Spalk voor Dupuytren

Heeft u klachten die in verband staan met dupuytren? Dan kunnen vingerspalken de beste hulp aan u verlenen! Dupuytren spalken zorgen voor het verminderen van pijn en overbelasting aan de hand en de vingers. Daarnaast beschermt de brace de hand voor nieuw letsel. Om een lang verhaal kort te maken, hét ideale hulpmiddel voor een klauwhand!

Wat is Dupuytren?

Wat is dupuytren nu precies? De ziekte van dupuytren is een aandoening wat zich afspeelt in de hand en vingers. Het gaat met name over het bindweefsel dat zich in het gewricht bevindt. Bij dupuytren raakt dit bindweefsel in verdikking en blijft het groeien.

Op plaatsen waar het bindweefsel verdikt is, kunnen er knobbels of strengen in of onder uw huid ontstaan. Deze knobbels en strengen verkrimpen na verloop van tijd, met als gevolg dat de vingers of duim krommer gaan staan. Dit kan er uiteindelijk tot leiden dat u de vingers niet meer kunt strekken. Dit noemen we ook wel een vikingklauw of klauwhanden.

Ontdek hier wat Dupuytren is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

Welke brace bied hulp aan bij ?

Hielspoor-sok-zelf-maken-3-stappenplan

Nachtspalken zijn de ideale oplossing om van uw hielspoor klachten af te komen. Met ons nieuwste product de hielspoor sok zijn 90% van de hielspoor klachten al na 4 dagen verminderd.

Bekijk spalken

Hoe tape je een hielblessure?

Banner-tapen-Tmax

Wanneer u nog geen gebruik maakt van een nachtspalk of brace, is ondersteuning doormiddel van tape het beste steunmiddel voor de hiel. Het doel van de voet intapen is dat de peesplaat niet te ver opgerekt wordt.

Tape blessure

Oefeningen voor hielspoor?

Banner-oefeningen

Oefeningen voor een hielspoor zorgen dat het herstelproces zich versnelt. Ze verminderen de spierspanning op de hiel en laten de spier tegelijkertijd verder oprekken en versterken.

ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over hielspoor

3 ervaringen over de Pro Orthic hielspoor sok

Hielspoor is een blessure die voor ongemak kan zorgen tijdens dagelijkse activiteiten. Met de nieuwe [...]

Hoe werkt de hielspoor sok?

Hoe trek je de hielspoor sok aan in 6 stappen Volg de onderstaande 6 stappen [...]

Hoe kan je een hielspoor behandelen?

Hielspoor kan op verschillende manieren worden behandeld. Rekoefeningen, voldoende rust nemen en dragen van goede schoenen kunnen in sommige gevallen de klachten afnemen. Een ander hulpmiddel dat snel en effectief werkt, is een nachtspalk. Een nachtspalk is een zeer effectief hulpmiddel bij klachten als hielspoor en achillespees. De nachtspalk dient gedurende de nacht te worden gedragen, zodat er in de ochtend weinig tot geen klachten worden ervaren. Tijdens het dragen van een nachtspalk wordt het been gestabiliseerd in normale positie. Zo hoeven de zenuwen niet te wennen aan beweging in de ochtend en dus geen pijnklachten veroorzaken. De behandeling van hielspoor kan wel tot vier maanden duren. Het dragen van een nachtspalk hielspoor zal het herstelproces versnellen en pijnklachten afnemen.

Wanneer is een hielspoor operatie aan de orde?

Op het moment dat oefeningen en andere hulpmiddelen bijvoorbeeld; inlegzolen, massage of een hielspoor sok niet werken, kan dit voor u de oplossing zijn. Echter kan deze operatie ingrijpend zijn. Bij deze operatie kunt u kiezen uit een aantal keuzes; de lange kuitspier wordt ingesneden, verkalking wordt verwijdert van de aanhechting of plantaire fasciotomie. U wordt aangeraden om vervolgens 2 maanden een nachtspalk te dragen, en het herstelproces duurt minimaal 3 tot 4 maanden.

Wanneer kies ik voor een hielspoor injectie?

Naast een operatie kunt u kiezen voor een hielspoor injectie. Bij deze behandeling krijgt u een bijschierhormoon (cortisonen) toegediend door middel van een pijnlijke injectie. Op het moment dat u deze injectie heeft genomen zijn de reacties verschillend. Sommigen ervaren vrijwel direct een verlichting van de pijn, echter ervaren anderen soms helemaal niks. De injectie heeft echter nog een ander nadeel. Het kan namelijk het peesweefsel aantasten waardoor de pees verzwakt.

Hielspoor en werken: hoe doe ik dit?

