Welke oefeningen zijn effectief voor het herstel van een peesontsteking in de schouder?

Een pees is slecht doorbloed en herstelt daardoor redelijk moeilijk. Hierdoor kan een peesontsteking dan ook een hardnekkige blessure zijn of worden. Bij aanhoudende klachten kan uw fysiotherapeut samen met u bekijken welke oefeningen effectief zijn voor uw blessure. In sommige gevallen kan de huisarts of sportarts ontstekingsremmers voorschrijven, of zelfs uiteindelijk een operatie overwegen. Dit om meer ruimte te maken voor de pezen in de schouder en zo de schouder stabieler te maken.

Wanneer zijn oefeningen effectief bij een peesontsteking?

Voordat er gestart kan worden met een behandeling van een peesontsteking in de schouder, is het belangrijk om eerst in kaart te brengen wat voor een peesklacht u heeft en wat de oorzaak precies is. Aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld. Voor een peesontsteking is het belangrijk er voldoende rust gehouden wordt in combinatie met het tijdig koelen van de schouder. Vervolgens kunt u rustig aan beginnen met lichte bewegingsoefeningen waardoor de doorbloeding beter wordt.

Welke oefeningen bevorderen het herstel van een peesontsteking in de schouder?

Om het herstel in goede banen te leiden staan onderstaand een aantal oefeningen die u kunt uitvoeren voor een peesontsteking in de schouder (Rotator Cuff). Houdt contact met uw fysiotherapeut welke oefeningen u wel en niet mag uitvoeren in verband met de fase waarin de blessure zich bevindt.

Lichte (elastiek) oefeningen

  • Knoop de elastiek vast en zorg voor in comfortabele grip in uw hand.
  • Buk een klein beetje door uw knieën voor een betere stabiliteit
  • Houdt uw arm gestrekt, maar niet volledig onder spanning
  • Houdt altijd de correcte positie aan en zorg ervoor dat u de beweging rustig uitvoert.
  • Doe hetzelfde bij de Side Row, maar ga dan met de zijkant naar de elastiek toe staan, en pak de elastiek vast met de dichtstbijzijnde arm.
  • Houdt de arm in een hoek van bijna 90 graden en trek de elastiek naar uw borst toe. Let hierbij op dat u de bovenarm gestrekt houdt.

Zware (gewicht) oefeningen

  • Houdt uw bovenarmen recht, en beweeg uw onderarmen naar buiten in een hoek van 90 graden. Zorg dat uw schouderbladen naar achter geduwd worden. Houdt de elastiek stevig vast.
  • Ga met uw buik op een bankje liggen, en houdt uw bovenarm op dezelfde plek. Breng het gewicht naar boven tot u in een hoek van 90 graden bent. Laat vervolgens het gewicht weer rustig naar beneden gaan.
  • Ga vervolgens op uw zij op het bankje liggen, met een steun in uw zij. Leg uw bovenarm op deze steun en breng het gewicht met een rechte bovenarm naar boven. Stop bij een hoek van 90 graden en ga vervolgens weer terug.
  • Pak een (herstel) bal en ga op een stoel zitten. Gooi vervolgens de bal met uw arm gebogen in een hoek van 90 graden en vang deze op dezelfde manier op.