Wat is Hallux Valgus?

Hallux valgus, ook wel ‘scheve teen’ genoemd, wordt gezien als een voetaandoening in de vorm van vergroeiing in de grote teen. Dit resulteert in een scheve groei en een knobbel in de grote teen. Zowel de vergroeiing als de knobbel kunnen overbelastend en pijnlijk zijn bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Hallux valgus braces of spalken kunnen de pijn daarentegen verzachten en herstel versnellen. Een operatie is ter sprake wanneer de teenblessure zeer ernstig aanwezig is.

Wanneer komt Hallux Valgus voor?

Hoe hallux valgus precies wordt veroorzaakt, is vaak niet bekend. Het is een voetaandoening die zich plotseling kan voordoen. Er bestaan wel een aantal factoren die de kans op de voetblessure vergroten. Met name bij vrouwen en ouderen bestaat de kans op een scheve teen sneller.

Andere gevallen die de kans op de voetaandoening vergroten:

  • Wanneer de voetblessure erfelijk is in de familie. Vaak krijgen mensen er op jonge leeftijd al last van.
  • Als er sprake is van een voetafwijking. Dit is aangeboren, kan ontstaan door reuma of de voetspieren zijn dermate verzwakt op oudere leeftijd.
  • Bij platvoeten of een te korte achillespees. De voet wordt hierdoor anders afgewikkeld, meer over de grote teen.
  • Welke soort schoenen je draagt. Bij te kleine schoenen of knellende schoenen kan een scheve teen eerder opduiken.

Welke symptomen staan in verband met Hallux Valgus?

Bij hallux valgus kunnen zich verschillende symptomen afspelen in de voet. Klachten die betrekking hebben tot een scheve teen zetten zich vaak voort tot een knobbel in de grote teen. Dit kan zich omzetten tot zeurende pijn in de voet en beïnvloeding van dagelijkse bezigheden.

Dit kan tot grote gevolgen leiden in het dagelijkse leven:

  • Het kan pijn veroorzaken wanneer u uw schoenen aantrekt, dit geldt vooral aan de knokkel van de grote teen.
  • Verder kan het voorvallen dat de grote teen de 2e teen ernaast opzij duwt. Die 2e teen kan vervolgens over de 3e teen heen gaan liggen. Als hier sprake van is, kan er alleen gelopen worden op schoenen die hier speciaal voor zijn gemaakt.
  • Daarboven komt ook nog dat veel mensen moeilijk gaan lopen door een scheve teen.
  • De huid ziet er vaak opgezwollen en roodkleurig uit.
  • Er ontstaat snelle vermoeidheid in de voeten.
  • Er treedt vaak eeltvorming op bij irriterende plekken.
Hallux-Valgus

Hoe verloopt een hallux valgus behandeling?

Een hallux valgus behandeling verloopt op een operatieve- of niet-operatieve manier. Bij een niet-operatieve manier kan de teen rekenen op zelfstandig herstel. Dit gaat met oefeningen in combinatie met schoenen of spalken. Bij een operatieve behandeling wordt de vergroeide teen geopereerd. Dit komt alleen voor bij ernstige situaties.

Spalken voor een teen vergroeiing

Spalk voor hallux valgus kan de vergroeide teen van de juiste ondersteuning voorzien. De teenspalk vermindert de pijn van de knobbel in de grote teen en zet deze terug naar zijn natuurlijke plek. Dit resulteert in pijnvermindering en snel herstel.

Bekijk spalken

Hallux valgus schoenen

De schoenen voor hallux valgus ondersteunen en beschermen de vergroeide teen tijdens het gehele herstelproces. Daarnaast geven zij de benodigde druk op de teen waardoor deze in zijn natuurlijke positie komt te staan.

Bekijk schoenen

Teen vergroeiing tapen

Een ander optie is om de hallux valgus te tapen. Kinesiologie tape van Tmax is een geschikt product hiervoor. Het geeft extra ondersteuning en bescherming aan het gewricht naast de spalken en/of schoenen.

tape blessure

Oefeningen bij een vergroeide teen

Naast een schoen/spalk en tape zijn oefeningen goed om eraan toe te voegen. Ze versterken de spieren in de vergroeide teen en rekken de spieren op waardoor hoge spanning langzamerhand afneemt.

Ontdek oefeningen

Hoe kan een vergroeide teen worden voorkomen?

Er zijn een aantal manieren waarbij hallux valgus voorkomen kan worden. De voetaandoening kan voor komen wanneer er te kleine schoenen worden gedragen. Zorg ervoor dat de schoenen breed genoeg zijn en niet te spits lopen. Ook is het te vaak dragen van hakken een oorzaak van hallux valgus. Wissel dit daarom goed af. Het is daarnaast altijd goed om af en toe te controleren of er afwijkingen te zien zijn op de voeten.

Veelgestelde vragen bij hallux valgus

Hallux valgus, ook wel ‘scheve teen’ genoemd, wordt gezien als een voetaandoening in de vorm van vergroeiing in de grote teen.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wat is een hallux valgus?” answer-0=”Het wordt gezien als een voetaandoening in de vorm van vergroeiing in de grote teen. ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Hoe ontstaat een vergroeide teen?” answer-1=”De voornaamste reden begint bij het overbelasten van de voet op een verkeerde manier. ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Waar kun je het aan herkennen?” answer-2=”De voetblessure is te herkennen aan een scheve grote teen met een knobbel erop. Daarnaast merk je pijn wanneer de voet actief bezig is. ” image-2=”” headline-3=”h2″ question-3=”Hoe verloopt een vergroeide teen behandeling?” answer-3=”Een behandeling verloopt op een operatieve- of niet-operatieve manier. Bij een niet-operatieve manier kan de teen rekenen op zelfstandig herstel. Bij een operatieve behandeling wordt de vergroeide teen geopereerd. ” image-3=”” headline-4=”h2″ question-4=”Hoe kunt u een vergroeide teen voorkomen?” answer-4=”Zorg ervoor dat de schoenen breed genoeg zijn en niet te spits lopen. Het is daarnaast altijd goed om af en toe te controleren of er afwijkingen te zien zijn op de voeten. ” image-4=”” count=”5″ html=”true” css_class=””]