Het is belangrijk om in overleg met uw fysiotherapeut te bepalen wanneer werken voor u mogelijk is. Dit is met name afhankelijk van de ernst van de pijn in uw hiel en de mate van belasting die u op uw werk verricht. Het is goed om te blijven bewegen met de juiste belasting. Luister daarbij goed naar uw eigen lichaam. U voelt zelf aan wanneer u pijn heeft en waar de grens ligt. Ga naar andere sporten of werkzaamheden kijken waar u geen pijnklachten bij ervaart.

Wat is de psychische oorzaak van hielspoor?

Hielspoor heeft een aantal verschillende oorzaken. De peesplaat verbindt het heilbot met de voorvoet en op deze plek kan een ontsteking voorkomen. Stress kan een oorzaak zijn van een ontsteking op deze plaats (hielspoor). Onder invloed van hormonen heeft het lichaam namelijk meer kans op de ontsteking in de voet. Daarom wordt er ook vaak een hielspoor massage als behandeling gegeven. Bij deze behandeling wordt de stress uit uw ontsteking gehaald waardoor het sneller kan genezen.

Hoe voorkom je een pijnlijke hiel?

Wanneer u last heeft van pijn in hiel bij het opstaan, of kort na het sporten kunt u last krijgen van een overbelasting. Het is belangrijk om deze klachten niet onbehandeld te laten. U kunt het voorkomen dat de blessure erger wordt door schoenen te kiezen die prettig zitten en van goede kwaliteit zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om te blijven bewegen, maar niet te lang in een staande of lopende beweging.

Wat is het effect van een hielspoor sok?

U kunt naast het gebruik van schoenen ook gebruik maken van een hielspoor sok. Hierbij is de mate van rek individueel instelbaar en eenvoudig aan te leggen. Het zorgt voor een oprekking van de hiel en houdt de peesplaat in een gedwongen positie. De Pro-Orthic nachtspalk soft is hier een voorbeeld van. Deze nachtspalk is gemaakt van een zacht neopreen materiaal die onopmerkelijk aanvoelt tijdens het slapen.

Wat is het effect van hielspoor zooltjes?

Een andere oplossing voor het behandelen van hielspoor is het gebruik van hielspoor zooltjes. Deze zooltjes geven extra demping aan de hiel wat zorgt voor een vermindering van de pijnklachten.  Het is hierbij belangrijk dat u deze in uw verschillende schoenen wisselt tijdens het alle dagelijkse bezigheden. Daarom dient u schoenen te gebruiken waarvan de zool wisselbaar is.

Hoe kan ik hielspoor genezen?

Hielspoor genezen kan op een makkelijke wijze mits u snel reageert op uw hielklachten. Het is daarom belangrijk lichte klachten in uw hiel niet te onderschatten. Wanneer de hiel nog niet lang ontstoken of overbelast is kunt u dit al snel zelf behandelen door middel van voldoende rust in combinatie met de juiste oefeningen. Als de pijnklachten dan niet verminderen kunt u een behandeling overwegen bij uw fysiotherapeut. Deze kan in samenspraak met u de nodige oefeningen of zooltjes bespreken.

Moet je rusten met hielspoor?

Op het moment dat u last heeft van hielspoor is het belangrijk om genoeg rust te nemen. Wanneer u voldoende rust neemt kan de peesplaat herstellen waardoor de pijnklachten geleidelijk zullen afnemen. U moet daarnaast wel het probleem oplossen wat hielspoor heeft veroorzaakt. Dit is vaak op te lossen met het wisselen van schoenen. Een nachtspalk wordt daarbij ook aangeraden, dit lost de pijn van uw voet s’ ochtends bij het opstaan op.

Wat is hielspoor vergruizen?

Door middel van krachtige elektromagnetische of mechanische impulsen die op de peesplaat worden gericht, ontstaat straling die zorgt voor vergruizing van de kalkafzetting. Hierdoor zult u een betere doorbloeding ervaren waardoor de hielspoor in uw voet sneller en met minder pijn zal herstellen. Deze therapie wordt Shockwave therapie genoemd.

Klachten van een klauwhand

De eerste verschijnselen van dupuytren lijken onschuldig: lichte verharding, een knobbeltje of juist een intrekking van de huid in uw handpalm. In het begin zijn er nog weinig klachten van dupuytren aan de hand. Vervolgens kan er strengvorming ontstaan, waardoor een of meerdere vingers geleidelijk krommer gaan staan. Dit resulteert in beperking van beweging in de vingers. Klachten zoals vingers of hand stoten, onhandigheid, moeite met grijpen en/of handen schudden komen hieruit voort. Andere mogelijke klachten zijn pijn of een strak gevoel in de handpalm.

