2 Oefeningen voor een beter herstel van een gekneusde pols

Oefeningen voor een kneuzing in de pols bieden een positief effect op het herstelproces van de polsblessure. De oefeningen verlichten spierspanning op de pols terwijl het tegelijkertijd zorgt voor oprekking en versterking.

Bekijk de oefeningen nu in een video

Vanaf nu is het ook mogelijk om de oefeningen voor blessures te bekijken in een video. Per oefening treft u een stappenplan hoe de oefeningen uitgevoerd dienen te worden. 

Raadpleeg voor de juiste mate van het uitoefenen van de oefeningen altijd uw behandelaar, zodat u niet overbelast.

Welke oefeningen bevorderen herstel van een gekneusde pols?

Bij een gekneusde pols zijn er verschillende oefeningen die het herstelproces bevorderen. Deze oefeningen worden onderverdeeld van licht tot zware spierbelasting. Lichte oefeningen komen in het begin van het herstelproces voor. Zware oefeningen worden uitgevoerd wanneer het herstel van de pols zich positief ontwikkelt en richting de eindfase gaat.

Oefening 1: Lichte oefening, pols kneuzing in de beginfase

1. Strek je geblesseerde arm.

2. Trek met je andere hand de vingers naar achter van de geblesseerde arm.

3. Houd dit 5 seconden vast en doe dit 10 keer.

4. Herhaal dit 3 keer per dag.

Oefening 2: Zware oefening, pols kneuzing in de eindfase

1. Leg je arm op tafel met de hand over de rand. (met de knokkels omhoog)

2. Pak een gewichtje en laat je hand hangen.

3. Strek je pols en laat hem daarna weer ontspannen hangen.

4. Doe dit 3 series van 10 herhalingen.

5. Doe het hierna met je knokkels omlaag.

Wanneer zijn oefeningen effectief bij een gekneusde pols?

Gekneusde pols oefeningen zijn niet altijd inzetbaar. De blessure moet zover in het herstelproces staan dat het zware belasting aankan. Dit begint met een geleidelijke opbouw van belasting op de pols. Zo raakt het gewricht gewend aan de hoeveelheid druk die op het gewricht komt. Daarbij is een warming-up effectief om vooraf uit te voeren. Ook raad onze deskundige aan om een brace te dragen de BioSkin Polsbrace DP2 is een goede brace voor het verlichten van pijn en zwelling. Het is een brace met veel comfort die ook gemaakt is voor andere hand blessures. Ga tot slot langs bij een fysiotherapeut. Fysiotherapie helpt u met de juiste uitvoering van oefeningen bij een gekneusde pols.

 

Veelgestelde vragen over een gekneusde pols 

Wat zijn de symptomen van een gekneusde pols?

Bij een gekneusde pols zijn de symptomen pijn en warmte in het polsgewricht, belemmering bij het strekken en buigen van de pols, zwelling van het polsgewricht, verkleuring (meestal blauw, rood) van het polsgewricht.

Hoelang kan je last hebben van een kneuzing?

Een gekneusde pols heeft ongeveer 6 weken nodig om te genezen. Het kan versneld worden met het dragen van een brace en met het nemen van voldoende rust.

Hoelang duurt het voordat de zwelling weg is?

De mate van de zwelling wisselt per persoon. Meestal is de zwelling binnen 48 na de kneuzing het heftigste. Na een enkel dagen tot weken is de zwelling volledig verdwenen.