Wat te doen bij een gescheurde enkelband?

Een gescheurde enkelband is een spierblessure waarbij er een scheurtje in de enkelband zit. De enkelband blessure kan voortkomen doordat de voet is gekanteld, waardoor deze banden gescheurd zijn.

Oplossingen kunnen zijn:

  • Oefeningen
  • Hulpmiddelen 

Meestal draait de enkel naar binnen, wat de buitenkant van de band met beschadiging achterlaat. Dit kan zich ook andersom afspelen, maar dit gebeurt nauwelijks. Bij beide gevallen ontstaat er in de meeste gevallen een zwelling op en onder de enkel. Dit gaat samen gepaard met een bloeduitstorting. Enkelbraces kunnen deze spierblessure enigszins onderdrukken voor een sneller en pijnvrij herstel.

verstuikte enkel

Hoe wordt een scheur in de enkelband veroorzaakt?

De grootste oorzaak van een gescheurde enkelband is een flinke misstap of een val. Het gaat hierbij om onverwachte, onbeheerste of verkeerde bewegingen. Dit kan zich op meerdere manieren afspelen. Denk aan een ongelijk terrein of sportveld in de vorm van scheefliggende tegels of gaten in het voetbalveld. Dit maakt de kans op onbeheerste of onverwachte bewegingen zeer groot en daarmee ook de kans op een scheur in de enkelband.

Andere oorzaken die de kans op een gescheurde enkelband vergroten zijn:

  • Overbelasting van de enkelband.
  • Een plotseling zware inspanning op de enkelband.
  • Eerder blessureleed aan de enkelband.

Welke gescheurde enkelband symptomen zijn bekend?

Een scheur in de enkelband brengt meerdere symptomen met zich mee. Indien de scheur in de enkelband volledig aan de orde is, zijn de pijnklachten in de meeste gevallen niet gelijk voelbaar. Wanneer u een deel van de enkelband afscheurt, kan dit echter helse pijn opleveren. Dit leidt vaak tot een zwelling rondom de enkel. Daarnaast kan er sprake zijn van een bloeduitstorting, die in de vorm van rode verkleuring op de voetrand of onder de enkel te vinden is.

Andere symptomen die bij een gescheurde enkelband voelbaar zijn:

  • Stekende pijn bij belasting van de enkel.
  • Een los of instabiel gevoel in de enkel.
  • Veel vocht of zwelling in de enkel.
  • Onmogelijke opgave om op de enkel te steunen.

Enkelband gescheurd of verrekt?

Vele patiënten vragen zich af in welke situatie de enkelband gescheurd of verrekt is. De manier waarop een enkelband scheurt of verrekt is in beide gevallen hetzelfde. De enkel klapt naar binnen, waardoor de buitenkant van de band wordt beschadigd. Hoe ernstig deze beschadiging is, hangt af of het gaat om een scheur of verrekking.

Kan je met een gescheurde enkelband autorijden?

Na de behandeling van een gescheurde enkelband is het mogelijk om de auto te besturen. Daarvoor is het noodzakelijk dat armen en benen volledig inzetbaar zijn. Met een gescheurde enkelband en het dragen van een enkelbrace is dat dus niet het geval. De algemene regel is dat u veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht (6 tot 8 weken na een operatie). Wanneer er zich onzekerheden afspelen omtrent autorijden met een gescheurde enkelband dan raden wij aan dit niet te doen.

Hoe herstel je van een gescheurde enkelband?

Om het herstel van een gescheurde enkelband spoedig te laten verlopen is het belangrijk om het op een goede manier te behandelen. Begin de gewrichtsblessure direct te koelen om de grootte van de zwelling te beperken. Vervolgens is het zaak om de enkel goed te laten genezen door oefeningen uit te voeren en hulpmiddelen te gebruiken. Braces en tape van Tmax voldoen aan deze eisen.

Braces voor de enkelbandblessure

Braces kan het scheurtje in de enkelband van de juiste hulp voorzien. Ze geven genoeg compressie om het herstel te verbeteren en voorkomt verder letsel. Dit resulteert in een verbetert herstelproces.

Bekijk braces

Gescheurde enkelband tapen

Een andere manier is om de enkel te tapen. Hier is kinesiologie tape van Tmax uitermate geschikt voor. Het geeft extra compressie aan de enkel naast de brace waardoor het herstel zich bevordert.

Tape blessure

Gescheurde enkelband oefeningen

Gescheurde enkelband oefeningen zijn belangrijk om uit te voeren tijdens het herstelproces. Het uitvoeren van oefeningen zorgt voor geleidelijke spieropbouw in de enkel. Op die manier zal het gewricht zich versterken en minder gevoelig zijn voor verder blessureleed.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij scheur in de enkelband

Wat is een scheur in enkelband?

Een gescheurde enkelband is een spierblessure waarbij er een scheurtje in de band zit.

Hoe ontstaat een gescheurde enkelband?

Een gescheurde enkelband komt voornamelijk voor bij onverwachtse bewegingen van de voet. Een flinke misstap of val kan hieronder vallen.

Wat zijn de symptomen van een gescheurde enkelband?

Bij een scheur in de band voelt u veel pijn in elke beweging van de voet. Vaak kunt u een scheur in de enkelband herkennen aan een zwelling en bloeduitstorting.

Kan je met een gescheurde enkelband autorijden?

Dit is niet mogelijk. De armen en benen moeten volledig inzetbaar zijn om een auto te kunnen besturen. Met een afgescheurde enkelband is dit niet het geval, waardoor autorijden niet mag.

Wanneer is een enkelband gescheurd of verrekt?

Bij beide blessure klapt de enkel naar binnen, waardoor de buitenkant van de band wordt beschadigd. Hoe ernstig deze beschadiging is, hangt af of het gaat om een scheur of verrekking.

Hoe ziet het herstel van een scheur in de enkelband eruit?

Begin de gewrichtsblessure direct te koelen om de grootte van de zwelling te beperken. Vervolgens is het zaak om de enkel goed te laten genezen door oefeningen uit te voeren en hulpmiddelen te gebruiken. Braces en tape van Tmax voldoen aan deze eisen.