Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Het carpaal tunnel syndroom komt voor uit een beknelling van een zenuw in de hand. Deze bevindt zich in de loop naar de onderarm, ter hoogte van de pols. Wanneer CTS zich voordoet, kunnen er veel klachten ontstaan. De klachten kunnen tintelend, dovig of een zeer pijnlijk gevoel geven. Dit kan resulteren in een verdovend gevoel bij de vingers en zwakke kracht in de hand. Dit kan zeer pijnlijk en vermoeiend zijn. Een carpaal tunnel syndroom brace kan voor u wellicht de juiste oplossing zijn.

Hoe kan CTS ontstaan?

De oorzaak van CTS is vaak niet bekend. Het een gewrichtsaandoening die zich plotseling voordoet. Er zijn wel enkele factoren die meespelen in de oorzaak van de spierblessure. Een mooi voorbeeld is wanneer de hormonen veranderen, zoals bij een zwangerschap of de overgang. Reuma, peesschede of een polsbreuk kunnen andere oorzaken zijn. Te vaak zware bewegingen maken met de pols speelt ook vaak mee bij de oorzaak van de gewrichtsaandoening.

Carpaal-Tunnel-Syndroom

Welke symptomen staan bekend aan carpaal tunnel syndroom?

Wanneer er CTS wordt gesteld, kunnen zich verschillende klachten in de pols voordoen. Dit zijn vaak ook klachten die je dagelijkse bezigheden beïnvloeden.

De klachten die gelijk staan met het CTS zijn:

  • Beknelling in de zenuw dat bestaat uit een pijnlijk en tintelend gevoel in de hand.
  • Het gevoel dat dingen snel uit de handen vallen door krachtsverlies.
  • Een verdoofd gevoel in de vingers.
  • De pijn is het meest voelbaar in de nacht.

In welke lichaamsdelen komen CTS klachten voor?

Het carpale tunnel syndroom kan in meerdere lichaamsdelen terugkeren. Dit komt omdat de overbelaste zenuwen van de aandoening in verband staan met elkaar. Hier gaat het met name om:

  • Carpale tunnel syndroom in de schouder
  • Carpale tunnel syndroom in de pols
  • Carpale tunnel syndroom in de hand
  • Carpale tunnel syndroom in de elleboog
  • Carpale tunnel syndroom in de duim

Hoe verloopt herstel van carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom kent een herstel dat op meerdere manieren eruit kan zien. Hoe dit precies verloopt, is afhankelijk van het advies dat een specialist of arts aan u geeft. De pols rust geven en zichzelf laten herstellen is een mogelijkheid. Wanneer er een ernstige vorm van CTS optreedt, is het dragen van een brace of tape in combinatie met het uitvoeren van de juiste oefeningen de beste optie.

Polsbraces voor carpaal tunnel syndroom

Een polsbrace is inzetbaar voor het verminderen van klachten en ondersteuning bij dagelijkse bezigheden. Dit komt door de compressie en bescherming die de polsbrace aan CTS geeft. Eindresultaat is een sneller herstel van de polsblessure.

Bekijk braces

Carpaal tunnel syndroom tapen

Enerzijds is een brace het beste steunmiddel om compressie aan de pols te geven en pijn te verlichten. Een mogelijk is om de pols in te tapen. Hier doet kinesiologie tape van Tmax uitstekend zijn werk.

Tape blessure

Oefeningen voor CTS

Oefeningen voor het carpale tunnel syndroom bevorderen het herstelproces. Met het uitvoeren van oefeningen wordt er een geleidelijke opbouw gecreëerd voor oprekking en spierversterking. In het gevolg kan de pols meer belasting aan en zullen blessures minder snel voorkomen.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij CTS

Wat is het carpale tunnel syndroom?

Het carpale tunnel syndroom komt voor uit een beknelling van een zenuw in de hand.

Hoe ontstaat het carpaal tunnel syndroom?

CTS ontstaat door een beknelling van een zenuw in de hand. Dit kan komen door een zware belasting of herhalende bewegingen in de hand.

Welke symptomen kent het carpaal tunnel syndroom?

Symptomen van CTS kunnen bestaan uit een dovig, tintelend of bovendien zeer pijnlijk gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat de vingers verdoofd aanvoelen waardoor dingen makkelijker uit uw handen vallen.

In welke lichaamsdelen komen CTS klachten voor?

CTS kan zich voordoen in de hand, pols, duim, elleboog en schouder.

Hoe verloopt het herstel van het carpale tunnelsyndroom?

Het herstelproces bestaat uit oefeningen waar hulpmiddelen baat bij hebben. Denk aan braces en tape.