Koop een brace voor uw meniscusblessure mét deskundig advies

Denkt u last te hebben van een meniscusblessure? Onze kniebraces kunnen de klachten van pijn en overbelasting verminderen. 

223.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
212.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
89.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
149.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
99.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Wat is een meniscusblessure?

Een meniscusblessure ontstaat door een verkeerde kniebeweging die gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer u zich verstapt, bij een draaibeweging of een verkeerde landing op de knie. De meniscus raakt beschadigd doordat de knie te ver naar binnen of naar buiten knikt. Ook veroudering kan een oorzaak zijn dat de meniscus scheurt.

Ontdek hier wat een meniscusblessure is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

meniscus blessure Brace Specialist

Welke brace bied hulp aan bij een miniscusblessure?

Hielspoor-sok-zelf-maken-3-stappenplan

Kniebraces zijn ideaal voor het revalideren van een meniscusblessure. De braces zijn licht van gewicht en gemaakt van flexibel materiaal, waardoor beweging mogelijk is tijdens het dragen. 

Bekijk brace

Hoe tape je een meniscusblessure?

Banner-tapen-Tmax

De meniscus tapen kan naast een brace helpen bij de revalidatie van een meniscusblessure. De tape van topkwaliteit geeft de juiste ondersteuning aan de meniscus en zorgt ervoor dat de blessure sneller zal genezen. 

Tape blessure

Oefeningen voor de meniscus?

Banner-oefeningen

Bij de revalidatie van een meniscusblessure is het belangrijk dat u oefeningen doet tijdens het herstelproces. De fysiotherapeut zal oefeningen voor u uitzetten die uitgevoerd moeten worden

ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over de meniscusblessure 

Hoe kan je een meniscusblessure op de juiste manier behandelen?

Een meniscus blessure is een pijnlijke blessure aan de binnen- of buitenkant van de knie. [...]

Wanneer gebruik je een Bioskin Kniebrace Q Front Closure of Open Patella?

Een knieblessure is een veelvoorkomende blessure die niet alleen een flinke impact geeft op uw sportactiviteiten, [...]

Hoe ziet de nieuwe behandeling van artrose in de knie eruit?

Knieartrose kan ontstaan door overbelasting van de spieren en pezen dit komt vaak voor bij [...]

Kan een scheurtje in mijn meniscus zelf genezen?

Een gescheurde meniscus kan worden behandeld, maar geneest niet vanzelf. De meniscus dient als schokdemper en doordat alleen de randen van de meniscus doorbloed zijn geneest de meniscus slecht op eventuele scheurtjes. De meniscus kan daarentegen wel worden gehecht, of het stukje wat gescheurd is zal worden verwijderd. Dit gebeurt door middel van een kijkoperatie waarbij zo min mogelijk weefsel wordt weggesneden omdat er anders teveel druk op het kraakbeen wordt uitgevoerd. 

Kan ik lopen met een gescheurde meniscus?

Op het moment dat u veel pijn heeft van uw gescheurde meniscus wordt geadviseerd om niet teveel op uw been te gaan staan. Hierdoor wordt de meniscus te veel belast waardoor het kapsel geïrriteerd kan raken. Echter wanneer de knie niet heel dik is en weinig pijn doet wordt geadviseerd om juist in beweging blijven. Door je been niet te bewegen wordt je knie stijf waardoor de druk op je meniscus alleen maar groter is op het moment dat je wel moet lopen. 

Wat gebeurt er als ik een gescheurde meniscus niet behandel?

De maanvormige meniscus is voor het grootste gedeelte niet doorbloed, waardoor zonder behandeling geen genezing plaatsvindt. Wanneer u er te lang mee rondloopt zonder te behandelen kan het noodzakelijk zijn om de meniscus te verwijderen. Als een meniscus wordt verwijderd neemt de druk op het kraakbeen van de gewrichtsoppervlakken toe met meer dan 200 tot 400%. Deze verhoogde druk zorgt er uiteindelijk voor dat er vroegtijdig slijtage plaatsvind in het kniegewricht. 

