Koop een brace voor uw gescheurde enkelband mét deskundig advies

Heeft u een gescheurde enkelband opgelopen? Onze enkelbraces kunnen de klachten van pijn en overbelasting verminderen.

111.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
114.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
44.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
74.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
77.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Wat is een gescheurde enkelband?

Er lopen allerlei pezige banden door de voet. Bij een gescheurde enkelband is de voet gekanteld geweest, waardoor dit leidt tot gescheurde banden. Hierdoor ontstaat er vaak een zwelling op en onder de enkel. Vaak gaat dit ook samen met een bloeduitstorting.

De grootste oorzaak voor het krijgen van een gescheurde enkelband is een flinke misstap of een val. Het gaat hierbij om onverwachte, onbeheerste bewegingen. Dit kan optreden door een ongelijk terrein of sportveld, denk hierbij aan scheefliggende tegels of ongelijk grasveld waardoor er een onbeheerste beweging zoals het door je enkel gaan optreedt. Dit heeft voor lange tijd veel invloed op dagelijkse activiteiten. Autorijden en zelfstandig lopen is met een gescheurde enkelband niet mogelijk.

Ontdek hier wat een gescheurde enkelband is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

Welke brace bied hulp aan bij een gescheurde enkelband?

Wanneer u een gescheurde enkelband heeft opgelopen, is het noodzaak om de enkel preventie en ondersteuning te geven. Braces voor een gescheurde enkelband kan het scheurtje van de juiste hulp voorzien.

Bekijk braces

Hoe tape je een enkelblessure?

Banner-tapen-Tmax

Er zijn een aantal manieren hoe je de pijn van een gescheurde enkelband kunt voorkomen of verzachten. Steunmiddel in de vorm van een brace geeft compressie en zorgt voor pijnvermindering aan de enkel. Een ander optie is om de gescheurde enkelband te tapen. Hier past kinesiologie tape van Tmax perfect bij.

Tape blessure

Oefeningen voor een gescheurde enkelband?

Banner-oefeningen

Na het oplopen van een gescheurde enkelband is het van belang om oefeningen uit te voeren. Dit is alleen mogelijk wanneer de enkel klaar is voor volledige belasting. Gescheurde enkelband oefeningen zullen zorgen voor geleidelijke spieropbouw, zodat de enkelspieren zich versterken en minder gevoelig zijn voor verder blessureleed

Ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over de enkel 

Dikke enkel aan de buitenkant, wat kan ik doen?

Enkelletsel is een van de meest voorkomende blessures onder sporters. Heeft u een dikke enkel [...]

Hoe kan je een gescheurde enkelband het beste behandelen?

Een gescheurde enkelband komt zeer vaak voor en een gescheurde enkelband behandelen kan wel 4 tot [...]

Kan je met een gescheurde enkelband autorijden?

Het probleem dat mensen met een gescheurde enkelband ervaren is dat het onzeker is vanaf [...]

Hoe verloopt het herstel van een gescheurde enkelband?

Het herstel van een gescheurde enkelband moet spoedig verlopen. Dit is mogelijk door een goede gescheurde enkelband behandeling te ondergaan. Begin de gewrichtsblessure direct te koelen om de grootte van de zwelling te beperken. Vervolgens is het zaak om de enkel goed te laten genezen door oefeningen uit te voeren en hulpmiddelen te gebruiken. Braces en tape van Tmax voldoen aan deze eisen. De gescheurde enkelband wordt op die manier volledig voorzien van natuurlijk herstel. 

Moet je bij de gescheurde enkelband een operatie ondergaan?

Een gescheurde enkelband behandeling kan op verschillende verlopen. Voor een gescheurde enkelband operatie wordt gekozen wanneer er sprake is van blijvende instabiliteitsklachten. Wanneer de gescheurde enkelband een operatie moet ondergaan, zijn er verschillende methoden die ingezet kunnen worden. Deze keuze hangt af van de kwaliteit van de uitgerekte enkelband. 

