Welke klachten komen veel voor bij achillespees

Wanneer er sprake is van een achillespees blessure kunnen zich meerdere klachten voordoen. Een achillespees blessure kun je krijgen wanneer je de pees meer belast dan normaal, bijvoorbeeld bij sporten als voetbal of hardlopen. De overbelasting kan ontstaan door langdurige of herhaalde belasting. De organisatie van de peesvezels wordt op deze manier veranderd. Dit kan resulteren in een achillespees ontsteking of een afgescheurde achillespees. In beide gevallen geven achillespees braces en spalken de juiste bescherming en compressie.

Oorzaken van klachten in de achillespees

Hoe de blessure ontstaat, is vaak te danken door intensief sporten of overbelasting van de achillespees. Daarnaast zijn er nog andere oorzaken van de spierblessure. Denk aan het dragen van slechte schoenen in combinatie met voetafwijkingen als platvoeten of slappe enkels. Deze factoren dragen bij aan een negatieve overbelasting van de achillespees, waardoor deze mogelijk ontstoken of wordt afgescheurd.

Een blessure in de achillespees kan ontstaan door:

  • In korte tijd meer te bewegen of te sporten dan het lichaam is gewend.
  • Eerdere klachten aan de achillespees.
  • Mindere kracht in de kuitspieren.
  • Trainen in de winter.
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica.
  • Een harde ondergrond tijdens het sporten.
  • Instabiliteit van de enkels.
Achillespees

Vormen van achillespees klachten

Meestal bevinden de klachten in de achillespees net boven de hiel. Als dit zich aanhoudt, wordt de pijn in de achillespees alsmaar erger. Deze pijn kan continue voelbaar zijn waardoor er serieuze vorm van een spierblessure is. In sommige geval kan deze pijn zo ernstig zijn, dat lopen niet mogelijk is. Een achillespees blessure kan uit meerdere vormen bestaan. Er zijn echter een paar klachten die veel voorkomen bij een pijnlijke achillespees. Dit zijn met name een achillespees ontsteking of een scheurtje in de achillespees.

Achillespees ontsteking

Achillespeesontsteking is een spierblessure die zich bevind van de hielpezen naar de kuitspier loopt.

De ontsteking is vaak pijnlijk en kan bewegen of sporten onmogelijk maken, zeker wanneer u deze negeert kan deze blessure ook chronisch worden. Daarnaast kan de pees overlast raken door een slechte ondergrond. Dit merk je in de ochtend- of avonduren, waarbij het gebied rondom de achillespees stijf aanvoelt of opgezwollen is.

De blessure gaat vaak vanzelf weer over. Dit proces kan echter versneld worden door eigen inzet. Dit kan door voldoende rust te nemen, oefeningen uit te voeren en goed te koelen. Daarnaast helpen verschillende steunmiddelen om de gewenste compressie aan de achillespees te geven. Wij bieden de beste braces aan voor een spoedig en pijnloos herstel van de achillespees. Ook kunt u Tmax kinesiotape in onze webshop vinden. Dit alles om u pijnvrij door de blessure heen te komen.

Achillespees afgescheurd

Een afgescheurde achillespees is direct voelbaar en maakt bewegingen in het gewricht onmogelijk. Wanneer je de achillespees afscheurt, is dit vaak bij een onverwachtse- of zwaar overbelaste beweging. Ook zorgen medicijnen als antibiotica voor een zwakkere achillespees waardoor een scheurtje sneller voorkomt bij belasting.

Bij behandeling van een scheurtje in de achillespees is er keuze tussen een operatieve of een niet-operatieve aanpak. Tijdens een operatieve behandeling worden de uiteinden van de pezen aan elkaar gebracht. Dit kent een hersteltijd van 6 tot 8 weken met gips of een brace.

Bij een niet-operatieve manier wordt het gips met de voet in spitsstand gebracht. Zo komen de uiteinden van de pezen tegen elkaar aan te liggen. Rust nemen moet ervoor zorgen dat de pezen weer aan elkaar groeien.

Welke symptomen kent een achillespees blessure?

Symptomen van achillespees blessures zijn: blijvende pijn in de achillespees, moeite met lopen of moeite met bewegingen maken in het been.