Dupuytren aan de duim

De vraag of dupuytren zich in de duim kan afspelen, wordt veel gesteld onder patiënten. De verschijnselen die zich bij dupuytren voordoen, gelden voor handen en vingers. Hieronder valt de duim ook onder. Dit betekent dat symptomen als een knobbel, verkromming of verkramping voelbaar zijn in de duim, er mogelijk sprake is van dupuytren. Wanneer de lichte pijn zich uitzet tot klachten is het verstandig om een huisarts of fysiopraktijk te bezoeken.

Hoe verloopt een dupuytren behandeling?

Dupuytren is over het algemeen een goedaardige aandoening. Als u geen voelbare klachten ervaart, is een operatie niet aan de orde. Wanneer u veel last heeft van kromme handen of vingers kan dit een reden voor behandeling zijn. Daarnaast kunnen pijnklachten of een strak gevoel in uw hand een reden zijn voor behandeling. Begin ten alle tijden met het nemen van de benodigde rust. Een hand of vinger wordt veel ingezet bij dagelijkse handelingen, waardoor rust nemen niet genoeg is. Vandaar dat een steunmiddel in de vorm van een vingerspalk wordt aangeraden bij dupuytren. Een vingerspalk voert druk uit op de vingerblessure en brengt het aangedane gewricht terug in zijn natuurlijke positie. Zo biedt de vingerspalk de gewenste ondersteuning en bescherming aan dupuytren waardoor herstel wordt gestimuleerd.

Dupuytren spalk

Wanneer u last krijgt van dupuytren is een spalk inzetbaar als ondersteuningsmiddel. De spalk is gemakkelijk aan te brengen en af te krijgen. Daarbij kan de spalk voor dupuytren kan ten alle tijden worden gedragen. Probeer dit niet al te lang te doen, anders krijgen de spieren geen kans om op eigen gang te herstellen. Wel zoveel mogelijk voor optimaal herstel en bescherming. Brace Specialist biedt verschillende soorten spalken aan om van een klauwhand te herstellen. Deze spalken zijn van het merk Pro-orthic. Dit zijn de Pro-orthic vingerspalk digisleeve, Pro-orthic vingerspalk joint 8 en de Pro-orthic vingerspalk buddy splint.

Bekijk spalken

Dupuytren oefeningen

Na het oplopen van dupuytren helpen oefeningen voor het geven van extra steun en kracht in de spier. Daarnaast dragen ze bij aan het herstel van de vingerblessure. Bij uitvoering van de oefeningen ontstaat er compressie op de belaste vinger tot de handpalm. Dit leidt tot spierversterking in de vinger en hand waardoor meer belasting mogelijk is. Benieuwd naar oefeningen die het herstel van de vingeraandoening bevorderen? Onze fysiotherapeuten lichten bruikbare oefeningen uit op onze oefeningen pagina.

Ontdek oefeningen

Hoe kan dupuytren worden voorkomen?

De ziekte van dupuytren is niet volledig te voorkomen. De vingeraandoening kan zich in verschillende soorten situaties voordoen waar u vooraf niet aan zou denken. Wel kunt u de kans op de vingeraandoening verminderen. Dit is mogelijk door oefeningen uit te voeren, voldoende rust te nemen bij belasting en het dragen van een vingerspalk ter preventie.

Veelgestelde vragen over klauwhanden

Wat is dupuytren?

Het is een aandoening wat zich afspeelt in de hand en vingers.

Welke klachten doen zich voor bij dupruyten?

In het begin komen lichte verharding, een knobbeltje of juist een intrekking van de huid in uw handpalm voorbij. Dit zijn lichte klachten. Vervolgens kan er strengvorming ontstaan, waardoor een of meerdere vingers geleidelijk krommer gaan staan.

Is de spalk voor dupuytren inzetbaar als duim spalk?

De vingerspalk kan voor iedere vinger worden gebruikt, dus ook als duim spalk.

Hoe ziet een dupuytren behandeling eruit?

Begin ten alle tijden met het nemen van de benodigde rust. Daarbij helpt een steunmiddel in de vorm van een vingerspalk bij.

Waar dienen dupuytren spalken voor?

De spalken zorgen voor ondersteuning en bescherming aan de aangedane vinger. Op die manier zal het herstelproces sneller verlopen.

Hebben oefeningen baat bij herstel van dupruyten?

Bij uitvoering van de oefeningen ontstaat er compressie op de belaste vinger tot de handpalm. Dit leidt tot spierversterking in de vinger en hand waardoor meer belasting mogelijk is en het herstel wordt bevorderd.

Hoe kan dupruyten worden voorkomen?

De vingeraandoening volledig voorkomen is helaas niet mogelijk. Wel kunt u de kans op de vingeraandoening verminderen door oefeningen uit te voeren, voldoende rust te nemen bij belasting en het dragen van een vingerspalk ter preventie.