Wat is de ziekte van Osgood Schlatter?

De ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening vlak onder de knie bij de patella en komt vaak voor bij kinderen. Een irritatie of ontsteking aan de aanhechting van de kniepees is de oorzaak van het ontstaan van een harde bobbel. Hierdoor zult u pijnklachten ervaren tijdens of na het sporten. Het is gebruikelijk dat op deze plek wat meer botweefsel vormt dan normaal, de trekkrachten van de pees is hier de oorzaak van. De benaming is te danken aan de dokters Osgood en Schlatter die dit verschijnsel voor het eerst beschreven.

Osgood schlatter blessure

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter is te herkennen aan een (kleine) pijnlijke zwelling onder de knie die naarmate tijd groter kan worden. De ontsteking/irritatie ontstaat tijdens het groeien op het moment dat de pezen minder snel groeien en wordt ervaren tijdens het sporten. Het bultje voelt gevoelig en warm aan en wanneer je er op drukt doet het pijn. De meeste kinderen hebben alleen maar klachten aan één knie, echter soms kan je er ook aan twee knieën last van hebben.

Wat zijn mogelijke oorzaken van Osgood Schlatter?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een Osgood Schlatter. Voornamelijk wordt een Osgood Schlatter veroorzaakt door een groeispurt in combinatie veel sporten. Door tractie (trekkracht) van de aanhechting ontstaan micro-letsels waardoor een ontsteking ontstaat. Het is geen blessure die kan ontstaan door acuut letsel maar zal altijd geleidelijk ontstaan. De ziekte komt daarnaast voor bij kinderen onder de 13 jaar en komt vaak voor bij sporten waarbij veel gesprongen wordt. Denk hierbij aan volleybal, atletiek, basketbal of turnen.

Komt Osgood Schlatter ook bij volwassenen voor?

Osgood Schlatter is wel degelijk mogelijk bij volwassenen. U heeft dit hoogstwaarschijnlijk al op een jongere leeftijd gekregen, echter kunnen de pijnklachten later naar voren komen. Dit kan komen door het aannemen van een andere houding, of door het overbelasten van de patellapees. Het dragen van een patellabrace voor dagelijkse bezigheden kan hiervoor de pijnklachten verminderen.

Osgood schlatter bij volwassen

Hoe behandel je de ziekte van Osgood Schlatter?

De klachten kunnen enkele maanden duren en bij vroegtijdig sporten kan het snel terugkomen. Om zo goed mogelijk te herstellen van Osgood Schlatter is het is daarom belangrijk om eerst een periode rust te nemen (in combinatie met rekoefeningen). Wanneer de klachten na 4 tot 6 weken nog niet zijn verminderd wordt u aangeraden om contact op te nemen met uw huisarts. Wanneer u herstelt bent van de pijn kan de zwelling blijven zitten. Dit kan geen kwaad. 

Welke braces dienen voor Osgood Schlatter?

Braces kunnen het juiste hulpmiddel zijn voor het herstel van Osgood Schlatter. Een patellbrace zorgt namelijk voor ondersteuning van de kniepees waardoor de patella ontlast wordt bij beweging. Daarnaast is het gebruik van een brace bij Osgood Schlatter goed voor een vermindering van de pijnklachten.

Bekijk Braces

Hoe kan ik mijn Osgood Schlatter tapen?

Een andere manier om ondersteuning te bieden aan uw kniepees is door gebruik te maken van tape. Tape zorgt voor compressie aan de kniepees en dient voor lichte klachten tijdens het sporten. Ook zorgt de tape voor het ontlasten van de patella wat ervoor zorgt dat deze sneller herstelt. Bekijk hieronder de mogelijkheden om uw knie te tapen.

Ontdek tape

Wat zijn goede Osgood Schlatter oefeningen?

Het is belangrijk om de juiste oefeningen uit te voeren bij een Osgood Schlatter, anders kan het zo maar zijn dat de blessure snel terugkeert. Het uitvoeren van oefeningen zorgt voor een geleidelijke opbouw van de belasting van de kniepees. Hierdoor kunt u sneller en effectiever uw pees versterken. Bekijk hieronder de oefeningen!

Bekijk oefeningen

Veelgestelde vragen over wat Osgood Schlatter is

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Wat is Osgood Schlatter?” answer-0=”Osgood Schlatter is een irritatie of ontsteking aan de aanhechting van de kniepees waardoor een harde bobbel kan ontstaan. Hierdoor zult u pijnklachten ervaren tijdens of na het sporten. ” image-0=”” headline-1=”h1″ question-1=”Hoe ontstaat Osgood Schlatter?” answer-1=”Osgood Schlatter ontstaat door een groeispurt in combinatie veel sporten. Door tractie (trekkracht) van de aanhechting ontstaan micro-letsels waardoor een ontsteking ontstaat. Het is geen blessure die kan ontstaan door acuut letsel maar zal altijd geleidelijk ontstaan. ” image-1=”” headline-2=”h1″ question-2=”Wat zijn de symptomen voor Osgood Schlatter?” answer-2=” Osgood Schlatter is te herkennen aan een (kleine) pijnlijke zwelling onder de knie die naarmate tijd groter kan worden. De ontsteking/irritatie ontstaat tijdens het groeien op het moment dat de pezen minder snel groeien en wordt ervaren tijdens het sporten.” image-2=” headline-3=”h1″ question-3=”Kan Osgood Schlatter toenemen in klachten, en hoe kan ik dit voorkomen?” answer-3=” De klachten van Osgood Schlatter kunnen snel of toenemen of terugkeren. Om dit te voorkomen is het uitvoeren van oefeningen erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat u de pees geleidelijk opbouwt en belast.” image-3=” headline-4=”h1″ question-4=”Hoe behandel ik Osgood Schlatter?” answer-4=” Om zo goed mogelijk te herstellen van Osgood Schlatter is het is daarom belangrijk om eerst een periode rust te nemen (in combinatie met rekoefeningen). Wanneer de klachten na 4 tot 6 weken nog niet zijn verminderd wordt u aangeraden om contact op te nemen met uw huisarts. ” image-4=”” count=”5″ html=”true” css_class=””]