4 Mallet Finger oefeningen voor een beter herstel
Oefeningen werken om het herstelproces te verbeteren van de Mallet Finger. Na de operatie of als de strekpees van uw vinger voldoende hersteld is, kunt u beginnen aan de oefeningen voor een beter herstel van Mallet Finger.
Bekijk de oefeningen nu in een video
Vanaf nu is het ook mogelijk om de oefeningen voor blessures te bekijken in een video. Per oefening treft u een stappenplan hoe de oefeningen uitgevoerd dienen te worden.
Raadpleeg voor de juiste mate van het uitoefenen van de oefeningen altijd uw behandelaar, zodat u niet overbelast.
Welke Mallet Finger oefeningen onze handtherapeut aanraad
Volgens onze handtherapie zijn er een aantal Mallet Finger oefeningen beschikbaar die het herstel verbeteren en kunnen versnellen. Bij pijn of het verkeerd uitvoeren van de oefeningen wordt aangeraden om per direct te stoppen. De aangedane pees van de vinger moet niet te veel belast worden. Dit dient rustig opgebouwd te worden.
Oefening 1: Mallet Finger in de beginfase na voldoende herstel
Voer deze oefening 3 tot 5 keer per dag uit. Als het goed gaat, mag u bij de oefening een wijnfles, limonadefles of ander rond voorwerp gebruiken met een steeds kleinere doorsnede. Hierdoor buigt u het topje van uw vinger steeds verder.
- Buig uw hand rustig om de fles zodat het topje van uw vinger ook buigt.
- Houd deze gebogen stand vijf tellen vast. U kunt hierbij lichte rek ervaren aan de bovenkant van de vinger.
- Hierna strekt u uw hand weer. Ook deze strekstand houdt u vijf tellen vast. Let erop dat uw vinger weer mooi recht wordt. Uw vinger kan wat moe aanvoelen.
- Dit herhaalt u tien tot vijftien keer. Hierna doet u het spalkje weer om.
Oefening 2: Pip flexie oefening – Mallet Finger
De eindkootjes (DIP-gewrichten) hebben een gemeenschappelijke spierbuik. Door de overige vingers te blokkeren met de andere hand, kun je met het 1e kootje (dip gewricht) geen kracht zetten. Hierdoor kun je veilig het 2e kootje buigen en strekken zonder dat er kracht op het 1e kootje komt.
- Blokkeer alle vingers, behalve de mallet vinger
- Buig de mallet vinger vanuit het 2e kootje.
Oefening 3: Place en Hold oefening – Mallet Finger
Bij een ontspannen hand zullen de vingers buigen. Een vinger alleen maar strekken geeft dus rek op de pees van de mallet vinger. Dit is daarom een eerste goede oefening.
- Leg de hand met de mallet vinger plat op tafel
- Strek de gehele mallet vinger omhoog en houdt dit 5 seconden vast.
- Herhaal dit 10 keer
Oefening 4: Gerelateerde handtherapie oefening
- Raak met uw duim een voor een de overige vingertoppen aan.
- Begin bij de wijsvinger.
- Bij de pink gaat u met de duimtop naar benden tot de handpalm.
- Herhaal deze oefening 3x per hand.
Oefeningen na Mallet Finger operatie?
Oefeningen na een Mallet Finger operatie mogen op een bepaald niveau worden uitgevoerd. De Mallet Finger zal eerst volledig herstelt moeten zijn om aan deze oefeningen te kunnen beginnen. De compressie dient in een rustig tempo opgebouwd te worden om een zo natuurlijk mogelijk herstel te creëren.
Wanneer pijn in de vinger ernstig voelbaar is, hoort u direct te stoppen. Dit komt in vele situaties voor, vandaar dat de brace specialist de juiste type braces en Tmax tape aanbiedt om dit probleem te bestrijden. Zowel de tape als braces geven compressie en beschermen de arm tegen verder blessureleed.
Veelgestelde vragen over Mallet Finger oefeningen
Welke oefeningen zijn effectief voor een mallet finger?
U kunt verschillende oefeningen uitvoeren die effectief zijn, zoals bovenstaande voorbeelden. Ook kunt u contact opnemen met uw fysiotherapeut of gipsverbandmeester voor meer gerichte oefeningen.
Wat is het belang van oefeningen bij een mallet finger?
Hierdoor zorgt u ervoor dat u de pees wat beweging geeft, dit bevordert uiteindelijk het herstel.
Wat moet ik doen als de oefeningen niet werken?
Wanneer u oefeningen uitvoert en geen verminderingen merkt in uw vinger, zult u met een arts de opties moeten bespreken.
Hoelang moet ik de oefeningen blijven uitvoeren?
Hoe lang en hoe vaak een oefening gedaan dient te worden verschilt per oefening. Per oefening staat beschreven hoe vaak de oefening gedaan dient te worden. Mocht u het niet zeker weten, dan kunt u contact opnemen met uw behandeld arts.