Hielspoor: wat is dat?

Hielspoor is het gevolg van te zware belasting op de pezen die lopen van de peesplaat tot het hielbeen. Dit kan leiden tot een ontsteking of blijvende pijn onder de hiel. Deze blessure kan in vergelijking worden genomen met fasciitis plantaris. Hielspoor is van de twee blessures de grootste oorzaak van hielpijn. Meer dan 10% van de mensen heeft een hielspoor mogen ervaren. Daarbij zijn het vrouwen die over het algemeen vaker met de hielblessure in aanraking komen dan mannen. Deze vallen in een leeftijdsgroep tussen 40 en 60 jaar oud. De hielblessure is echter goed te behandelen, waardoor het in enkele weken verholpen is. In sommige gevallen gaat kan het vanzelf over gaan.
Hielspoor

Welke oorzaken staan in verband met hielspoor?

Hielspoor komt het snelst voor bij zware overbelasting van de voetzoolpees. De verbinding tussen de pees en het hielbeen wordt hierdoor flink belast. Wanneer er sprak is van te zware overbelasting, kan dit voor irritaties en ontstekingen zorgen in de hiel. De voetklachten kennen vaak een geleidelijke opbouw, maar kan ook door een zware klap ontstaan. De voetblessure komt meestal voor bij sporters en is duidelijk voelbaar bij lopen of staan.

Andere factoren die de kans op de hielblessure vergroten zijn:

 • Sporten of lopen op een harde ondergrond.
 • Bij een baan waarbij er lange tijd wordt gestaan.
 • Overgewicht.
 • Sportmannen en vrouwen die de voeten continue belasten, voorbeelden zijn voetballers hardlopers etc.
 • Bij een afwijking in de voet, denk aan een verkeerde stand van de voeten of platvoeten.
 • Langdurig hardlopen of wandelen zonder dat de voeten dit gewend zijn.

Welke symptomen en klachten kent een hielspoor?

Bij een hielspoor zijn er verschillende symptomen die zich in de voet en hiel kunnen bevinden. Dit zijn afwijkende bewegingen die de hiel behoeden voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Overige klachten die in gelijkenis komen met de hielblessure zijn:

 • Zere pijn tijdens lopen en staan.
 • Voelbare pijn in de hiel en ondervoet.
 • Last van gespannen of stijve voeten.
 • Pijn bij aanvang van de training.
 • Stekende pijn tijdens het wandelen of hardlopen op harde ondergrond.
 • Pijnlijke reacties wanneer er op de hiel wordt gedrukt.

Hielspoor en werken: is dit mogelijk?

Hielspoor en werken is mogelijk, maar kan samen gaan met pijn. Het beroepsvak dat u uitoefent is een cruciale factor van de hoeveelheid pijn dat voelbaar is. Beroepen of sporten waar veel fysiek werk wordt uitgevoerd, met name waar de voet veelvoudig gebruikt wordt, zal de pijn ernstig voelbaar zijn.

Hoe ziet een behandeling aan de hiel eruit?

Hielspoor kan op meerdere manieren worden behandeld. Het uitvoeren van rekoefeningen, het nemen van voldoende rust en dragen van goede schoenen kunnen hielspoor klachten afnemen. Daarnaast kunnen hulpmiddelen snel en effectief werken tijdens het herstelproces. Dit kan een nachtspalk of hielspoor sok zijn.

Nachtspalk voor de hiel

Bij het dragen van een nachtspalk wordt het been in zijn natuurlijke positie gestabiliseerd. Zo raken de zenuwen gewend aan bewegingen in de nacht waardoor er geen sprake zijn van pijnklachten in de ochtend.

Bekijk spalken

Hielblessure tapen

Hielspoor tapen is goed voor extra ondersteuning en bescherming naast een brace. Het doel is dat de peesplaat niet te ver wordt opgerekt. Ook zal dit het peesweefsel stimuleren, waardoor de blessure sneller herstelt.

Tape blessure

Hielspoor oefeningen

Oefeningen voor een hielspoor versterken de hiel tijdens het herstelproces. Ze verminderen spierspanning op de hiel en laten de spier tegelijkertijd verder oprekken en versterken. Dit effect zal verder blessureleed voorkomen.

ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over de hielblessure

Hielspoor: wat is dat?

Het is een gevolg van te zware belasting op de pezen die lopen van de peesplaat tot het hielbeen. Dit kan leiden tot een ontsteking of blijvende pijn onder de hiel.

Hoe ontstaat de hielblessure?

De hielblessure ontstaat wanneer u langere tijd loopt of staat, met name in de ochtend. Dit komt door de snelle switch van ruststand naar intensief bewegen.

Waar kun je hielspoor aan herkennen?

Wanneer u naar langere tijd wat pijntjes en stijfheid voelt in de hiel, is de kans groot dat het gaat om de aandoening.

Is de hielblessure in combinatie met werken mogelijk?

Hielspoor en werken is mogelijk, maar kan samen gaan met pijn. Het beroepsvak dat u uitoefent is een cruciale factor van de hoeveelheid pijn dat voelbaar is.

Hoe ziet een hielspoor behandeling eruit?

Het uitvoeren van rekoefeningen, het nemen van voldoende rust en dragen van goede schoenen kunnen hielspoor klachten afnemen. Daarnaast kunnen hulpmiddelen snel en effectief werken tijdens het herstelproces. Dit kan een nachtspalk of sok zijn.