Wat is een kruisbandblessure?

Er zitten een aantal banden in de knie. Onder andere de kruisband. Wanneer er een verkeerde draai- of sprongbeweging gemaakt wordt, kan deze scheuren. Dit doet erg veel pijn en gaat gepaard met een erg dikke knie. Ook zal de knie erg instabiel aanvoelen.

Een kruisband brace kan erg helpen met de revalidatie van deze blessure. De hulpmiddelen geven ondersteuning en bescherming aan de lies. Dit zorgt voor pijnvermindering en voorkomt verdere overbelasting van het gewricht.

Hoe kan een kruisbandblessure worden veroorzaakt?

Een kruisbandblessure kan ontstaan wanneer er een verkeerde draai- of sprongbeweging wordt gemaakt. De knie knikt op dat moment naar binnen en de kruisband zal dan vaak scheuren. Vaak gebeurt dit wanneer er geen contact is met andere spelers. De sport waarbij deze blessure het vaakst voorkomt is voetbal. Om dit te voorkomen kunt u de meniscus sterker maken door middel van oefeningen of u kunt de lies ondersteunen met een brace of tape.

Welke symptomen doen zich voor bij een kruisbandblessure?

Wanneer je kruisband scheurt, hoor je vaak een ‘knak’ in je knie. Dit is dan de kruisband die scheurt. De knie zal dan erg instabiel aanvoelen. Ook heb je momenten dat je door je knie zakt. Pijn is geen specifiek kenmerk van een kruisband blessure. Er zit vaak veel vocht in de knie en de knie zal doordoor ook dik worden. Vaak gaat er ook een meniscusletsel gepaard met een kruisband blessure.

Andere symptomen zijn:

  • Een knappend geluid
  • Pijnklachten
  • De knie verkleurt blauw
  • Instabiliteit in de knie en het been
  • Zwelling in het kniegewricht

Hoe verloopt een kruisband behandeling

Vaak is er een operatie noodzakelijk voor het herstel van een kruisband blessure. Na deze operatie staat er een erg lange revalidatie te wachten van 9 maanden. In deze tijd wordt vooral je knie weer sterker en stabieler gemaakt. Een brace of tape kan enorm helpen met het herstellen van een kruisbandblessure.

Brace bij kruisbandblessure

Een kniebrace helpt enorm met het herstel van een kruisband blessure. De brace geeft compressie en ondersteuning aan de knie. Hierdoor zal het herstelproces sneller en aangenamer lopen.

Bekijk braces

Kruisband tapen

Naast een brace kan ook tape enorm helpen met het herstel van een kruisband blessure. De tape geeft ondersteuning aan de knie. Tmax kinesiologie tape raden onze specialisten enorm aan.

Tape blessure

Oefeningen bij een knieblessure

Oefeningen zijn erg belangrijk voor het herstel van een kruisbandblessure. Door de spieren sterker te maken, wordt de kans op recidief kleiner en zal de knie prettiger aanvoelen.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij een kruisbandblessure

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Wat is een kruidbandblessure?” answer-0=”Een kruisbandblessure is in de meeste gevallen een acuut letsel.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Hoe ontstaat een kruisbandblessure?” answer-1=”Bij letsel aan de kruisband wordt er vaak een verkeerde draai- of springbeweging gemaakt.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Wat zijn de symptomen van de gewrichtsblessure?” answer-2=”Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere instabiliteit in de knie en het been in combinatie met pijnklachten.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”Hoe verloopt de behandeling van een kruisbandblessure?” answer-3=”Koel de kruisband abrupt en neem voldoende rust. Tijdens het herstelproces wordt aangeraden om een kruisband brace te dragen. Daarnaast zorgen Tmax tape en oefeningen voor versnelling in het herstel.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]