Hoe laat u een hielspoor behandelen?

Hielspoor behandelen kan op meerdere manieren. Rek- en strekoefeningen, dragen van goede schoenen en voldoende rust nemen kunnen zijn opties om de hielspoor klachten te verminderen. Een steunmiddel dat daarbij snel en effectief werkt, is een nachtspalk. Een nachtspalk hielspoor werpt zijn vruchten af bij hielspoor klachten. De nachtspalk is bedoeld om in de nacht te dragen, zodat de hiel een goede nachtrust ervaart. Tijdens het dragen van een nachtspalk wordt het been gestabiliseerd in de correctie positie waardoor de zenuwen continue de gewenste compressie voelen. Daardoor blijven de zenuwen als het ware wakker gedurende de nacht. De bewegingen in de ochtend zullen hierdoor veel soepeler gaan.

Wanneer laat u de hielblessure behandelen volgens fysiotherapie?

Bij langdurige pijn van de hielspoor is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk. In de meeste gevallen wordt er doorverwezen naar een fysiotherapeut die dit verder oppakt.

Door de hielspoor te behandelen volgens fysiotherapie zal er altijd resultaat voelbaar zijn. Fysiotherapie wordt steeds meer als de standaard behandeling van hielspoor gezien. De fysiotherapeut bekijkt hoe ernstig de hielspoor is en plakt daar oefeningen aan vast. Deze krachttraining en rekoefeningen worden opgebouwd van laag naar hoge inspanning. Zo bouwt de hiel kracht en ondersteuning op, waardoor het sneller geneest van de hielspoor. Vaak zal de fysiotherapeut de hielspoor tapen als extra ondersteuning.

hielspoor-nachtspalk
Pro Orthic hielspoor sok (nachtspalk) wit

Is het mogelijk om de hielspoor zelf te behandelen?

Wanneer de hielspoor kort geleden is opgelopen, kunt u de hielspoor zelf behandelen. Het kan namelijk vanzelf weer overgaan door daar zelf wat aan te doen. Daarnaast is het wel verstandig om een bezoek bij de huisarts te nemen.

Begin met het nemen van voldoende rust en bouw het sporten geleidelijk op. Zorg met zwemmen of fietsen voor minder belasting in de hiel in plaats van hardlopen. Vermijd ook het lopen op harde ondergronden.

Beoordeel hoe fijn de schoenen zitten en vervang ze indien nodig. Dit kan ik combinatie met goede zooltjes of siliconen inleg hakjes. Daarnaast bieden nachtspalken of hielspoor sokken een goede oplossing voor de nachtrust. Hier hebben mensen veel baat bij te hebben. Voer daarnaast per dag een aantal oefeningen uit. Het versterkt de kuit- en voetspieren en lenigheid wordt verbeterd.

Let tot slot op de houding die u aanhoudt. Probeer bij overgewicht zoveel mogelijk af te vallen. Voor de bestrijding van hielpijn kunnen ontstekingsremmers of pijnstillers van waarde gelden, al is dat vaak alleen symptoombestrijding. Koel ten alle tijden de pijnlijke hiel met ijs.

Hoe kun je hielspoor behandelen?

U kunt een hielspoor niet-operatief en operatief behandelen. Bij niet-operatief neemt u rust en maakt u gebruik van rekoefeningen. Bij een operatieve behandeling wordt er een nachtspalk of sok aan de hiel toegevoegd.

Hoe voorkom je een hielspoor?

Zorg ervoor dat je voeten voldoende fit blijven door ze voldoende aan het werk te zetten. Wanneer de voet actief is, zorgt dit voor een goede doorbloeding in de hiel.