Wat is een gebroken vinger?

Een gebroken vinger (ook wel vingerfractuur genoemd) kan heel gemakkelijk ontstaan. Deze blessure kan komen door een fout of een val. Een gebroken vinger wordt ook wel vingerfractuur genoemd. Tijdens werkzaamheden of tijdens sporten ontstaan de meeste gebroken vingers. Een vingerfractuur kan ontstaan doordat er een fout wordt gemaakt met een hamer of een zaag. Daarnaast kan het zijn dat de bal tijdens het sporten verkeerd op de vingers terechtkomt, waardoor een breuk ontstaat.

Symptomen van een gebroken vinger

Bij een gebroken vinger kunnen verschillende oorzaken de vinger gebroken hebben. Dit kan zijn tijdens een taak op uw werk of door bijvoorbeeld het verkeerd opvangen van een bal, tijdens een fanatieke basketbalwedstrijd. De symptomen van een gebroken vinger zijn onder andere: 

  • Een zwelling aan de vinger
  • Gevoeligheid aan de vinger
  • Een vreemde vorm van de hand en/of vinger

Andere symptomen van een gebroken vinger kunnen zijn dat de functionaliteit minder wordt. U kunt uw vinger minder goed bewegen. U kunt een verkorte vinger krijgen, een ingedeukte knokkel. Deze symptomen kunnen per persoon en situatie uiteraard verschillen.

Gebroken-vinger

De oorzaak van een gebroken vinger

De oorzaak van een gebroken vinger is vaak een ongecontroleerde beweging of een fout tijdens sportactiviteiten of werkzaamheden. Alle botten in de hand en vingers kunnen breken. Dit kan naast fouten of een ongeluk komen door een val of harde klap. De behandeling wordt afgestemd op de plek waar de breuk zit en hoe ernstig het fractuur is.

Hoe gaat de behandeling van een gebroken vinger?

Zoals hierboven beschreven wordt de behandeling van een gebroken vinger afgestemd op de ernst van het fractuur. In eerste instantie wordt een röntgenfoto gemaakt om de ernst van de fractuur vast te stellen. Vervolgens wordt gekozen tussen een gipsbehandeling of een operatie. Ook is het mogelijk om te kiezen voor de behandeling met een vingerspalk. Deze spalk zorgt ervoor dat de vinger gestabiliseerd en geïmmobiliseerd wordt. Door deze rust kan de vinger in alle rust herstellen. De behandeling van een gebroken vinger – of het nu gaat om een gebroken pink, gebruiken duim, gebroken middelvinger of een gebroken vingerkootje – wordt op een zelfde manier uitgevoerd.

Test of uw pink echt gebroken is

Een test voor het controleren van een gebroken pink is niet aan te raden. Er bestaan methodes om te testen of er sprake is van een fractuur, Aan de symptomen kunt u merken of de pink gebroken is. Ook kunt u via een zogenaamde beeldtest (ook wel röntgenfoto) laten vaststellen of er sprake is van een breuk of een kneuzing. Dit is de methode om direct duidelijkheid te geven over hoe ernstig de fractuur is.

Moet mijn gebroken pink in het gips?

Bij een gebroken pink is het belangrijk om eerst de ernst van de fractuur duidelijk te hebben. Nadat duidelijk wordt hoe ernstig de breuk is, zal uw behandelaar een behandelmethode kiezen. Deze methode kan verschillen tussen een operatie of een behandeling in het gips. Om de pink te laten herstellen kan een vingerspalk gebruikt worden. Deze spalk zorgt voor immobilisatie en stabiliteit. Samen zorgt dit voor de rust die de pink nodig heeft.

Ik heb last van een gebroken duim

Een gebroken duim kan ontstaan doordat er bijvoorbeeld fouten gemaakt worden tijdens sporten of werk. Bij een gebroken duim zijn de klachten vaak stijfheid en een pijnlijk gevoel. Hierdoor is de functie van de duim aanzienlijk minder dan in een gewone situatie zonder breuk.

Symptomen van een gebroken duim

Een gebroken duim kan heel gemakkelijk veroorzaakt worden, dit kan gebeuren door fouten tijdens dagelijkse activiteiten, zoals:

  • Duim tussen een deur
  • Harde en directe klap op de duim
  • Tijdens het maken van een vuistslag
  • Op een verkeerde manier opvangen tijdens een val

Moet een gebroken duim in het gips?

