Wat is een gekneusde pols?

Bij een pols kneuzing is het weefsel dat zich tussen de opperhuid en de botten bevindt flink beschadigd. De kapotte bloedvaten en cellen die door het weefsel lopen, zorgen ervoor dat er vocht en bloed ophoopt. Dit leidt uiteindelijk tot een zwelling die pijn kan veroorzaken. Een brace voor de gekneusde pols kan voor u wellicht de juiste oplossing zijn.

Hoe kan een gekneusde pols ontstaan?

Een gekneusde pols kan op verschillende manieren ontstaan. U kunt een kneuzing oplopen tijdens een val of tijdens het sporten. Ook kan de gewrichtsblessure ontstaan door overbelasting tijdens het verrichten van zwaar werk. Een polskneuzing kan voornamelijk tot last zijn wanneer je het meest met de armen werkt of deze gebruikt. Met name dagelijkse handelingen, zoals een deur openmaken, worden hierdoor beperkt. Wanneer u een polskneuzing hebt opgelopen, is dit niet vaak niet zichtbaar. De pijn die je voelt wordt namelijk van binnenuit veroorzaakt.

Welke symptomen staan bekend aan een gekneusde pols?

Wanneer er sprake is van een gekneusde pols kunnen zich verschillende klachten voordoen in het gewricht. Dit zijn klachten die vaak terugkomen in het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

De symptomen die herkenbaar zijn bij de polsblessure:

  • Zeurende pijn bij buigen en strekken van de pols.
  • Pijn in de pols in ruststand en bij beweging.
  • Zwelling en bloeduitstorting van de pols.
  • Functiebeperking van de pols.
Carpaal-Tunnel-Syndroom

Hoe kun je een gekneusde pols behandelen?

Een gekneusde pols kun je het best behandelen door deze in het begin voldoende rust te geven. Daarnaast zorgt een ijsbehandeling voor minder zwelling en verdooft het de pijn. Om te voorkomen dat u verkeerde bewegingen maakt tijdens de rustperiode is het verstandig om een brace te dragen. Een brace helpt om de pols in de juiste positie te houden waardoor u ook makkelijker andere dingen kunt gaan doen. Daarnaast is het ook een optie op uw pols in te tapen en oefeningen uit te voeren om spierkracht op te bouwen. 

Waar zorgt een polsbrace voor?

Een brace zorgt ervoor dat de pols van buitenaf wordt gestabiliseerd. Dit zorgt ervoor dat de pezen en spieren in de pols voldoende rust krijgen om goed te kunnen genezen. 

Bekijk braces

Gekneusde pols intapen: is dit mogelijk?

Er zijn vele voordelen bij het intapen van je pols. Het grootste voordeel is de versnelling in het herstelproces. Door de tape wordt je pols in de juiste positie gehouden. Hierdoor kan de pols beter rusten en wordt deze minder belast.

Tape blessure

Oefeningen voor een pols kneuzing

Oefeningen zijn erg belangrijk voor een gekneusde pols. Zo zorgen oefeningen er namelijk voor dat de spieren en pezen niet stijf worden door te veel rust. Daarnaast stimuleren de oefeningen herstel in de pols.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over de polsblessure

Wat is een gekneusde pols?

Een gekneusde pols is het pijnlijke gevolg van overbelasting, een verkeerde beweging of een door de handen opgevangen harde val. Vaak zorgt een kneuzing voor opzwellingen veel pijn in de pols waardoor het moeilijk wordt om deze te bewegen.

Wat is de oorzaak van een pols kneuzing?

Een kneuzing ontstaat vaak bij een harde val waardoor er te veel druk komt te staan op de gewrichten. Een kneuzing kan ook ontstaan door een harde klap van bijvoorbeeld een honkbalknuppel.

Wat zijn de symptomen van de polsblessure?

  • Opzwelling in de pols en hand
  • Verkleuring in de huid, vaak paars of blauw
  • Pijn bij het buigen van de pols en vingers
  • Pijn bij het aanraken van de zwelling

Hoe behandel je een gekneusde pols?

Begin met het nemen van voldoende rust en koel de pols met ijs. Een brace of tape kan ondersteuning bieden tijdens het herstelproces. Oefeningen bieden baat bij spieropbouw.