Wat is een peesontsteking (tendinitis)?

Een peesontsteking is een geïrriteerde pees wat door overbelasting ontstaat. Dus een peesontsteking ontstaat niet door een ontsteking met bijvoorbeeld bacteriën. Spieren zitten met pezen aan botten vast en als een spier veel gebruikt wordt en de pees dus veel belast wordt, kan het te veel worden. Er komen kleine scheurtjes in de pees waardoor u pijn krijgt als u de spier aanspant. U kunt ook een peesontsteking krijgen wanneer u een pees een lange tijd achter elkaar aanspant, bijvoorbeeld als u een lange tijd een zware koffer draagt.

Peesontsteking-schouder

Wat zijn de fases van een peesontsteking?

  • Fase 1: u heeft pijn, irritatie of vermoeidheid rondom het schoudergewricht na het sporten. Deze pijn verdwijnt na een aantal uren rust.
  • Fase 2: u heeft pijn rondom het schoudergewricht tijdens de warming up. Deze pijn verdwijnt gedurende de warming up en na afloop van de sportbeoefening is heeft u pijn en eventueel stijfheid in de schouder. Deze pijn verdwijnt na langere tijd rust.
  • Fase 3: u heeft pijn rondom het schoudergewricht bij aanvang, tijdens en na afloop van de sportbeoefening. Vaak heeft u ook pijn gedurende de nacht, ochtendstijfheid en pijn gedurende normale dagelijkse activiteiten. De sporter krijgt kracht- en/of coördinatieverlies waardoor de sportprestaties belemmerd worden. De pijn en overige symptomen verdwijnen na langdurige rust.
  • Fase 4: U heeft continue pijn gedurende rust en normale dagelijkse activiteiten. De pijnklachten verdwijnen ook na langdurige rust niet.

Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de schouder?

Een peesontsteking gaat altijd samen met een pijnlijk gevoel. De schouder kan opgezwollen zijn en warm aanvoelen. Verder kan de schouder stijf zijn en moeilijk worden bewogen. Denk hierbij aan bewegingen boven schouderhoogte. Daarnaast wordt de pijn die een peesontsteking geeft als ‘stekend’ ervaren. In sommige gevallen kan de ontstoken pees bij het bewegen een zacht gekraak op knisperend geluid maken. Dit wordt ‘crepitus’ genoemd.

Hoelang duurt een peesontsteking in de schouder?

Doordat een pees een slecht doorbloed lichaamsdeel is, zal het herstel van de scheurtjes in de pees langere tijd kunnen duren. De klachten kunnen daardoor zeker enkele weken tot zelfs maanden aanhouden. Hoelang de peesontsteking duurt is mede afhankelijk van de mate van overbelasting en de grootte van scheurtjes in de pees. Het is belangrijk dat u rust houdt in het schoudergewricht. Overleg met uw fysiotherapeut hoe erg uw peesontsteking is, en hoelang u daarvan moet herstellen.

Hoe herstel ik van een peesontsteking in de schouder?

Wanneer u last heeft van een peesontsteking in de schouder is het belangrijk om eerst te kijken in welke fase u zich bevindt. Elke fase heeft een verschillend herstelproces, met een verschillende behandeling. De beste behandeling is een goede combinatie van rust en oefeningen, zodat de pees rustig aan wordt opgebouwd. De klachten mogen niet erger worden wanneer u de pees belast, anders moet u direct stoppen. Heeft u bijna constant last van uw schouder? Dan raden we u aan om contact op te nemen met uw fysiotherapeut.

Welke brace werkt goed tegen een peesontsteking in de schouder?

Wanneer u last heeft van een peesontsteking in de schouder, is het belangrijk om deze bescherming te geven. Braces voor een peesontsteking zorgen ervoor dat de pees rust krijgt en niet overbelast wordt. Het is belangrijk om te weten wanneer u een brace kunt gebruiken voor uw schouderklacht en wanneer niet. Weet u niet welke brace u moet gebruiken, neem dan contact op met de Brace Specialist, zodat we u kunnen helpen met het kiezen voor de juiste brace.

bekijk braces

Hoe kan ik mijn peesontsteking in de schouder intapen?

Er zijn een aantal manieren hoe je de pijn van een peesontsteking in de schouder kunt voorkomen of verzachten. Het gebruik van tape kan helpen om de klachten te verminderen als je de geblesseerde pees van plan bent om te gaan belasten. Hiervoor wordt tegenwoordig steeds vaker cure tape of kinesiotape voor gebruikt. Dat is een gekleurde tape die niet alleen ondersteunt en de pijn vermindert, maar die ook zorgt voor een betere doorbloeding van de huid. Hierdoor kunt u sneller weer oefeningen uitvoeren met uw schouder.

Bekijk tape

Welke oefeningen helpen tegen een peesontsteking in de schouder?

Na het oplopen van peesontsteking in de schouder is het van belang om oefeningen uit te voeren. Echter is het net zo belangrijk om te weten wanneer u rust moet pakken. Om ervoor te zorgen dat de pees in uw schouder optimaal herstelt hebben we voor u een aantal oefeningen opgesteld om de schouder rustig aan weer te trainen. Het is belangrijk dat wanneer u pijn voelt, u meteen stopt met de oefeningen.

bekijk oefeningen