Het hoofddoel tijdens de behandeling van een gebroken duim is het herstel bevorderen. Om een goed beeld e krijgen van de fractuur zal een röntgenfoto genomen worden van de duim. De gevolgen van een gebroken duim zijn vaak stijfheid en pijn. Indien er voor een gipsbehandeling gekozen wordt, dan gaat dit om een non-operatieve behandeling. De duim dwordt dan in de juiste stand in het gips gezet.

Hoe verloopt de behandeling van een gebroken duim?

Een gebroken duim kan op verschillende manieren behandelt worden. De manier van behandelen zal afhangen van de ernst van de gebroken duim. De duim kan de arts op een non-operatieve manier behandelen. Dit gebeurt door een gipsbehandeling. De gebroken duim wordt in de juiste houding in het gips gezet, om de breuk te laten herstellen in de juiste houding. Daarnaast kan voor een operatieve behandeling gekozen worden. Hierbij kan een chirurg tijdelijk stalen pintnejes plaatsen in het aangedane gewricht om te herstellen op een goede manier.

Gebroken middelvinger

Een gebroken middelvinger is een blessure die optreed wanneer er een harde klap op de middelvinger komt. Of omdat er tijdens een van de dagelijkse activitieten of sportactiviteiten een fout gemaakt wordt, waardoor de breuk in de middelvinger kan ontstaan. De ernst van de fractuur is afhankelijk van de fractuur.

Ik heb mijn vingerkootje gebroken

Een breuk in de vingers van de hand ontstaat in de vingerkootjes. Alle vingers, uitgezonderd van de duim, bestaan uit drie vingerkootjes. De duim bestaat uit twee vingerkootjes. Bij een breuk in de vinger is een breuk in één of meerdere vingerkootjes. Een gebroken vinger staat ook wel bekend als een vingerfractuur.

Vingerspalken bij een gebroken vinger

De vingerspalken van Brace Specialist zorgen ervoor dat de vinger geïmmobiliseerd en gestabiliseerd wordt. Op deze manier wordt de functie van de vinger tijdelijk minder. Dit zorgt ervoor dat u de vinger minder goed kunt gebruiken. War resulteert in en rustige herstelperiode voor de aangedane vinger.

Bekijk vingerspalken

Gebroken vinger tapen

De gebroken vinger kunt u eenvoudig tapen. Door gebruik te maken van kinesiologie tape kunt u de gebroken vinger stabiliteit bieden, op deze manier wordt de pijn voor u vermindert. De kinesio tape van Tmax is te gebruiken tijdens uw ADL-activiteiten en tijdens sportactiviteiten. De tape van Tmax is waterbestendig en daardoor in vrijwel iedere situatie te gebruiken. Geadviseerd wordt om de tape na 5 – 6 dagen te vervangen.

Tape blessure

Oefeningen bij een gebroken vinger

Na afloop van een operatieve behandeling van de gebroken vinger, wordt er gekozen voor oefeningen. Deze oefeningen dragen bij aan het verspiedingen van het herstel van de aangedane vinger. Deze opdrachten worden aan u meegegeven vanuit de behandelaar. Een aantal van deze oefeningen bij een gebroken vinger kunt u vinden via onze oefeningenpagina voor een gebroken vinger.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over gebroken vinger

Wat is een gebroken vinger?

Bij een gebroken vinger is er sprake van een breuk in de vingerkootjes.

Hoe ontstaat een gebroken vinger?

Een gebroken vinger ontstaat doordat er een fout gemaakt wordt tijdens werk of sport. Doordat er bijvoorbeeld een bal op de vinger terechtkomt. Ook kan het zijn dat er een fout gemaakt wordt tijdens werk door het werken met een zaag, hamer of een ander voorwerp.

Wat zijn de symptomen van een gebroken vinger?

De symptomen bij een gebroken zijn: Een zwelling van de vinger, gevoeligheid, een andere vorm van de vinger, een mindere functionaliteit, een verkorte vinger, een ingedeukte versie van de knokkel.

Hoe weet ik de ernst van mijn gebroken vinger?

De ernst van een gebroken vinger kan worden vastgesteld met een röntgenfoto. Aan de hand van deze informatie zal ook het behandelplan worden opgesteld.

Hoe kan een gebroken vinger behandeld worden?

Een gebroken vinger kan zowel non-operatief als operatief behandeld worden. Bij een non-operatieve behandeling wordt de gebroken vinger in de juiste stand in het gips gezet. Om zo de juiste houding te creëren. Bij een operatieve behandeling worden tijdelijk pinnetjes geplaatst om de gebroken vinger te laten herstellen in de juiste houding. Voor ondersteuning van een goede rustperiode van de gebroken vinger, kan een vingerspalk gebruikt worden.