Een gescheurde meniscus test: Test of u uw meniscus een scheur heeft

Wanneer u onzeker bent over uw knieblessure en denkt dat het een scheur in de meniscus is kunt u dit meer waarschijnlijk maken door twee verschillende testen. Bij de Apley’s test dient u in buikligging met de knie 90° gebogen te liggen. Als u pijn ervaart bij druk op het onderbeen is de kans groot dat er een scheur in de meniscus zit. Bij de Mc Murray’s test wordt er druk uitgeoefend op de meniscus tijdens het strekken van de knie. Bij het ervaren van pijn bij druk is ook hier de kans groot dat er een scheur in de meniscus zit.

Mag ik sporten met een gescheurde meniscus?

Het hangt met name af van de mate waarop uw meniscus is aangetast. Als u weer wilt sporten nadat u letsel heeft opgelopen aan uw meniscus is een gemiddelde periode van 4 tot 6 weken gewenst om te herstellen van de meniscusblessure. Als u de meniscus heeft laten behandelen door middel van een operatie zult u minimaal 6 weken met krukken moeten lopen, en kunt u uw sportactiviteiten pas oppakken na 5 tot 6 maanden revalidatie. Dit om te voorkomen dat de meniscus opnieuw scheurt.

Mag ik fietsen met een gescheurde meniscus?

Nadat u de gescheurde meniscus heeft laten behandelen door middel van een operatie kan fietsen een zeer belangrijk onderdeel zijn van uw revalidatie. Door te fietsen wordt het gewrichtsvocht in de knie steeds minder waardoor de meniscus sneller kan herstellen. Daarnaast verbetert fietsen de bewegelijkheid van de knie en kunt u zelf de belasting van uw knie goed bepalen. Het is wel belangrijk dat u de knie niet verder buigt dan 90° omdat anders de meniscus kan scheuren op spanning. 

Hoe weet ik wanneer ik kan hardlopen na een meniscus operatie?

Als u na een meniscusblessure het sporten wilt hervatten is hardlopen een prioriteit voor het verder opbouwen van de belastende training. Met hardlopen verbetert u de belastbaarheid van uw knie en werkt u daarnaast aan een sterkere spierkracht en een betere conditie. Maar wanneer weet je of je al kan hardlopen? Dit doe je door langzaam en voorzichtig op te bouwen. Ga in gesprek met uw fysiotherapeut zodat u op de juiste manier uw sportactiviteiten weer kunt hervatten.

Wat is de hersteltijd van een gescheurde meniscus?

Op het moment dat u uw meniscus scheurt of afscheurt zult u deze moeten laten behandelen. Na deze behandeling is een herstelperiode van minimaal 3 maanden tot ongeveer 6 maanden gebruikelijk. De behandelde meniscus zal dan uit zichzelf herstellen, echter is het uitvoeren van oefeningen onder begeleiding ook zeker aan te raden. Dit zorgt ervoor dat het herstelproces sneller verloopt, sportactiviteiten makkelijker kunnen worden opgepakt en terugkerende blessures wordt voorkomen.

Veelgestelde vragen over meniscusblessures

Wat is een meniscusblessure?

De meniscus is een rubberachtig weefsel in de vorm van een halve maan die in de knie zit.

Welke meniscusblessures kunt u oplopen?

Bij een meniscusblessure kan er een scheur of oprekking in het gewricht ontstaan.

Hoe wordt een meniscusblessure behandeld?

Ga direct naar een fysiotherapeut en maak een revalidatieprogramma. Wanneer de blessure blijft aanhouden, is het zaak om verder onderzoek te doen bij een orthopeed.

Welke oefeningen bieden hulp bij een blessure aan de meniscus?

Benieuwd welke oefeningen u voor herstel kunt uitvoeren in de juiste vorm? Dan verwijzen wij u naar onze oefeningen pagina.

Hoe tape je een meniscusblessure?

Ons advies is om uw gewrichtsblessure in te tapen bij een fysiotherapeut. Wilt u dit zelfstandig aanleggen, doe dit dan met kinesiologie tape van Tmax en lees op de tape pagina hoe dit in zijn werking gaat.