Wat is een overbelaste pols?

Bij een overbelasting van de pols is er sprake van sterk aanwezige irritatie bij het bindweefsel rond de pols. Hieronder vallen de spieren, pezen en banden rondom het polsgewricht. In de meeste gevallen bevindt de pijn zich aan de pinkzijde van de pols. Net als bij een gekneusde pols zorgt het bewegen van de pols voor pijnklachten, alleen ontstaat er geen zwelling rond het polsgewricht.

Hoe kan een overbelaste pols ontstaan?

Een overbelaste pols kan op verschillende manieren voorkomen. In de meeste situaties ontstaat de polsblessure door een te hoge belasting gedurende een lange tijd. Dit komt met name voor bij het verrichten van zwaar of eentonig werk. Een overbelasting in de pols kan voornamelijk tot last zijn wanneer je het meest met de armen werkt of deze gebruikt. Met name dagelijkse handelingen, zoals een deur openmaken, worden hierdoor beperkt. Wanneer u een overbelaste pols hebt opgelopen, is dit in eerste instantie niet zichtbaar. De pijn voelbaar is, wordt namelijk van binnenuit veroorzaakt.

Welke symptomen staan bekend aan een overbelaste pols?

Wanneer er sprake is van een overbelaste pols kunnen verschillende klachten optreden. Dit zijn klachten die vaak terugkomen in het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

De symptomen die herkenbaar zijn bij de polsblessure:

  • Pijn in de pols in ruststand en bij beweging.
  • Zeurende pijn bij buigen en strekken van de pols.
  • Zwelling en bloeduitstorting van de pols.
  • Functiebeperking van de pols.
Carpaal-Tunnel-Syndroom

Hoe kun je een overbelaste pols behandelen?

Een overbelaste pols kun je het best behandelen door het gewricht voldoende rust te geven. Daarnaast is het zaak om de polsblessure direct te koelen met ijs. Dit vermindert de zwelling en verdooft het de pijn. Om te voorkomen dat er verkeerde bewegingen worden gemaakt tijdens de rustperiode is het verstandig om een brace te dragen. Een brace helpt om de pols in de juiste positie te houden waardoor bewegingen makkelijker uitvoerbaar zijn. Daarnaast is het ook een optie op uw pols in te tapen voor extra ondersteuning en oefeningen uit te voeren om spierkracht op te bouwen. 

Waar zorgt een polsbrace voor?

Een brace zorgt ervoor dat de pols van buitenaf wordt gestabiliseerd. Op die manier krijgen de pezen en spieren in de pols voldoende rust om goed te kunnen genezen. 

Bekijk braces

Overbelaste pols intapen: is dit mogelijk?

Er zijn vele voordelen bij het intapen van de pols. Het grootste voordeel is de versnelling in het herstelproces. Door de tape wordt je pols in de juiste positie gehouden. Hierdoor kan de pols beter rusten en wordt deze minder belast.

Tape blessure

Oefeningen voor een overbelasting van de pols

Oefeningen zijn erg belangrijk voor een overbelaste pols. Zo zorgen oefeningen er namelijk voor dat de spieren en pezen niet stijf worden door te veel rust. Daarnaast stimuleren de oefeningen herstel in de pols.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over de polsblessure

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”Wat is een overbelaste pols?” answer-0=”Bij een overbelaste pols is de kans groot dat er een ontsteking is ontstaan in een pees van de pols. ” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”Hoe wordt een overbelaste pols behandeld?” answer-1=”Stop direct met sporten en koel de pols de eerste paar dagen een aantal keer. Daarbij zorgen hulpmiddelen als tape en braces voor extra ondersteuning. Bezoek tot slot een fysiotherapeut en laat het nader controleren. ” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”Welke oefeningen bieden hulp bij een blessure aan de pols?” answer-2=”Benieuwd welke oefeningen u voor herstel kunt uitvoeren in de juiste vorm? Dan verwijzen wij u naar onze oefeningen pagina. ” image-2=”” headline-3=”h3″ question-3=”Hoe tape je een polsblessure?” answer-3=”Ons advies is om uw gewrichtsblessure in te tapen bij een fysiotherapeut. Wilt u dit zelfstandig aanleggen, doe dit dan met kinesiologie tape van Tmax en lees op de tape pagina hoe dit in zijn werking gaat. ” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]