3 Oefeningen voor een beter herstel van een meniscus. 

Oefeningen hebben baat bij de revalidatie van een meniscusblessure. Door oefeningen uit te voeren wordt de meniscus stabieler en sterker. Hierdoor is de kans bij het oplopen of herhaling van de blessure kleiner. Wanneer u pijn voelt tijdens het uitvoeren van de oefeningen is het erg belangrijk dat u meteen stopt. Een brace en kinesiotape kunnen helpen met de meniscus te versterken in het oefenproces.

Wanneer is het mogelijk om meniscus oefeningen uit te voeren?

Het is belangrijk dat de belasting van de knie rustig aan opgebouwd wordt. Zo kan de knie namelijk wennen aan de belasting. Als u te snel opbouwt is het mogelijk dat de meniscusblessure alleen maar erger wordt. Voordat u de oefeningen uitvoert, raden wij aan om een warming-up te doen. Dit maakt de spieren warm wat de kans op spierblessures vermindert. Daarbij is het verstandig dat u een fysiotherapeut bezoekt. Fysiotherapie biedt hulp bij het uitvoeren van de juiste oefeningen. .

Lichte oefening, meniscusblessure in de beginfase

  1. Ga op bed of op de bank liggen.
  2. Duw uw knieholte in de bank of het bed.
  3. Houd dit 5 seconden vol en doe dit 10 keer achter elkaar.
meniscus-tapen

Midden oefening, meniscusblessure in de middenfase

  1. Doe squats met gewichten in uw nek.
  2. Probeer deze gewichten steeds zwaarder te maken.
  3. Doe dit 3 keer 10 herhalingen.
oefening-meniscus-middel

Zware oefening, meniscusblessure in de eindfase

  1. Maak een benige sprongen met het aangedane been.
  2. Spring zo ver als u kunt.
  3. Spring 3 keer zonder te stoppen en doe dit 10 keer keer.
oefening-meniscus-zwaar

Welke meniscus oefeningen helpen bij herstel?

Voor een meniscusblessure zijn er meerdere oefeningen die het herstel bevorderen. De oefeningen worden opgedeeld in 3 categorieën. Lichte oefeningen kunt u uitvoeren wanneer u langzaamaan wilt beginnen met de oefeningen. Middelmatige oefeningen kunnen uitgevoerd worden wanneer u zich verder in het herstelproces bevindt. In deze fase is het vooral belangrijk om de spieren sterker te maken. Bij de zware oefeningen wilt u zich richten op de terugkeer van het intensief sporten. Het dragen van een brace kan een versnelt effect hebben op het herstel van de blessure bekijk onze knie brace.