Koop een brace voor uw kruisbandblessure mét deskundig advies

Denkt u last te hebben van een kruisbandblessure? Onze kniebraces kunnen de klachten van pijn en overbelasting verminderen.

212.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
223.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
99.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Wat is een kruisbandblessure?

Bij een voorste of achterste kruisbandblessure ontstaat er een scheur of oprekking in het kniegewricht. Wanneer de kruisband gescheurd of opgerekt is, vallen er functies in het been weg. De knie kan onstabiel aanvoelen waardoor u er zo nu en dan doorheen kan zakken. Kenmerk bij een gescheurde kruisband is dat u een knappend geluid in de knie voelt.

Ontdek hier wat hielspoor is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

Kruisband blessures Brace Specialist

Welke brace bied hulp aan bij een knie blessure?

kniebrace tijdens het sporten

Kniebraces zijn veelgebruikte hulpmiddelen tijdens het revalidatieproces van een kruisbandblessure. De braces zijn licht van gewicht en gemaakt van flexibel materiaal, waardoor beweging mogelijk is tijdens het dragen.

Bekijk braces

Hoe tape je een knieblessure?

Banner-tapen-Tmax

De kruisband tapen kan naast een brace helpen bij de revalidatie van een kruisbandblessure. Tmax kinesiologie tape is hier een uitermate geschikt product voor. De tape van topkwaliteit drukt de kruisband in de juiste houding en zorgt voor verbetering in het genezingsproces.

Tape blessure

Oefeningen voor een knieblessure?

Banner-oefeningen

Bij het herstelproces van een kruisbandblessure is het belangrijk dat u oefeningen uitvoert. De fysiotherapeut zal oefeningen uitzetten die het herstel van een kruisbandblessure bevorderen. De oefeningen zullen bestaan uit stabiliteit en kracht oefeningen.

Ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over een kruisbandblessure

Wanneer gebruik je een Bioskin Kniebrace Q Front Closure of Open Patella?

Een knieblessure is een veelvoorkomende blessure die niet alleen een flinke impact geeft op uw sportactiviteiten, [...]

Wat is een kruisbandblessure en wat is de beste behandeling?

Een knieblessure komt veel voor en heeft een flinke impact op je sportactiviteiten, maar ook [...]

Hoe herstel ik van een gescheurde kruisband zonder operatie?

Bij mensen die geen ambitie hebben om vaak te sporten, of weinig last ervaren van het scheuren van de kruisband kunnen ervoor kiezen om geen operatieve behandeling te laten doen. U dient dan in samenwerking met uw fysiotherapeut oefeningen uit te voeren om de belasting van de knie geleidelijk op te bouwen. Het dragen van een kniebrace kan het herstelproces en revalidatie van een gescheurde kruisband ook in goede banen leiden. Hiervoor zijn de Bioskin Gladiator Front Closure en Bioskin Gladiator Open Patella perfect voor in gebruik.

Wat moet ik doen wanneer mijn achterste kruisband is gescheurd?

De achterste kruisband zorgt voor stabiliteit aan de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en draaibewegingen. Als u de achterste kruisband afscheurt zal er in de meeste gevallen binnen de eerste uren na het letsel een zwelling optreden op de knie. U kunt dan kiezen voor een operatie. Deze operatie wordt via artiscopie (kijkoperatie) gedaan waarbij een reconstructie wordt gemaakt van de kruisband.

Een gescheurde kruisband geeft geen directe pijn 

Wanneer u uw kruisband afscheurt zult een niet per se een pijn voelen. U voelt dan wel een knappend geluid wat leidt tot instabiliteit van de knie. Echter hierna zult u wel een pijn voelen doordat uw knie zich vult met vocht. Hierdoor zal een zwelling ontstaan waardoor de beweeglijkheid van de knie afneemt. 

Hoe test ik of mijn voorste kruisband is gescheurd?

