Wat is een meniscusblessure?

Iedere knie heeft een binnen- en een buitenmeniscus. Dit is een schijfje kraakbeen in de vorm van een halve maan. De meniscus dient als schokdemper bij lopen en springen. Ook zorgen ze ervoor dat de knie soepel kan bewegen. Dit schijfje kan scheuren, u zult dan erg veel pijn ervaren in de knie. Een kniebrace kan helpen bij het revalidatieproces van een meniscusblessure.

Een meniscus brace heeft baat bij de revalidatie van deze blessure. De hulpmiddelen geven ondersteuning en bescherming aan de meniscus. Dit zorgt voor pijnvermindering en voorkomt verdere overbelasting van het gewricht.

Hoe ontstaat een meniscusblessure?

Een blessure aan de meniscus ontstaat vaak acuut. Er wordt dan een verkeerde draaibeweging gemaakt door de knie of de knie buigt wanneer de voet op de grond staat. Er kan dan een knappend geluid hoorbaar zijn in de knie, dit is dan de meniscus die scheurt. Een meniscus ruptuur kan ook ontstaan door overbelasting. Om dit te voorkomen of behandelen kunt u de meniscus sterker maken door middel van oefeningen of ondersteunen met een brace of tape.

Welke symptomen doen zich voor bij een meniscusblessure?

Er zijn verschillende symptomen die duidelijk maken of er sprake is van een meniscusblessure. Zo is pijn in de knie een symptoom dat vaak voor komt. De pijn wordt dan aan de zijkant van de knie gevoeld.

Andere symptomen zijn:

  • Gevoel dat de knie op slot zit
  • Zwelling in het kniegewricht
  • Pijn bij het staan en lopen
  • Soms beschadiging bij de knieband
meniscus blessure Brace Specialist

Hoe verloopt een meniscus behandeling

Het is belangrijk dat er oefeningen uitgevoerd worden bij een meniscusblessure. Dit zal op eigen tempo worden uitgevoerd. Eerst moet de knie rustig worden, daarna kunt u de oefeningen geleidelijk opgebouwen. Een brace of Tmax tape kan helpen bij het uitvoeren van de oefeningen.

Brace bij meniscusblessure

Een brace kan erg helpen bij het revalidatieproces van een meniscusblessure. Het geeft compressie en stevigheid aan de meniscus. Hierdoor zal de blessure sneller over gaan.

Bekijk braces

Meniscus tapen

Ook tape kan helpen bij het revalideren van een meniscusblessure. De tape verstevigt de knie en zal de pijn in de knie verlichten. Tmax kinesiologie tape is een aanrader wanneer de knie ingetapet dient te worden.

Tape blessure

Oefeningen bij een meniscusblessure

Oefeningen bevorderen het herstelproces van een meniscusblessure. Het is belangrijk dat de oefeningen langzaam worden opgebouwd. Hierdoor kan de meniscus meer belasting aan en kunt u sneller beginnen met sporten.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen bij een meniscusblessure

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Wat is een meniscusblessure?” answer-0=”Een meniscusblessure is in de meeste gevallen een acute blessure waar een scheurtje ontstaat.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Hoe ontstaat een meniscus ruptuur?” answer-1=”Er wordt vaak een verkeerde beweging gemaakt bij het wenden en keren, bij het sprinten of wanneer er een trappende beweging wordt gemaakt.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Wat zijn de symptomen van de gewrichtsblessure?” answer-2=”Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere slotklachten in de knie in combinatie met pijn bij het staan en lopen.” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”Hoe verloopt de behandeling van een meniscus ruptuur?” answer-3=”Koel de knie direct en neem voldoende rust. Tijdens het herstelproces wordt aangeraden om een kniebrace te dragen. Daarnaast zorgen Tmax tape en oefeningen voor versnelling in het herstel.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]