Wat is oedeem?

Bij oedeem treedt er vocht toe op plaatsen in het lichaam waar het niet hoort te zitten. Hierbij kunt u denken aan vocht bij de enkels, longen of buik. Normaal gesproken wordt overtollig vocht uit de lichaamsdelen afgevoerd via de aderen. Als er problemen spelen binnen de bloedsomloop kan er vocht blijven zitten, wat zorgt voor vochtophopingen, oftewel oedeem. 

Wat kan oedeem veroorzaken?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk bij oedeem. Zo kunnen de aderen, die liggen in de benen, niet meer goed het bloed afvoeren naar het hart. Hierdoor ontstaat er een ophoping van vocht in de enkels of onderbenen. Daarnaast is de aandoening vaak het resultaat van een onderliggende aandoening. De aandoening komt vaker voor wanneer er al eerder problemen worden ervaren met de bloedafvoer, een beschadiging van de lymfevaten, een beschadiging van de bloedvaten of wanneer het lichaam te weinig eiwitten binnenkrijgt.

oedeem been

Welke symptomen treden op?

U kunt oedeem herkennen aan een opzwelling in de voeten, enkels of onderbenen. Hierdoor kunt u niet makkelijk meer in uw schoenen of broeken. Daarnaast kunt u snel een aantal kilo’s aankomen door oedeem. Ook kunt u oedeem herkennen aan het ontstaan van een deukje ontstaat op het moment dat u op uw enkel of onderbeen drukt. Bij oedeem in de longen kunt u last krijgen van hoesten en kortademigheid. Hierdoor zult u sneller vermoeid raken.

Effectieve walkers

Het gebruik van een walker wordt vaak aangeraden bij oedeem in de enkels of onderbenen. De walker biedt druk op het vocht en immobiliseert de enkels waardoor deze ontlast worden. Hierdoor wordt het herstelproces op een effectieve en natuurlijke wijze beïnvloedt. 

Bekijk braces

Kunt u gebruik maken van tape?

Naast het gebruik van een walker kunt u gebruik maken van kinesiologie tape bij oedeem. Deze manier van tapen wordt lymftaping genoemd. Het kan toegepast worden op armen en benen, maar het is ook te gebruiken op plekken van het lichaam waar geen compressie kan worden geboden. Bekijk hieronder meer over de typemogelijkheden bij oedeem.

Tape blessure

Welke oefeningen zijn geschikt?

Oedeem oefeningen dragen bij aan het herstelproces van het vocht in uw lichaam. Tijdens het uitvoeren van oefeningen is de ademhaling van de buik en de positie van de rug erg belangrijk. U kunt oefeningen uitvoeren voor oedeem in de longen, armen, benen en voeten (enkels). Bekijk hieronder meer over welke oefeningen effectief zijn om uit te voeren bij oedeem.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over wat oedeem is

Wat is oedeem?

Oedeem is een aandoening waarbij het lichaam vocht vast houdt op plekken waar het niet thuis hoort.

Wat is de oorzaak van oedeem?

Bij oedeem is er altijd een onderliggende oorzaak aanwezig. De aandoening komt namelijk vaker voor wanneer er al eerder problemen worden ervaren met de bloedafvoer, een beschadiging van de lymfevaten, een beschadiging van de bloedvaten of wanneer het lichaam te weinig eiwitten binnenkrijgt.

Wat zijn de symptomen van oedeem?

U kunt oedeem herkennen aan een opzwelling in de voeten, enkels of onderbenen. Hierdoor kunt u niet makkelijk meer in uw schoenen of broeken. Bij oedeem in de longen kunt u last krijgen van hoesten en kortademigheid. Hierdoor zult u sneller vermoeid raken.

Hoe behandel ik oedeem?

U kunt oedeem herkennen aan een opzwelling in de voeten, enkels of onderbenen. Hierdoor kunt u niet makkelijk meer in uw schoenen of broeken. Daarnaast kunt u snel een aantal kilo's aankomen door oedeem. Ook kunt u oedeem herkennen aan het ontstaan van een deukje ontstaat op het moment dat u op uw enkel of onderbeen drukt.