Deze gescheurde enkelband symptomen kunnen tot last zijn

Een gescheurde enkelband brengt meerdere symptomen met zich mee. Indien de scheur in de enkelband volledig aan de orde is, zijn de pijnklachten in de meeste gevallen niet gelijk voelbaar. Wanneer u een deel van de enkelband afscheurt, kan dit echter helse pijn opleveren. Dit leidt vaak tot een zwelling rondom de enkel. Daarnaast kan er sprake zijn van een bloeduitstorting, die in de vorm van rode verkleuring op de voetrand of onder de enkel te vinden is.

Enkelband gescheurd of verrekt?

Vele patiënten vragen zich af in welke situatie de enkelband gescheurd of verrekt is. De manier waarop een enkelband gescheurd of verrekt is, is in beide gevallen hetzelfde. De enkel klapt naar binnen, waardoor de buitenkant van de band wordt beschadigd. Hoe ernstig deze beschadiging is, hangt af of het gaat om een scheur of verrekking.

Kan je met een gescheurde enkelband autorijden?

Na de behandeling van een gescheurde enkelband is het mogelijk om de auto te besturen. Daarvoor is het noodzakelijk dat armen en benen volledig inzetbaar zijn. Met een gescheurde enkelband en het dragen van een enkelbrace is dat dus niet het geval. De algemene regel is dat u veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht (6 tot 8 weken na een operatie). Wanneer er zich onzekerheden afspelen omtrent autorijden met een gescheurde enkelband dan raden wij aan dit niet te doen.

Is de gescheurde enkelband een korte- of lange termijn blessure?

Bij veel blessures geeft de ernst van de blessure aan of het om een langer- of korter termijn blessure gaat. In het geval van een gescheurde enkelband is de blessure voor lange termijn. Het herstelproces van een gescheurde enkelband kan een aantal maanden tot een jaar duren. Vandaar dat een gescheurde enkelband op lange termijn aanwezig is en behandelt dient te worden. 

Fietsen met gescheurde enkelbanden: is dit mogelijk?

Wanneer een gescheurde enkelband zich voordoet, kan dit gepaard gaan met een herstelproces van lange termijn. Dit kan enkele maanden tot een jaar duren. Tijdens het herstel is het belangrijk om goede rust te pakken om alles natuurlijk te laten genezen. Dit betekent zo min mogelijk krachtsinspanning. Specialisten raden dan ook af om te fietsen met gescheurde enkelbanden. 

Moet een gescheurde enkelband in het gips?

Vele patiënten en sporters vragen zich af of een gescheurde enkelband in het gips moet. Een gescheurde enkelband wordt niet in het gips gelegd, maar in drukverband. Dit dient u een aantal weken aan te houden voordat de enkel in zijn normale positie wordt gebracht. Gips voor een gescheurde enkelband is daarin niet aan de orde.

Kan je met een gescheurde enkelband werken?

Met een gescheurde enkelband werken is afhankelijk van het type werk dat je verricht. Werk waar de voet nauwelijks inspanning verricht, is mogelijk om met een gescheurde enkelband uit te voeren. Met een gescheurde enkelband werken waarbij veel krachtsinspanning van de voet wordt vereist is niet mogelijk. 

Veelgestelde vragen over gescheurde enkelband

Wat is een gescheurde enkelband?

Er is sprake van een gescheurde enkelband wanneer de peesbanden van de enkelknobbels zijn gescheurd.

Waar dienen enkelbandbraces voor?

De braces geven effectiviteit en ondersteuning aan de enkel. Ze stabiliseren de voet de gehele dag en verminderen daarmee de pijn van het scheurtje. Dit maakt de bewegingen van de voet stukken gemakkelijker.

Kan je met een gescheurde enkelband autorijden?

Dit is niet mogelijk. De armen en benen moeten volledig inzetbaar zijn om een auto te kunnen besturen. Met een gescheurde enkelband is dit niet het geval, waardoor autorijden niet mag.

Zijn er oefeningen voor een gescheurde enkelband?

Er zijn meerdere oefeningen die helpen om het herstel van een gescheurde enkelband te bevorderen. Via onze blessurepagina kunt u een oefenpagina vinden die het herstel van de enkelband bevorderen.