Koop een spalk voor uw hallux valgus mét deskundig advies

Denkt u dat u last te heeft van hallux valgus in uw voeten? Onze teenspalken kunnen de klachten van pijn en overbelasting verminderen waardoor u makkelijker kunt lopen.

Wat is Hallux Valgus?

Hallux valgus (voetknobbel) is een voetaandoening waarbij er sprake is van een grote teen vergroeiing. Het gevolg hiervan is dat de grote teen scheef gaat staan en er een knobbel op komt. Deze knobbel kan pijnlijk en overbelastend werken tijdens dagelijkse activiteiten. Het dragen van een brace of spalk kan uw pijnklachten daarentegen verminderen. Een operatie is noodzaak in zeer ernstige gevallen van de teenblessure.

Ontdek hier wat een Hallux valgus is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

Welke teenspalken bieden hulp aan de Hallux valgus?

Teenspalk-pro-orthic-1

Wanneer u last heeft van de voetknobbel is het noodzaak om de voet preventie en ondersteuning te bieden. Hallux valgus spalken, oftewel een teenspalk, kan de hallux valgus van de juiste ondersteuning voorzien.

Bekijk spalken

Hoe tape je een teenblessure?

Banner-tapen-Tmax

Er zijn een aantal manieren hoe je de pijn kunt verminderen. Het aantrekken van een brace geeft compressie en zorgt voor pijnvermindering aan de teen. Een ander optie is om de hallux valgus te tapen. Kinesiologie tape van Tmax past mooi bij deze behandeling.

tape blessure

Oefeningen voor de voet en tenen?

Banner-oefeningen

Wanneer je een vergroeide teen oploopt, is het verstandig om deze te behandelen met een brace of nachtspalk. Zo komt de grote teen tot rust, geeft het ondersteuning en kan het sneller herstellen. Daarbij is het goed om hallux valgus oefeningen eraan toe te voegen om het herstelproces te verbeteren.

Ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over Hallux valgus

Hoe kan ik Hallux Valgus het beste behandelen?

Er wordt veel gedacht dat Hallux Valgus een moeilijk te behandelen blessure is. Dit is [...]

Wanneer is een Hallux Valgus operatie aan de orde?

Op het moment dat een conservatieve behandeling van een fysiotherapeut de pijnklachten niet vermindert kunt u voor een operatieve behandeling kiezen. Bij deze behandeling zijn er verschillende technieken voor het behandeling van de voetknobbel of voor het rechtzetten van de scheve teen. Hierdoor zal de middenvoet smaller worden. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kiest de orthopedisch chirurg een passende techniek.

Hoe herstel ik van een Hallux Valgus operatie?

Nadat u een operatie is het zaak om de operatief behandelde teen rust te geven en te ontlasten. U krijgt speciale schoenen mee waardoor u uw voet met minder belasting direct kunt belasten. De zwelling kan vervolgens lang aanhouden met een gemiddelde periode van 3 tot 6 maanden. U kunt verschillende dingen doen om het herstel in goede banen te leiden. Denk hierbij aan oefeningen (aanspannen van de kuitspieren), het dragen van speciale schoenen en een geleidelijke opbouw van belasting.

Welke nieuwe techniek voeren ze uit bij een Hallux Valgus operatie?

Bij een Hallux Valgus operatie wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van invasieve chirurgie of MIS techniek. Bij deze behandeling wordt de afwijking van de voet gecorrigeerd door middel van speciale mini boortjes. Deze mini boortjes worden via hele kleine huidsneetjes naar binnen gebracht. Hierdoor zal de teen weer recht komen te staan waardoor de knobbel na enige tijd zal verdwijnen. Binnen deze behandeling zijn verschillende variaties uitvoerbaar.

Kan Hallux Valgus genezen zonder operatie?

