3 Oefeningen voor een beter herstel van een achillespees blessure

Het uitvoeren van achillespees oefeningen kan een positieve impact hebben op het herstelproces van de gewrichtsblessure. Ze verzachten spierspanning op de enkel en laten de spier in hetzelfde moment oprekken en versterken. Daarnaast voorkomt het verder blessureleed en versnellen ze het herstel van de gewrichtsblessure. 

Bekijk de oefeningen nu in een video

Vanaf nu is het ook mogelijk om de oefeningen voor blessures te bekijken in een video. Per oefening treft u een stappenplan hoe de oefeningen uitgevoerd dienen te worden. 

Raadpleeg voor de juiste mate van het uitoefenen van de oefeningen altijd uw behandelaar, zodat u niet overbelast.

Welke oefeningen voor achillespees worden vaak gebruikt?

Er zijn meerdere achillespees oefeningen die het herstelproces verbeteren en versnellen door de doorbloeding van de achillespees te verbeteren. Deze excentrische oefeningen worden geschaald op mate van licht tot zware spierbelasting. 

Oefening 1: Achillespees rekken in beginfase

 1. Ga op de grond zetten met uw aangedane been gestrekt naar voren.
 2. Pak een handdoek en doe deze om de onderkant van de voet.
 3. Houdt de handdoek met beide armen stevig vast.
 4. trek uw voorvoet naar je toe door aan de handdoek te trekken.
 5. Doe dit voorzichtig en zorg dat de achillespees oprekken geen pijnklachten geeft.
rekoefening achillespees

Oefening 2: Excentrische oefening in middelfase

 1. Ga met uw voorvoeten op een verhoging of trap staan.
 2. Laat uw gewicht vallen op de achterkant van uw voet (achillespees).
 3. Til uw hiel op waardoor u op uw tenen staat.
 4. Breng de hiel weer terug zonder dat u van uw plaats gaat.
 5. Doe dit 20 keer en pak dan rust.
rekoefening voor kuiten en hiel

Oefening 3: Excentrische oefening achillespees in eindfase

 1. Ga op een stoel zitten met beide voeten op de grond.
 2. Til de achterkant van uw voet rustig op.
 3. Houdt dit een seconde vast en zet uw voeten weer op de grond in een vloeiende beweging.
 4. Til vervolgens uw hiel op en houdt deze weer kort vast.
 5. Doe dit 20 keer en neem rust.

Waar moet u op letten bij het uitvoeren van oefeningen voor uw achillespees?

Op het moment dat u oefening wilt doen voor uw achillespees dient u op een aantal zaken te letten. Het is belangrijk dat u niet elke dag oefeningen doet en u niet te lang achter elkaar de achillespees belast. Geef uw achillespees de rust om te herstellen na het belasten. Daarnaast dient u dit vol te houden voor een bepaalde periode, ongeveer 5 weken. Anders is de kans aanwezig dat uw blessure erger wordt. Ten slotte mag u een klein beetje pijn voelen bij de oefeningen, zolang u niet veel pijn voelt. Bij te veel pijn dient u meteen te stoppen.

Welke hulpmiddelen kunnen worden gebruikt bij achillespees oefeningen?

Voor de beste achillespees oefeningen kunt u gebruik maken van fitness & balans hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen helpen u bij het uitvoeren van oefeningen, en dragen bij aan een effectief herstelproces voor de aangedane achillespees. De hulpmiddelen worden gebruikt om variatie in de oefeningen te brengen en zorgen voor een ander soort belasting. Vaak worden de hulpmiddelen gebruikt om de stabiliteit van de enkel weer sterker te maken door middel van balansoefeningen.

Hulpmiddelen van Mambo Max

Er zijn verschillende hulpmiddelen die u kunt gebruiken van Mambo Max voor het uitvoeren van oefeningen voor de achillespees. Hierdoor kunt u specifiek uw klachten behandelen. Denk hierbij aan stepping stones, een balance board, comfort cushion of bijvoorbeeld een massagebal. Deze hulpmiddelen zijn handig in gebruik waardoor u op een effectieve manier de klachten kunt herstellen van uw achillespees.

Een oefenband

U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een oefenband bij uw oefeningen. De oefenband zorgt ervoor dat u op natuurlijke wijze belasting op kan bouwen op de achillespees. Dit doe je door met uw hiel af te zetten op de oefenband, zodat hier spanning op komt. Daarnaast verbetert het bewegingsbereik, de kracht en de samenwerking van de spiergroepen. De MoVeS-band is hier uitermate geschikt voor! De band bevat  tevens een Snap-Stop, wat ervoor zorgt dat de band extreem scheurvast is.

Mambo Max Aerobic Step