Wat is artrose in de knie?

Artrose is een aandoening waarbij er schade aan het kraakbeen in de knie ontstaat. Het kraakbeen zorgt ervoor dat u de knie gemakkelijk kunt buigen, draaien en strekken. Kortom: Het zorgt ervoor dat u uw knie op een gezonde manier kunt gebruiken. Bij artrose in de knie is het kraakbeen dun en niet glad. Dit zorgt ervoor dat u eindelijk niet meer de gewone functie van uw knie kunt gebruiken.

Wat is een versleten knie?

Een versleten knie is gelijk aan artrose in de knie (ook wel gonartrose). Bij een versleten knie is het kraakbeen in de knie volledig of gedeeltelijk versleten. In dit geval zijn de gewrichtsvlakken niet soepel genoeg meer, deze schuiven over elkaar heen. Een versleten knie is te herkennen aan pijn en stijfheid in de knie. Hierdoor wordt de functionaliteit van de knie aanzienlijk verminderd.

Artrose knie uitleg

Bij welke leeftijd komt artrose in de knie voor?

Artrose kan in iedere levensfase voorkomen. Over het algemeen komt artrose vaker voor bij ouderen. Deze blessure kan in nagenoeg ieder lichaamsdeel voorkomen. Artrose in de knie kan wel sneller ontstaan door factoren zoals ouder worden, overbelasting door veel herhalende bewegingen en druk op de knie. Ook factoren als andere ziektes of overgewicht kunnen een rol spelen. Daarnaast is artrose erfelijk. Artrose is niet leeftijdsgebonden, wel kan het zijn dat een oudere leeftijd de kans op het ontstaan van artrose vergroot.

Pijn aan de kinnenkant van de knie bij artrose

Artrose gaat gepaard met pijnklachten. De klacht pijn aan de binnenkant van de knie komt veel voor bij artrose. De pijn die u ervaart aan de binnenkant van de knie ontstaat doordat de knie niet meer makkelijk gebogen en gedraaid kan worden. Bij artrose is het kraakbeen zeer dun en niet glad. De echte oorzaak van artrose in de knie is niet bekend.

Matige artrose knie

De ernst van artrose in de knie kan per persoon en per situatie verschillen. Bij de ene persoon is er sprake van veel pijn en last, bij de ander is het matige artrose. Bij matige artrose ervaart u een mildere vorm van pijn, zoals deze ervaren wordt bij een gewone versie van artrose in de knie. Dit verschilt per persoon en kan dus bij u anders worden ervaren.

Dikke knie door artrose

Over de oorzaak van artrose in de knie is maar weinig bekend, dit kan me heel veel verschillende factoren een rol spelen. De symptomen van artrose in de knie zijn wel nagenoeg altijd hetzelfde. Een van deze symptomen kan een dikke knie zijn. De knie is dan gezwollen doordat er vochtophoping in de knie plaatsvindt. Met een juiste behandeling voor artrose in de knie is deze dikke knie te behandelen.

Artrose knie graad 4

De ernst van knieartrose is onder te verdelen in verschillende graden. Deze verschillende gradaties lopen van graad 1 tot en met graad 4. Het onderscheid wordt gemaakt in de slijtage van de kine, oplopend van ernst. Bij graad 4 is sprake van een bijna volledig verdwenen kraakbeen. Het onderliggende bot ligt dan bloot. De spleet van het kniegewricht is smaller en soms ook bijna volledig verdwenen. Ook kunnen er zich uitstekels van de botten gaan vormen aan het einde van de botdelen.

Hoe ziet de behandeling van artrose in de knie eruit?

De behandeling van artrose in de knie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Artrose is een chronische aandoening, dit houdt in dat de artrose nooit echt genezen zal worden. Wel kan het dragelijk gemaakt worden, om er beter mee om te gaan. Artrose in de knie kan met de volgende methodes behandeld worden:

  • Afvallen indien er sprake is van overgewicht
  • Hulp met bewegen d.m.v. fysiotherapie
  • Medicatie in de vorm van pijnstillers
  • Een hyaluronzuur-injectie in de knie
  • Operatie om de stand van het been te veranderen
  • Tapen door kinesiologie tape / sporttape
  • Braces geschikt voor artrose in de knie
  • Kunstknieën

Hyaluronzuur injectie voor de knie

Een hyaluronzuur injectie kan worden toegepast om de pijn in gewrichten te verlichten. Deze injectie kan ook helpen om artrose in de knie te verlichten van pijn. Deze methode is geschikt voor patiënten die niet genoeg reageren op pijnstillers of oefeningen bij artrose in de knie.

