Wat is een nekhernia?

Net als bij een rughernia wordt een nekhernia veroorzaakt door een uitstulping in een van de tussenwervelschijven. Nekhernia klachten ontstaan wanneer deze uitstulping tegen een zenuw gaat drukken. De nekhernia symptomen kunnen verschillen per persoon. Daarnaast zijn er meerdere behandelmethodes om de nekklachten te verhelpen.

Welke nekhernia oorzaken kunnen zich voordoen?

Het gaat bij een nekhernia vaak om een uitstralende pijn. Daarnaast is het ook mogelijk dat er krachtverlies, gevoelloosheid of een tintelend gevoel in de armen optreedt. Bij een ernstige nekhernia kunnen er zelfs verlammingsverschijnselen ontstaan. De pijn kan ook als een scherpe snijdende, brandende of schietende pijn van de nek tot de hand worden ervaren. Het is een pijn die u bijna constant voelt en waar u zo snel als mogelijk vanaf wilt zijn.

Nekhernia symptomen

Nekhernia symptomen voelen niet zoals andere nek klachten, dit komt door de combinatie van klachten die vaak volgen. De pijn begint vaak slechts in de nek maar deze gaat zich verspreiden naar de schouders, armen en zelfs handen. Dit komt omdat de zenuwen in de nek door de schouders en armen naar de handen lopen. Bij een rughernia straalt de pijn vaak uit naar de benen omdat de zenuwen van de rug naar de benen lopen. De pijn wordt daarom dan ook daar gevoeld. 

Andere symptomen zijn:

  • Krachtverlies of tintelend gevoel in de armen
  • Verlammingsverschijnselen
  • Scherpe pijn in de nek
  • Duizeligheid
Nekhernia symptomen

Hoe kan je een nekhernia behandelen?

Een nekhernia is een veelvoorkomende klacht. Gelukkig gaat een het in ongeveer 85% van alle gevallen over zonder operaties weer over. Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen om je klachten te verminderen of zelfs om het te voorkomen( los van ongevallen). Wanneer de huisarts een nekhernia vermoed kan er eerst een test worden uitgevoerd. Deze test is nooit 100% accuraat. Maar voor er specialisten worden ingeschakeld wordt er eerst gekeken of de klachten af of toenemen bij een aantal weken rust. Wanneer de klachten ernstig toenemen wordt er na een MRI-scan(voor bevestiging) een operatie uitgevoerd. De patient wordt altijd volledig onder narcose gebracht tijdens deze procedure. De beste non-operatieve oplossing is het dragen van een halsband en het slapen met een speciale nekhernia kussen

Een juiste slaaphouding

Een juiste slaaphouding is cruciaal voor rust en herstel. Bij het slapen is het belangrijk dat de gehele rugwervel goed ligt, zowel de nek als de rug. Het is belangrijk dat je zowel op je rug als op je zij een rechte lijn vormt in perspectief van je gezicht en borst. De afstand tussen hoofd en matras dient zo juist mogelijk overeen te komen met de hoogte van het hoofdkussen. Er zijn 2 houdingen die worden erkend als de juiste. Namelijk op de zij en op de rug. Dit is niet veelzeggend omdat er talloze posities zijn om op je rug en zij te liggen die niet allemaal correct zijn. Deze illustratie geeft je een beter beeld over wat wel correct is.

Hoe helpt een nekhernia brace?

Een nekhernia brace dragen is wellicht het beste wat je kunt doen om te genezen van een nekhernia. Aangezien je uiterst voorzichtig moet zijn met deze blessure is het niets anders dan verstandig om een nekhernia brace te dragen. Wil je weten welke voordelen dit allemaal met zich meebrengt en waarom het zo verstandig is, druk dan op de button hieronder!

Bekijk braces

Nekhernia oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren om de pijn te verlichten, verhelpen of zelfs voorkomen. Het is uiterst belangrijk bij een nekhernia om oefeningen te doen. Wanneer er geen oefeningen worden uitgevoerd zullen de spieren slapper worden en krijg je een stijve nek. Dit zal de klachten alleen maar verergeren. Voor een oefenprogramma kunt u het best terecht bij een fysiotherapeut. Toch hebben wij wat enkele eenvoudige oefeningen beschreven die je thuis zou kunnen uitvoeren. Ga nooit verder dan de pijngrens. Wil jij weten over welke oefeningen het gaat klik dan op de button hieronder!

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over nekhernia

Hoe wordt een nekhernia behandeld?

85% van alle nekhernia gevallen herstellen zonder operaties. Het is in deze gevallen belangrijk dat er voldoende rust wordt genomen. Daarnaast helpt het om een halsband te dragen, oefeningen te doen en in de juiste houding slapen.

Helpen oefeningen bij een nekhernia?

Het is goed om bij een nekhernia oefeningen uit te voeren zodat de nekspieren niet verslappen. Anders wordt de nek stijf en worden de klachten als maar erger. Belangrijk is om tijdens de oefeningen voldoende rust te nemen en niet over je pijngrens te gaan.