Wat wordt onder fasciitis plantaris verstaan?

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel waarbij de pees tussen de hak en de voorvoet geïrriteerd is. Dit resulteert in pijnklachten bij langdurig staan of lopende bewegingen. De hielblessure kan zich voordoen door het hebben van te korte spieren, vooral op plekken in de kuiten of voetzool. De peesplaat kan hier onder hoge spanning komen te staan en uiteindelijk overbelast raken. De voetblessure komt over het algemeen veel voor bij sporters, met name hardlopers en voetballers. Nachtspalken bieden in de meeste gevallen de juiste ondersteuning aan de hiel.

Hoe ontstaat fasciitis plantaris?

Fasciitis plantaris doet zich voor wanneer er duidelijk sprake is van een kort- of langlopende overbelasting van de voetzoolpees. De verbinding die van de pees aan het hielbeen vastzit, staat onder hoge spanning. Wanneer de overbelasting te groot is, zorgt het voor irritatie en ontstekingen. De voetklachten beginnen meestal geleidelijk, maar kan ook ineens ontstaan door een zware klap. De voetblessure komt het vaakst voor bij sporters en is voelbaar bij langdurig staan of tijdens het lopen.

Er zijn nog andere mogelijkheden die de kans op fasciitis plantaris vergroten. Dit is bij:

 • Lopen of hardlopen op harde ondergrond.
 • bij een baan waarbij u langdurig moet staan.
 • Overgewicht.
 • Sporters die continue de voeten belasten, denk aan voetballers hardlopers etc.
 • Bij een voetaandoening, denk aan platvoeten of een verkeerde stand van voeten etc.
 • Als er langdurig wordt gelopen en dit niet gewend bent.

Welke symptomen staan bekend aan de hielblessure?

Bij een fasciitis plantaris kunnen zich verschillende klachten voordoen in de voet en hiel. Dit zijn aandoeningen die de hiel tegenhouden om dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Meerdere klachten die in verband staan met de voetblessure zijn:

 • Voelbare pijn bij lopen en staan.
 • Irritaties bij het opstaan in de ochtend en na lange tijd zitten.
 • Pijn bij het begin van de training.
 • Zeurende pijn tijdens het lopen op harde ondergrond.
 • Irritatie bij de hiel wanneer hier op gedrukt wordt.
Fasciitis-Plantaris

Hoe verloopt een fasciitis plantaris behandeling?

Een fasciitis plantaris behandeling kan op verschillende manieren verlopen. Hoe het herstelproces eruit komt te zien, is afhankelijk van het advies dat een specialist of arts geeft naar aanleiding van uw hielblessure. Voldoende rust geven en zichzelf laten herstellen is een optie. Wanneer de pijn in de hiel ernstig voelbaar is, kan een brace of tape in combinatie met het uitvoeren van de juiste oefeningen het beste zijn.

Brace voor fasciitis plantaris

Braces en nachtspalken zorgen voor compressie en bescherming aan de hiel. Dit verlicht de pijn en voorkomt verdere overbelasting. Zo wordt de gewenste hulp aan de hiel gegeven.

Bekijk braces

Fasciitis plantaris tapen

Tapen geeft na de nachtspalk de beste ondersteuning aan de hiel. De bedoeling van tapen is om verdere oprekking van de peesplaat te voorkomen. De tape van Tmax werkt daar uitstekend bij.

Tape blessure

Oefeningen voor de hielblessure

Het uitvoeren van oefeningen helpt om het herstelproces te versnellen. De spierspanning op de hiel wordt verminderd en wordt tegelijkertijd verder opgerekt en versterkt. Dit effect zal verder blessureleed voorkomen.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over de hielblessure

Wat is fasciitis plantaris?

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel waarbij de pees tussen de hak en de voorvoet geïrriteerd is.

Hoe ontstaat de hielblessure?

De blessure wordt mede veroorzaakt door het hebben van te korte spieren, vooral op plekken in de kuiten of voetzool. Dit zorgt ervoor dat de peesplaat onder hoge spanning komt te staan en overbelast raakt.

Waar kun je fasciitis plantaris aan herkennen?

Zeurende pijn onder de voet is voelbaar ter hoogte van de hiel. Daarnaast krijg u te maken met uitgestraalde pijn naar de binnenkant van de voet en tenen.

Hoe verloopt een fasciitis plantaris behandeling?

Begin met het nemen van rust. Vervolgens is het mogelijk om oefeningen uit te voeren met behulp van steunmiddelen. De nachtspalken en Tmax tape zijn hier van toepassing.