Hallux Valgus in uw voet is regelmatig goed te behandelen zonder een operatie. Dit kun je doen door het uitvoeren van oefeningen en het dragen van een goede schoenen. Daarnaast is het ook belangrijk dat u niet te kleine schoenen koopt. Bij het dragen van te kleine schoenen is de kans aanwezig dat de voetknobbel voor meer pijnklachten gaat zorgen.

Op welke manier kan ik Hallux Valgus voorkomen?

Er zijn verchillende manieren op te voorkomen dat u last krijgt van Hallux Valgus. U kunt bijvoorbeeld uw voeten en tenen trainen door simpele oefeningen uit te voeren. Daarnaast wordt ook aangeraden zo weinig mogelijk puntige schoenen te dragen. Hierdoor gaan uw voeten knijpen waardoor de voetknobbel erger wordt. Ten slotte is het ook belangrijk om uw voeten van tijd tot tijd te controleren. U kunt dan snel herkennen dat een voetknobbel ontstaat waardoor u deze snel kunt behandelen.

Hoe kan ik de pijn verminderen van Hallux Valgus?

Wanneer u last ervaart van Hallux Valgus kunt u verschillende acties ondernemen om de pijnklachten te verminderen. Het veranderen van schoenen is het belangrijkste wat u kunt doen. Daarnaast is het gebruik van een teenspalk ook aan te raden. Dit zorgt ervoor dat de teen geleidelijk wordt recht gezet waardoor de voetknobbel zal verminderen. Ook gaat een teenspalk de wrijving in de voet tegen waardoor u voorkomt dat de blessure erger wordt.

Kan Hallux Valgus zonder te behandelen over gaan?

Op het moment dat Hallux Valgus onbehandeld blijft kan dit ernstige gevolgen hebben op uw gezondheid. Veelal is het dragen van de juiste schoenen al voldoende op de pijnklachten te verminderen. Echter als u slechte schoenen blijft dragen kan de tweede teen vast komen te zitten en omhoog groeien. Hierdoor kan een hamerteen ontstaan waardoor u moeite ervaart met lopen. Daarnaast kunt u ook last krijgen van instabiliteit en gewichtsverlies.

Kan een slijmbeursontsteking voor Hallux Valgus zorgen?

Door het verplaatsen van het middenvoetsbeentje ontstaat een pijnlijke bult. Echter kan het ook zo zijn dat er naast deze bult een slijmbeursontsteking ontstaat. Tussen de huid en het bot zit een slijmbeurs die ervoor zorgt dat de huid niet vast op het bot zit. Een slijmbeurs kan vervolgens door wrijving van het middenvoetsbeentje en veel druk opzwellen. U kunt dan pijnklachten ervaren aan de voetknobbel.

Veelgestelde vragen over een vergroeide teen

Wat is hallux valgus?

Hallux valgus is een voetaandoening waarbij er een vergroeiing ontstaat in de grote teen.

Waar dienen braces en spalken voor?

Ze stabiliseren de voet de gehele dag en zorgen dat de grote teen terug naar zijn oude positie gaat. Dit maakt de bewegingen van de voet stukken gemakkelijker.

Hoe kun je hallux valgus behandelen?

U kunt de teenblessure niet-operatief en operatief behandelen. Bij niet-operatief neemt u rust en maakt u gebruik van oefeningen en een steunmiddel. Bij een operatieve behandeling wordt er een nachtspalk of brace aan de voet gezet.

Hoe kunt u een vergroeide teen voorkomen?

Blijf ten alle tijden controleren of er geen rare vormen in de voeten te vinden zijn. Daarnaast verkleint u de kans op een teenvergroeiing door pauzes te nemen tijdens een lange looproute en afwisselen van schoenen.

Zijn er oefeningen voor hallux valgus?

Er zijn 4 oefeningen die u kunt doen. Dit zijn: grote teen losmaken, voetzool masseren met een balletje, spreiden van de grote teen en versterken van de kleine voetspieren.