Wat is een ganglion?

Een ganglion, of ganglion cyste, is een zichtbare en voelbare zwelling dat zich voordoet in de pols, vinger of voet. Het bobbeltje ontstaat door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. De zwelling kan verschillen van grootte, ineens openbarsten of spontaan verdwijnen. De zwelling wordt niet als kwaadaardig, maar als goedaardig beschouwt. Braces kunnen de genezing van een ganglion bevorderen wanneer deze niet uit zichzelf verdwijnt.

ganglion

Hoe komt een ganglion aan zijn ontstaan?

De oorzaak van een ganglion is vaak onverklaarbaar. Het is een knobbeltje dat zich plotseling kan voordoen in het betreffende gewricht. Daarbij is het onduidelijk hoe lang het zich in het gewricht afspeelt en wanneer het verdwijnt. Oorzaken die de kans op de aandoening versterken zijn:

  • Artrose in de hand, voet of vinger.
  • Beschadiging van bindweefsel rond de pols.

Welke ganglion symptomen doen zich voor?

Kenmerken van een ganglion cyste nemen meerdere symptomen met zich mee. Meestal is het geen kwaadaardig maar goedaardige zwelling in het gewricht. Toch kunnen er klachten uit voorkomen, mede door de grootte van de zwelling en de plek waar het zich bevindt. Symptomen die zich in die situatie kunnen voordoen zijn:

  • Een zeurend gevoel, tintelingen of pijn
  • Krachtsverlies
  • Bewegingsbeperkingen
  • Een voelbare bult
  • Verandering van grootte
  • Openbarsting

Kunt u een ganglion wegdrukken?

Vele patiënten vragen zich af wat te doen bij het oplopen van een ganglion. Zowel het ontstaan als de verdwijning van het knobbeltje is vaak onduidelijk. Dit roept vragen op als: kun je een ganglion wegdrukken? Een ganglion wegdrukken is een oude behandeling wat effectief werkt. Doe dit echter niet zelf en raadpleeg een arts of specialist dit voor u te doen.

Is een ganglion kwaadaardig of goedaardig?

Ondanks dat een zwelling op het gewricht is, kan deze in de meeste gevallen als goedaardig worden beschouwd. Een ganglion kan ook kwaadaardig zijn. Een ganglion is kwaadaardig wanneer de zwelling zodanig groot is dat deze in de weg staat, gaat irriteren of leidt tot krachtsverlies.

Hoe herstel je van de zwelling?

Om het herstel van een ganglion spoedig te laten verlopen is het belangrijk om deze op de juiste wijze te behandelen. Begin de gewrichtsblessure direct te koelen om de grootte van de zwelling te beperken. Vervolgens is het zaak om de zwelling in de voet, pols of hand goed te laten genezen door oefeningen uit te voeren en hulpmiddelen te gebruiken. Braces en tape van Tmax worden gezien als bruikbare steunmiddelen.

Polsbraces voor de ganglion

Braces kan de zwelling van de gewenste hulp voorzien. Polsbraces geven genoeg compressie om het herstel te verbeteren en voorkomt verder letsel. Dit resulteert in een verbetert herstelproces.

Bekijk braces

Zwelling tapen

Een andere manier is om het getroffen gewricht te tapen. Hier is kinesiologie tape van Tmax uitermate geschikt voor. Het geeft extra compressie aan het gewricht naast de brace waardoor het herstel zich bevordert.

Tape blessure

Oefeningen voor de aandoening

Oefeningen voor ganglion zijn belangrijk om uit te voeren tijdens het herstelproces. Het uitvoeren van oefeningen zorgt voor geleidelijke spieropbouw in de enkel. Op die manier zal het gewricht zich versterken en minder gevoelig zijn voor verder blessureleed.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij ganglion

Wat is een ganglion?

Een zichtbaar en voelbaar bobbeltje aan de pols, vinger of voet wordt een ganglion genoemd.

Hoe ontstaat de knobbel?

De oorzaak van de zwelling is vaak onverklaarbaar. Het is een knobbeltje dat zich plotseling kan voordoen en verdwijnt.

Wat zijn de symptomen van de gewrichtsblessure?

Een ganglion dat kwaadaardig is kan leiden tot een voelbare, grote bult wat irritaties, pijn en krachtsverlies kan opleveren.

Kun je een ganglion wegdrukken?

Een ganglion wegdrukken is een oude behandeling wat effectief werkt. Doe dit echter niet zelf en raadpleeg een arts of specialist dit voor u te doen.

Is een ganglion kwaadaardig of goedaardig?

In de meeste gevallen is de zwelling goedaardig. In sommige gevallen kan een ganglion kwaadaardig uitvallen.

Hoe ziet het herstel van een hinderlijke zwelling eruit?

Begin de gewrichtsblessure direct te koelen om de grootte van de zwelling te beperken. Vervolgens is het zaak om het gewricht goed te laten genezen door oefeningen uit te voeren en hulpmiddelen te gebruiken. Braces en tape van Tmax vallen hieronder.