Wat is een golferselleboog?

Er is sprake van een golferselleboog of golfersarm wanneer er een ontsteking of irritatie in de buitenste pezen van de elleboog bevindt. Met name de buitenste elleboogknobbel loopt flinke irritatie op. Dit gewricht wordt op dagelijkse basis meerdere keren belast. Vandaar dat de tenniselleboog de meest voorkomende spierblessure is in de elleboog. De zeurende pijn kan zich van de elleboog tot de onderarm verspreiden en zeer voelbaar zijn. Bij herstel van de elleboogblessure zijn onze golferselleboog braces een bruikbaar hulpmiddel. Ze bieden de gewenste ondersteuning en bescherming aan de overbelaste elleboog. Dit zal de pijn in het gewricht verzachten en biedt bescherming tegen verdere overbelasting.

Welke oorzaken kunnen een golfersarm opleveren?

De gewrichtsblessure komt aan de naam vanwege het groot aantal golfers die een golferselleboog oplopen. Echter is dit niet de enige oorzaak. De gewrichtsblessure kan zich ook voordoen wanneer er sprake is van zware overbelasting van de strekspieren bij de pols en vingers. Elke knijpbeweging in combinatie met een draaibeweging kunnen een golferselleboog veroorzaken.

Het ontstaan van een golferselleboog is vaak onbekend. Wat duidelijk is, is dat de onderarmspieren die zich aan de buitenkant van de elleboog bevinden flink belast zijn. Hoe dit opgelopen kan worden, is doormiddel van:

  • Het veelvoudig maken van dezelfde polsbewegingen.
  • Door een zware belasting die ineens plaatsvindt.
Tennisarm Golferselleboog blessure Brace Specialist

Welke golferselleboog klachten en symptomen zijn er bekend?

Golferselleboog klachten zijn er in meerdere vormen. Bij het oplopen van een elleboogblessure zijn er moeilijkheden met pols- en armbewegingen. Deze pijn is ernstig voelbaar wanneer u de de pols naar achter buigt, de onderarm naar buiten draait en hand dichtknijpt. Deze golferselleboog symptomen resulteren in problemen die dagelijkse leven beïnvloeden. Ondanks dat de elleboog zelfstandig herstelt, kan hier een lang termijn op zitten. Daarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk van te herstellen zonder pijn te voelen.

Hieronder worden voorbeelden van golferselleboog klachten en symptomen gegeven, zodat er tijdig kan worden ingegrepen bij overeenkomende klachten.

  • Omdraaien van een sleutel in het slot.
  • Een handdruk geven.
  • Optillen van een zwaar voorwerp.
  • Uitwringen van een handdoek.

Hoe kan je een golfersarm behandelen?

Er zijn verschillende manieren om een golferselleboog te herstellen. Er zijn zowel operatieve als non-operatieve geneeswijzen. Op non-operatieve wijze ga je het herstelproces aan met behulp van oefeningen. Operatieve behandeling wordt uitgevoerd middels operatie aan de elleboog. Ongeacht de geneeswijze duurt het vaak negen maanden tot 2 jaar tot de klachten weg zijn. 

Golferselleboog brace

Het dragen van een golferselleboog brace neemt vele voordelen met zich mee. De brace zorgt ervoor dat de overbelastingsklachten minder goed gevoeld worden. Dit gebeurt doordat de brace ervoor zorgt dat de pezen de juiste houding aanhouden.

Bekijk braces

Golferselleboog tapen

Hoe moet u een golferselleboog tapen? Een van de opties is om de onderarm in te tapen. Alhoewel het een simpele oplossing lijkt is het bewezen dat dit grote invloed kan hebben op het herstelproces.

Tape blessure

Golfersarm oefeningen

Om goed te herstellen van deze blessure wordt het aangeraden om golferselleboog oefeningen te doen. Deze oefeningen verlichten de pijn en versterken de spieren en pezen.

Ontdek oefeningen

Hoe kun je een golferselleboog voorkomen?

De genezing van een golfersarm gaat vanzelf. Echter is de hersteltijd onbekend en kan dit maandenlang duren. Versnelling van de genezing is mogelijk met golferselleboog braces. De hulpmiddelen bieden ondersteuning en bescherming aan de elleboog.

Daarnaast zijn er een aantal manieren om de herstelperiode van een golfersarm te verzachten en versnellen. Dit kan door:

  • De arm normaal laten functioneren, ook al geeft dit pijnlijke reacties.
  • Bij pijnlijke bewegingen is het zaak om dit geleidelijk uit te voeren.
  • Bij te veel pijn, probeer andere houdingen aan te nemen.
  • Probeer de tenniselleboog regelmatig te koelen met ijs.

Veelgestelde vragen over golfersarm

Wat zijn de oorzaken voor het krijgen van golferselleboog?

Golferselleboog ontstaat door het overbelasten van de elleboog. Door een beweging in de elleboog te vaak te herhalen, kan dit resulteren in een gewrichtsblessure.

Welke symptomen kent een golfersarm?

Symptomen bij een golfersarm zijn het ervaren van pijn als u de hand dichtknijpt, de onderarm naar buiten draait of de pols naar achter buigt.

Hoe kan elleboogblessure worden voorkomen?

Houd de spieren soepel, sterk en warm. Maak gebruik van pauzes en rust en ondersteunende middelen waar nodig.