Pijn bij achillespees verdikking

Wanneer er sprake is van een achillespees tendinose kan er een achillespees verdikking ontstaan dat loopt tussen de achillespees en het hielbeen. Bij achillespees verdikking komen kleine scheurtjes en extra vocht in de pees. Dit kan een zwelling of zelfs een scheurtje in de achillespees opleveren. De verdikking kan voor komen in het midden van de achillespees en bij de aanhechting op het hielbeen. Dit zijn twee verschillende vormen van de achillespees blessure die een eigen behandeling kennen.

Ontstaan van verdikking

Oorzaken van een verdikking in de achillespees is vaak niet bekend. Zware overbelasting van de hiel of zwakke kuiten kunnen factoren zijn die mogelijk helpen bij het oplopen van een verdikking in de achillespees. Uiteindelijk worden de peesvezels in de achillespees ernstig aangetast. Daarnaast is het mogelijk dat een uitstekende vorm van het hielbeen meer druk geeft op de achillespees, waardoor er kenmerkende afwijkingen kunnen ontstaan. Er zijn mogelijk verschillende manieren waarop de blessure kan waarbij meerdere factoren een rol kunnen spelen.

Naast een zwaar overbelaste hiel en zwakke kuiten zijn er andere factoren die de kans op verdikking in de achillespees vergroten.

Hieronder vallen:

 • Vorige peesblessures in de onderste delen van het lichaam.
 • De toename in sportbelasting.
 • Het hebben van overgewicht.
 • Soepele of stijve kuitspieren.
 • Negatieve aandoeningen op de peesspier.
 • Medicijnen die negatief werken op de peesspier.
 • De overgang bij vrouwen.
 • Peesblessures die vaker in de familie voor komen.
achillespees ontsteking

Gevoel bij achillespees verdikking

Bij verdikking in de achillespees is er een zeurende of stekende pijn boven de hiel voelbaar. Dit resulteert vaak in een pijnlijke verdikking van de achillespees boven de hiel. De pijn neemt langzaam toe. Eerst krijgt u pijn na het sporten, wat vanzelf ook weer verdwijnt. Daarna voelt u de pijn in de beginperiode van het sporten. Bij aanvang van het sporten heeft u even pijn, maar deze verdwijnt terwijl u bezig bent. Uiteindelijk is de pijn continu aanwezig, dus ook in ruststand. Deze pijn wordt steeds erger tijdens en na belasting.

Zelfbehandeling

Bij zelfbehandeling van een achillespeesblessure gaat u na wat u zelf aan de blessure kunt doen om het herstel te stimuleren. Dit begint bij helder nadenken. Neem voldoende rust, wees eerlijk naar uzelf over wat wel en niet kan en volg dit vervolgens op. Draag schoenen die comfortabel aan de voet zitten en niet te veel druk aan de hiel geven. Bij kortdurende klachten kan een ontstekingsremmer van waarde zijn. Ibuprofen remt de reactie van de cellen in de achillespees af, wat voor een sneller herstel kan zorgen. Daarnaast kan het ook een gunstig effect hebben op verdikking. Dit middel kan echter maagklachten geven en is niet geschikt bij andere hart- en vaatziekten en aangetaste nieren.

Oefeningen

Oefeningen kunnen het herstelproces ook bevorderen. Met behulp van oefeningen bouwt de spier de verloren kracht weer op zodat het zoals vanouds functioneert. In een aantal gevallen zijn deze niet waardevol bij een achillespees blessure.

Bij een kortdurende blessure zijn oefeningen niet van toepassing. Dit is een achillespees blessure die tot maximaal 12 weken aanwezig is. In deze periode is er nog veel reactie aanwezig in de achillespees, terwijl de peesvezels weer als normaal functioneren. Door het uitvoeren van oefeningen wordt er een reactie opgewekt in de achillespees. Dit is dus niet nodig omdat er al een reactie aanwezig is in de achillespees.

Oefeningen zijn aan de andere kant wel zinvol bij een langdurige achillespeesblessure. Dit geldt voor een achillespees blessure die meer dan 12 weken aanhoudt. Het doel van de oefeningen zijn het versterken van de kuitspier en het aanmaken van peesvezels. Er zijn verschillende oefeningen die gedaan kunnen. Om te weten welke oefeningen dit zijn, kunt u onze blessurepagina bezoeken!

Verdikking aanpakken

Bij een verdikking in de achillespees is het belangrijk om dit op de juiste manier aan te pakken. Dit geldt bij een kortdurende- en langdurige achillespeesblessure. Het is belangrijk om verder blessureleed te voorkomen en voldoende rust te nemen. Dit door geen sport of activiteit te doen die pijn opwekt. Minder intensieve sporten kunnen wel worden gedaan, mits dit binnen de pijngrens liggen. Pas als de pijnklachten en de ochtendstijfheid in de achillespees minder worden, is het mogelijk om intensieve bewegingen geleidelijk op te bouwen. Dit herstelproces kan door zelfbehandeling en oefeningen worden versneld.

Achillespees verdikking voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Ben een achillespees blessure voor door hier tijd en moeite in te steken. Zo bouw je voor jezelf een beschermlaag op en zullen lichte- en zware klachten minder snel voor komen.

Het voorkomen van een achillespees blessure kunt u doen door:

 • Preventieve oefeningen uit te voeren na herstel van een blessure.
 • Geleidelijke opbouw van spierbelasting te hanteren.
 • Trainingen minder vaak, lang of intensief te doen.
 • Geen medicijnen innemen die voor achillespees klachten kunnen zorgen.
 • Achillespees braces te dragen voor bescherming en ondersteuning.

Wat gebeurt er met verdikking in de achillespees?

Bij overbelasting van de achillespees komen kleine scheurtjes en extra vocht in de pees. De overbelasting kan voorkomen in het midden van de achillespees en bij de aanhechting op het hielbeen.