Wat is Mallet Finger?

Mallet Finger is een vingerblessure waarbij de pees van de vinger is aangedaan. Dit houdt in dat de vinger moeizaam tot niet te bewegen is. In een gewone sitautie heeft u de mogelijkheid om uw vingers zelf te bewegen, bij een Mallet Finger ontbreekt de kracht om dit te doen. Voor de behandeling van een Mallet vinger bieden onze vingerspalken de juiste hulp. Dieze spalk dient als hulpmiddel ter ondersteuning van de aangedane vinger. Hierdoor krijgt de aangedane pees de rust die het nodig heeft.

Wat kan een Mallet Finger veroorzaken?

De oorzaak van een Mallet Finger is dat de strekpees in de vinger kan scheuren. Dit kan door bijvoorbeeld hard stoten van de vinger of als er een klap op gegeven wordt. Dit is ook mogelijk door sport, bijvoorbeeld bij basketbal door de bal te vangen. Ook is het krijgen van een Mallet Finger mogelijk bij het optrekken van een sok. Tijdens het opmaken van een bed kan ook een mallet finger ontstaan door een verkeerde beweging. Bij ouderen is het mogelijk om een malletvinger te krijgen als ze een vinger zacht stoten.

Pro Orthic vingerspalk Mallet finger

Welke symptomen heb ik bij een Mallet Finger?

Een mallet finger is een vervelende blessure die verschillende ongemakken met zich mee kan brengen tijdens dagelijkse- en sportactiviteiten. Bij deze blessure kan de vingertop pijnlijk aanvoelen en gezwollen zijn.

Symptomen van een Mallet Finger:

  • Enige tijd na het scheuren van de strekpees kan de pijn optreden aan de geblesseerde vinger
  • Het topje van de vinger staat in een gebogen stand
  • Het vingertopje kan niet gestrekt worden
  • Er kan een zwelling ontstaan

Hoe behandel je een Mallet Finger?

Wanneer je te maken krijgt met een Mallet Finger, kan je dit op verschillende manieren behandelen. In het dagelijks leven wordt veelal aangeraden om een Mallet Finger vingerspalk te dragen. Wel is van belang dat je de juiste maat gebruikt. De aangedane vinger moet goed in de spalk zitten, maar niet te strak. Mocht na de draagperiode van een vingerspalk er geen verbetering van blessure zijn, dan is een operatie mogelijk. In dit geval wordt tijdens de operatie een stukje littekenweefsel verwijdert bij de pees, vergolgens wordt de pees gehecht. Er wordt een pin in het ingewricht gplatst, om op deze manier het laatste kootje vast te zetten. Dit met als doel om de uiteinden van de pees voldoende rust te geven.

Mallet FInger spalken

Mallet Finger spalken zijn eenvoudig aan te trekken. Deze spalk geeft de juiste hoeveelheid compressie aan de vinger, waardoor de pees van de vinger rust krijgt en kan herstellen.

Bekijk spalken

Mallet Finger tapen

Over het algemeen wordt geadviseerd om een Mallet Finger in te tapen tijdens sportactiviteiten. De tape zorgt ervoor dat je zonder al te veel pijn en op een zo normaal mogelijke wijze kunt deelnemen aan sportactiviteiten. Hier kan kinesiologie tape van Tmax goede ondersteuning geven.

Tape blessure

Oefeningen bij Mallet Finger

Na de operatie van een Mallet Finger dragen de juiste oefeningen bij aan de herstelperiode van de vingerblessure. Tijdens deze oefeningen wordt er compressie op de belaste vinger gegeven. Dit wordt eerst rustig opgebouwd, om dit vervolgens uit te bouwen totdat u de vinger weer op een normale wijze kunt bewegen. Uiteindelijk zullen de oefeningen zorgen voor een versterking van de pees en een verbeterde functie van de vinger.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over een Mallet Finger

Wat is een Mallet Finger?

Een Mallet Finger is een vinger waarbij de bovenkant van de pees gescheurd is. Ook kan het zijn dat een stukje bot is afgebroken.

Hoe ontstaat een Mallet Finger?

Vaak ontstaat een Mallet Finger doordat er een verkeerde beweging gemaakt wordt of omdat, bijvoorbeeld tijdens een sportactiviteit, de bal op de vinger terechtkomt. Ook het stoten van de vinger kan een mogelijke oorzaak van Mallet Finger zijn.

Wat zijn de symptomen van een Mallet Finger?

Wanneer het lastig is om de vingertop te bewegen en de vinger een kromme stand aanneemt, dan is er sprake van een Mallet Finger. Symptomen hiervan kunnen een pijnlijke, opgezwollen vinger zijn. Ook is het te zien aan de kromme houding van het topje van de vinger.

Kan een triggerfinger toenemen in klachten, en hoe kan ik dit voorkomen?

De ernst van de Mallet Finger kan niet zo zeer toenemen. Wel kan je door een vingerspalk te dragen, door de pees in de vinger voldoende rust te geven kan de pees herstellen.

Hoe behandel ik een Mallet Finger?

Bij de behandeling van een Mallet Finger kan gekozen worden voor een Mallet Finger spalk. Mocht na de draagperiode de vinger niet voldoende hersteld zijn, dan kan een operatie een optie zijn.