Heb ik een blessure aan de achillespees?

De achillespees is de sterkste en grootste pees is het menselijk lichaam. Het verbindt de kuitspier met de hiel en zorgt ervoor dat de voet kracht kan zetten wanneer het van de grond afkomt. Wanneer er teveel kracht op de achillespees wordt gezet, kan deze flink geïrriteerd raken. In dit geval is er sprake van een blessure aan de achillespees. Belangrijk is om de achillespees zo spoedig mogelijk te behandelen. Achillespees braces en spalken zorgen voor de juiste bescherming en compressie tijdens herstel.

Hoe ontstaat een blessure in de achillespees?

De oorzaak van een achillespeesontsteking ligt vaak bij intensief sporten of overbelasting van de achillespees. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden die de spierblessure opwekt. Voorbeeld is het dragen van slechte schoenen in combinatie met voetafwijkingen. Dit is een van de factoren die de achillespees negatief belast, waardoor de kans op ontsteking groter is.

Andere factoren die ontsteking in de achillespees vergroten zijn:

  • Ervaring met eerdere klachten aan de achillespees.
  • In korte tijd meer bewegen of sporten dan het lichaam is gewend.
  • Beperkte kracht in de kuitspieren.
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica.
  • Trainen in de wintertijd.
  • Een harde ondergrond tijdens het sporten.
  • Enkelinstabiliteit.

Wanneer heb ik een achillespeesontsteking?

Achillespeesontsteking is een ontsteking in de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. De ontsteking in de achillespees is pijnlijk en kan het sporten beperken, met name als het een chronische blessure wordt. Bij een achillespeesontsteking is dit echter niet het geval doordat het vanzelf over gaat. De blessure komt meestal tot stand door overbelasting tijdens het sporten en het dragen van verkeerde schoenen. Dit met als gevolg dat er pijnklachten of stijfheid optreedt. Een achillespeesontsteking kunt u volgens een aantal manieren behandelen. De belangrijkste punten zijn het uitvoeren van oefeningen en het gebruikmaken van hulpmiddelen. Hieronder vallen braces en tape.

Achillespees

Welke achillespeesklachten kunt u herkennen?

Wanneer u een achillespeesblessure hebt opgelopen, kan dit verschillende klachten met zich meebrengen. Voelbare pijn bij de aanhechting van de achillespees op de hiel of net erboven, tijdens het sporten of wandelen en stijfheid in de ochtend zijn veelvoorkomende klachten bij een achillespeesblessure. Waneer deze achillespeesklachten zich voordoen, is er sprake van een verdikking, ontsteking of stijve achillespees.

Achillespeesontsteking

Een achillespeesontsteking doet zich voor wanneer er teveel kracht op de achillespees wordt gezet. Dit kan in de vorm van te zware belasting of herhalende overbelasting. De achillespees kan op deze manier flinke irritatie opwekken en ontsteken.

Achillespees verdikking

Bij een achillespees verdikking ontstaan er kleine scheurtjes en extra vocht in de pees. Met name door zware overbelasting of zwakke kuiten kunt u een achillespees verdikking oplopen. Dit kan resulteren in een zwelling tot een scheurtje in de achillespees.

Stijve achillespees

Er is sprake van een stijve achillespees wanneer de achillespees een schok achterlaat bij elke beweging in de voet of het been. Overbelasting is de grootste oorzaak voor het krijgen van een stijve achillespees. Met als gevolg dat stijfheid in de achillespees ernstig voelbaar is in de ochtend.

Wat kan ik zelf doen bij een achillespeesblessure?

Er zijn een aantal manieren wat u zelf kunt doen om een achillespeesblessure te behandelen of voorkomen. Ben bewust welke sporten u wel of niet kunt uitvoeren, begin met sporten wanneer de pijn en/of stijfheid in de ochtend weg is en voer de juiste achillespees oefeningen uit. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden die u kunnen ondersteunen bij een achillespeesblessure. Onze specialisten raden braces en tapen aan voor de achillespees. Zo behaal je de maximale ondersteuning en bescherming  voor de achillespees.

Achillespees braces

Achillespees braces bieden de juiste ondersteuning en bescherming voor elke  achillespeesblessure. Ze geven compressie en verzachten de pijn bij het maken van bewegingen in de voet.

Bekijk braces

Achillespees tapen

Naast een brace of spalk is de achillespees tapen goed voor extra ondersteuning. Hier past de kinesiotape van Tmax precies bij. De tape vermindert de druk op de pees zodat deze minder belast en sneller geneest.

Tape blessure

Achillespees oefeningen

Oefeningen voor de achillespees verbeteren het herstelproces. Door oefeningen uit te voeren, creëert u een geleidelijke opbouw voor spierversterking en oprekking. Zo kunt u in het vervolg meer belasting aan en zullen blessures minder snel voorkomen.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij een achillespeesblessure

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wanneer heeft u een blessure aan de achillespees?” answer-0=”Wanneer er teveel kracht op de achillespees wordt gezet, kan deze flink geïrriteerd raken. In dit geval is er sprake van een blessure aan de achillespees. ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Hoe ontstaat een achillespeesblessure?” answer-1=”De oorzaak van een achillespeesontsteking ligt vaak bij intensief sporten of overbelasting van de achillespees. Daarnaast is het dragen van verkeerde schoenen ook een oorzaak. ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Wanneer heb ik een achillespeesontsteking?” answer-2=”Achillespeesontsteking is een ontsteking in de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. ” image-2=”” headline-3=”h2″ question-3=”Welke achillespeesklachten kunt u herkennen?” answer-3=”De meest voorkomende achillespeesklachten zijn: verdikking, ontsteking en een stijve achillespees. ” image-3=”” headline-4=”h2″ question-4=”Wat kunt u zelf doen tegen een achillespeesblessure?” answer-4=”U kunt de achillespees zelf behandelen door oefeningen uit te voeren en hulpmiddelen erbij te gebruiken die het herstel bevorderen. Dit in de vorm van braces en tape. ” image-4=”” count=”5″ html=”true” css_class=””]