3 Oefeningen die effectief zijn bij een beter herstel van Osgood Schlatter

Het uitvoeren van oefeningen voor Osgood Schlatter zorgt voor een positieve impact op het herstelproces van de knieblessure. Het voorkomt verder blessureleed en versnelt het herstelproces. Het is echter wel belangrijk dat u geen pijnklachten ervaart bij het uitvoeren van de oefeningen. Deze situatie doet zich regelmatig voor, vandaar dat de brace specialist de juiste oefeningen aan wil bieden voor iedere fase van het herstel. 

Wanneer zijn oefeningen effectief bij Osgood Schlatter?

Wanneer u last heeft van Osgood Schlatter zijn er meerdere oefeningen die het herstelproces verbeteren. Hierbij maken we onderscheid in lichte, middelzware en zware oefeningen. Dit hangt volledig af van de pijnklachten en de voortgang van het herstelproces. De kniepees moet belasting belasting aankunnen met een geleidelijke opbouw. Daarnaast is het ook altijd verstandig om contact op te nemen met uw fysiotherapeut om ervoor te zorgen dat u de juiste oefeningen doet voor uw specifieke blessure. Wanneer u pijn ervaart bij het oefenen stop hier dan direct mee.

Welke oefeningen bevorderen herstel van Osgood Schlatter?

Bij Osgood Schlatter is het belangrijk dat u de activiteiten weer rustig opbouwt. De lichte oefeningen zijn geschikt voor de beginfase van het herstelproces, waarbij u nog geen tot weinig belasting op de kniepees mag zetten. Daarnaast zijn de middelzware oefeningen geschikt wanneer de lichte oefeningen positief verlopen en hier geen pijnklachten meer worden ervaren. De zware oefeningen worden ten slotte uitgevoerd wanneer u al ver in het herstelproces bent en weer wilt gaan sporten of bewegen.  

Lichte oefening, gebogen knie rekken in beginfase

 1. Pak een kussen, en leg u aangedane knie op het kussen.
 2. Zet uw andere been in een hoek van 90 graden recht voor u uit.
 3. Hang vervolgens een een klein beetje naar voren voor een extensie van de heup.
 4. Trek tenslotte spanning op uw kniepees door uw onderbeen naar uw onderrug toe te trekken. Houd dit ongeveer 20 seconde vast.
Oefening Osgood schlatter

Middelzware oefening, squat één been in middelfase

 1. Ga op beide benen staan voor een bankje of zit.
 2. Ga vervolgens zitten door middel van een squat.
 3. Strek uw niet-aangedane been in de lucht recht vooruit.
 4. Sta vervolgens op met het been waarbij u de klachten aan uw knie ervaart. Doe dit twee keer 10 keer met rust tussendoor.
squat-1-been-met-stoel

Zware oefening, lunches met gewicht in eindfase

 1. Ga recht staan met in beide handen een dumbbell (kg naar keuze).
 2. Houd de gewichten langs uw lichaam en zet vervolgens een stap recht vooruit.
 3. Houdt uw bovenlichaam tijdens deze stap recht, en zak door uw heupen.
 4. Druk jezelf weer omhoog en zet vervolgens een stap met uw andere been.
Oefening Osgood Schlatter

Veelgestelde vragen over Osgood Schlatter oefeningen

Wanneer moet ik oefeningen doen voor Osgood Schlatter

Wanneer u last heeft van Osgood Schlatter is het eerst belangrijk om rust te pakken. Het is een overbelastingsblessure, dus zult u naar mate de pijn geleidelijk belasting moeten opbouwen.

Wat is het effect van oefeningen voor Osgood Schlatter?

Doordat u de juiste oefeningen uitvoert zult u sneller herstellen van Osgood Schlatter en is de kans kleiner dat de blessure terugkeert.

Welke oefeningen kan ik gebruiken bij Osgood Schlatter

U kunt verschillende oefeningen uitvoeren, echter is het belangrijk dat u geen pijnklachten ervaart tijdens deze oefeningen. Ga in contact met uw fysiotherapeut voor de juiste oefenbehandeling.