3 Oefeningen voor een beter herstel van een Welke kruisband blessure 

Oefenen na het oplopen van een kruisbandblessure is zeer nuttig voor het herstelproces. Door de oefeningen zal de knie langzaam weer op kracht komen. Ook zal de knie stabieler worden wanneer de oefeningen uitgevoerd worden. Wanneer u pijn ervaart bij het uitvoeren van de oefeningen is het belangrijk dat er direct wordt gestopt. Dit zorgt er namelijk voor dat de blessure alleen maar langer zal duren. Braces of Tmax tape kunnen ervoor zorgen dat de oefeningen pijnloos uitgevoerd worden.

Wanneer is het mogelijk om kruisband oefeningen uit te voeren?

Het is belangrijk dat u eerst rust neemt wanneer u de kruisbandblessure hebt opgelopen. Wanneer u te snel en te explosief begint kan dit namelijk zorgen voor maar meer beschadiging aan de kruisband. Voordat u de oefeningen uitvoert, raden wij aan om een warming-up te doen. Dit maakt de spieren warm wat de kans op spierblessures vermindert. Daarbij is het belangrijk dat u een fysiotherapeut bezoekt. Deze kan u een oefenschema geven waardoor u van de juiste oefeningen voor de kruisband bent voorzien.

Lichte oefening, kruisbandblessure in de beginfase

  1. Plat op je rug liggen op bed of bank.
  2. Bovenbeen aanspannen en knie proberen in bed of bank te duwen.
  3. Doe dit 10 keer en 3 herhalingen.
meniscus-tapen

Midden oefening, kruisbandblessure in de middenfase

  1. Ga op een verhoginkje staan.
  2. Leg een een stang met gewicht in je nek (niet te zwaar).
  3. Stap van het verhoginkje af en ga er weer voet voor voet op staan.
  4. Doe dit 10 keer en 3 herhalingen.
kruisband-oefening-midden

Zware oefening, kruisbandblessure in de eindfase

  1. Voer squat oefeningen uit (zie video).
  2. Daag jezelf uit met lunge oefeningen (zie video).
kruisband-oefeningen-zwaar

Welke kruisband oefeningen helpen bij herstel?

Bij het herstel van een kruisbandblessure kunnen verschillende oefeningen helpen. De oefeningen worden opgedeeld in 3 verschillende oefeningen. Ten eerste de lichte oefeningen. Die kunt u uitvoeren wanneer de operatie net heeft plaatsgevonden. Dit maakt uw knie wat losser. Daarna komen de middelmatige oefeningen. Deze helpen vooral met de spieren sterker te maken en de functionaliteit te verbeteren. Ten slotte zijn er de zware oefeningen, deze oefeningen worden vaak gedaan wanneer er weer gesport wil gaan worden. Het dragen van een brace kan een versnelt effect hebben op het herstel van de blessure bekijk onze knie brace.