hoge belasting tijdens de training/competitie. Echter kan een blessure direct ontstaan door een val, botsing of klap.

Zweepslag

Hoe kunt u sportblessures voorkomen?

Sportblessures kunt u niet 100% voorkomen. Ze kunnen ten alle tijden optreden bij de kleinste, incorrecte bewegingen. Wat u wel kunt doen is het zoveel mogelijk voorkomen voor het oplopen van een sportblessure. Dit gaat voornamelijk door zelfstandige inspanning van het lichaam.

Het kan doormiddel van een warming-up en coolingdown, geleidelijke opbouw van sporttraining, een gezonde levensstijl, comfortabele sportschoenen, goed sportmateriaal, hulp van fysiotherapie en onderzoek naar het eigen lichaam. 

Daarbij helpen braces en tape om de sportblessure ten alle tijden te ondersteunen en beschermen. Braces van Push en BioSkin bestaan uit topkwaliteit materiaal en zijn voorzien van de nieuwste ontwikkelingen. Dit maken de braces uniek, comfortabel en functioneel voor elke betreffende sportblessure. Wanneer u behoefte hebt aan extra ondersteuning en bescherming is de kinesiologie tape van Tmax een mooie toevoeging aan de brace.