Het is mogelijk om te testen of uw kruisband is gescheurd. Hiervoor wordt vaak de lachman test uitgevoerd. Bij deze test wordt gekeken naar of de voorwaartse beweging van uw scheenbeen en bovenbeen mogelijk is. Houdt de knie in 20 graden flexie, stabiliseer hierbij het bovenbeen met één hand en met de andere hand omvat het proximale gedeelte van de scheenbeen, trek die vervolgens naar de knie toe ten opzichte van het bovenbeen. Laat dit iemand anders doen zodat het op de juiste manier wordt uitgevoerd. 

Wanneer is een gescheurde kruisband operatie aan de orde?

Wanneer u uw kruisband scheurt of afscheurt is een operatie vaak voor de hand liggend. Bij een scheurtje is een operatie niet altijd noodzakelijk. Echter is de kans groot dat u hier lichte stabiliteit klachten aan overhoudt. Op het moment dat u kiest voor een gescheurde kruisband operatie dan wordt de gescheurde voorste kruisband verwijderd en vervangen door een lichaamseigen pees, die uit de drie-melige hamstring wordt verwijderd. Dit is een dagopname, u mag dezelfde dag nog naar huis.

Wat moet ik doen bij een afgescheurde kruisband?

Op het moment dat u uw kruisband afscheurt dient u meteen naar het ziekenhuis te gaan voor een diagnose. Er zal een zwelling toetreden op de knie waardoor het bewegen van de knie bijna onmogelijk is. U zult dan in samenwerking met een fysiotherapeut oefeningen uitvoeren om het herstelproces in goede banen te leiden. Daarnaast wordt een operatie aangeraden. U kunt er echter voor kiezen om dit niet te doen, vanwege beperkte sportambities of weinig stabiliteitsklachten. 

Wanneer kan ik na een gescheurde kruisband autorijden?

Er gelden geen harde regels voor wanneer u weer auto mag rijden nadat u letsel heeft opgelopen aan uw kruisbanden. Wel dient u alle verrichten uit te kunnen voeren zonder dat u daar moeite mee heeft is het veilig om weer auto te rijden. Wanneer u een auto heeft met automaat zou dit wellicht sneller zijn dan met een schakelbak.

Hoe kan ik weer gaan sporten na een gescheurde kruisband?

Om na een kruisband operatie weer terug naar uw sport te gaan dient u eerst een revalidatieproces te volgen. Door middel van de juiste oefeningen kunt u zo effectief mogelijk uw knie belasten. Het is belangrijk om dit proces te volgen, zodat u zo min mogelijk klachten blijft houden aan de knie. Wanneer u toch lichte klachten blijft ervaren tijdens het sporten, kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van een sportrace. Hiervoor is de Push Sports Kniebrace uitermate geschikt voor gebruik.

Hoelang duurt revalidatie van de voorste kruisband?

Na een kruisband operatie zult u een periode van negen tot twaalf maanden moeten revalideren. Dit houdt in dat in samenwerking met een fysiotherapeut een herstelplan wordt opgesteld waarin geleidelijk de druk en belasting op de knie wordt opgevoerd. De hersteltijd hangt ook gedeeltelijk af van hoe snel de operatie wordt uitgevoerd. Bij een zeer snelle operatie zal de revalidatie minder lang duren.

Veelgestelde vragen over kruisbandblessures

Wat is een kruisbandblessure?

Een voorste of achterste kruisband blessure is een blessure die het meest voor komt aan de knie.

Welke kruisbandblessures kunt u oplopen?

De meest voorkomende kruisbandblessures is een scheur of oprekking in het gewricht.

Hoe worden kruisbandblessures behandeld?

Ga direct langs bij een fysiotherapeut en laat het controleren. Deze kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een operatie of adviseren om een revalidatie aan te gaan bij een oprekking.

Welke oefeningen bieden hulp bij een blessure aan de kruisband?

Voor het uitvoeren van de juiste oefeningen kunt u onze blessure pagina's bezoeken.

Hoe tape je een kruisbandblessure?

Ons advies is om uw gewrichtsblessure in te tapen bij een fysiotherapeut. Wilt u dit zelfstandig aanleggen, doe dit dan met kinesiologie tape van Tmax en lees op de tape pagina hoe dit in zijn werking gaat.