Ervaringen kniebrace bij artrose

Over het algemeen wordt een kniebrace bij artrose in de knie ingezet om de knie te ontlasten en uw pijn te verminderen. Door het stabiliseren in immobiliseren van de knie, worden de aangedane gewrichten niet direct aangetast.

Sinds ik gebruik maak van een kniebrace heb ik minder last van pijnen in mijn knie. Het geeft mij rust en de mogelijkheid om weer te bewegen zonder heel veel last te hebben van mijn knieartrose.

Vaak wordt er voor een kniebrace gekozen om de aangedane knie rust te bieden en zo minder pijn te ervaren bij artrose. Iedere kniebrace is verschillend en zal een verschillende uitwerking hebben op de artrose klachten. Neem voor deskundig advies over uw situatie altijd contact op met een specialist.

Push Care kniebrace

De Push Care kniebrace is één van de kniebraces uit het assortiment van Brace Specialist die inzetbaar is bij artrose in de knie. Deze kniebrace van Push Care is gericht op het bieden van compressie rondom het kniegewricht. Dit zorgt door ondersteuning van de patella. Bekijk alle braces die te gebruiken zijn bij knieartrose via de braces-pagina voor artrose in de knie.

bekijk braces

Knieartrose tapen

Artrose in de knie is een chronische ziekte. Hierdoor is de blessure wel te behandelen, maar niet volledig te genezen. Om pijn te verlichten kan er tape aangelegd worden rondom de gewrichten van de knie. Dit is mogelijk met kinesiologie tape van Tmax. Met de tape-methode Medical Taping kunt u de pijn rondom de knieschijf aanzienlijk verminderen.

Tape blessure

Oefeningen bij knieartrose

Met oefeningen kunt u de pijn verlichten van uw knieartrose. Ook worden oefeningen ingezet na een operatie aan de knieartrose. Een aantal van deze oefeningen zijn voor u samengevat door een van onze specialisten. Ontdek de oefeningen voor knieartrose op de oefeningen-pagina voor knieartrose.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over artrose in de knie?

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wat is knieartrose?” answer-0=”Knieartrose is pijn in de kniegewrichten die kan ontstaan door het overbelasten van de spieren en pezen in de knie. Ook overgewicht of familiaire factoren kunnen een rol spelen bij het krijgen van artrose aan de knie. ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Hoe ontstaat artrose in de knie?” answer-1=”Artrose in de knie kan door diverse factoren ontslaan. Overbelasting is een van de meest voorkomende factoren. Dit kan komen door veel sporten. Ook overgewicht of erfelijkheid kunnen een rol spelen bij het ontstaan van artrose in de knie. ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Wat zijn de symptomen van knieartrose” answer-2=”Wanneer u last krijgt van artrose, dan zal de functie van de knie verminderen. Daarnaast zult u pijn en stijfheid ervaren in de kniegewrichten..” image-2=”” headline-3=”h2″ question-3=”Hoe weet ik of ik knieartrose heb?” answer-3=”Het verloop van artrose kan per persoon verschillen. Echter is het begin altijd hetzelfde. In het begin ervaart u pijn bij bewegen of na het na lange tijd gebruiken van de knie. Dit zijn de eerste symptomen van artrose in de knie.” image-3=”” headline-4=”h2″ question-4=”Hoe kan artrose in de knie behandeld worden?” answer-4=”Knieartrose is een chronische aandoening. Hierdoor is het wel te behandelen, maar zal het nooit echt volledig meer herstellen. Er zijn diverse methodes om met handartrose om te gaan. Oefentherapie kan bijdragen aan de pijnverlichting. Ook kan een spalk of brace of tapen ingezet worden voor de ondersteuning en pijnverlichting van de aangedane knie.” image-4=”” count=”5″ html=”true” css_class=””]