Waar moet u op letten bij het uitvoeren van oedeem oefeningen?

Wanneer u oefeningen uit wilt voeren voor uw oedeem dient u met een aantal zaken rekening te houden. Probeer ten eerste de armen en de benen niet te zwaar te belasten en ben voorzichtig met kou en warmte. Het wordt daarnaast aangeraden uw been of armen omhoog te houden en geen knellende kleding te dragen. Ten slotte is het belangrijk om niet te lang op uw benen te staan en wondjes meteen te ontsmetten.

Bekijk de oefeningen nu in een video

Vanaf nu is het ook mogelijk om de oefeningen voor blessures te bekijken in een video. Per oefening treft u een stappenplan hoe de oefeningen uitgevoerd dienen te worden. 

Raadpleeg voor de juiste mate van het uitoefenen van de oefeningen altijd uw behandelaar, zodat u niet overbelast.

Welke oedeem oefeningen worden vaak gebruikt?

Er zijn verschillende oedeem oefeningen die uiteindelijk allemaal dezelfde doeleinden hebben. Namelijk het afvoeren van het vocht en het stimuleren van de bloedsomloop. Daarnaast wordt er onderscheidt gemaakt binnen de oefeningen vanwege het feit dat oedeem toetreedt op verschillende plekken van het lichaam. Denk hierbij aan de enkels, onderbenen, longen of armen. Bekijk hieronder welke oefeningen geschikt zijn voor u.

Oefening 1: Trapoefening bij lymfoedeem in het been

 1. Trek uw knieën op en leg uw handen langs uw zij.
 2. Breng uw benen omhoog en maak een fietsende beweging.
 3. Herhaal dit 10 keer en houdt dit 30 seconden vast.
 4. Leg uw benen weer plat neer, en begin de oefening opnieuw.
oefening oedeem

Oefening 2: Ademhalingsoefening bij oedeem

 1. Houdt uw handen op uw buik.
 2. Adem in door de neus, en duw met uw buik de handen weg.
 3. Bij het uitademen duwt u de handen weer terug naar binnen.
 4. Houdt de handen actief in beweging.
 5. Doe dit 15 tot 20 keer en houdt vervolgens rust.
oedeem oefening

Oefening 3: Balans oefening met stopping stones in eindfase

 1. Leg een aantal stepping Stones op de grond.
 2. Loop over de stepping stones heen zonder de grond te raken.
 3. Blijf een aantal seconden stilstaan op de stepping stone totdat je de juiste balans hebt.
 4. Leg de stepping Stones wat verder uit elkaar waardoor het moeilijker wordt.
 5. Pas ook de snelheid aan als het te makkelijk wordt.
verstuikte enkeloefening balans

Welke hulpmiddelen kunnen worden gebruikt bij oedeem oefeningen?

Voor de beste oedeem oefeningen kunt u gebruik maken van fitness & balans hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen helpen u bij het uitvoeren van oefeningen, en dragen bij aan een effectief herstelproces voor de verstuikte voet. De hulpmiddelen worden gebruikt om variatie in de oefeningen te brengen en zorgen voor een ander soort belasting. Vaak worden de hulpmiddelen gebruikt om de doorbloeding van het lichaam te stimuleren en vocht af te voeren  door middel van effectieve oedeem oefeningen.

Hulpmiddelen van Mambo Max

Er zijn verschillende hulpmiddelen die u kunt gebruiken van Mambo Max voor het uitvoeren van oedeem oefeningen. Hierdoor kunt u specifiek uw klachten van oedeem behandelen. Denk hierbij aan stepping stones, een balance board, comfort cushion of bijvoorbeeld een massagebal. Deze hulpmiddelen zijn handig in gebruik waardoor u op een effectieve manier het vocht kan afvoeren uit uw lichaam en de bloedsomloop kan stimuleren.

Een massagebal

U kunt er voor kiezen om gebruik te maken van een massagebal bij uw oefeningen voor oedeem. De massagebal zorgt ervoor dat u op natuurlijke wijze druk uit kunt oefenen op uw enkels, onderbenen of rug. Dit doe je door op de bal te gaan liggen zoals de foto hiernaast, en op en neer bewegen. Hierdoor zorgt u voor een verbetering van de bloedsomloop, waardoor het vocht sneller wordt afgevoerd. 

Mambo AB Gymball

Veelgestelde vragen over oedeem oefeningen

Welke oefeningen zijn effectief voor oedeem?

Er wordt onderscheidt gemaakt binnen de oefeningen vanwege het feit dat oedeem toetreedt op verschillende plekken van het lichaam. Denk hierbij aan de enkels, onderbenen, longen of armen. Hiervoor kunnen ademhalingsoefeningen, fietsoefeningen en andere oefeningen voor gebruikt worden.

Wat is belang van oefeningen voor oedeem?

Er zijn verschillende oedeem oefeningen die uiteindelijk allemaal dezelfde doeleinden hebben. Namelijk het afvoeren van het vocht en het stimuleren van de bloedsomloop. Hierdoor zullen pijnklachten afnemen.

Wat moet ik doen als de oefeningen niet werken?

Wanneer u oefeningen uitvoert en geen verminderingen merkt in uw benen, armen of enkels zult u met een arts de opties moeten bespreken voor een andere behandelmethoden.

Hoelang moet ik de oefeningen blijven uitvoeren?

Het is verstandig om de oefeningen minimaal 1x per dag uit te voeren =, een half uur lang. Zo blijft de bloedsomloop gestimuleerd en zorgt u ervoor dat het lichaam geleidelijk het vocht af kan voeren.