Wat is een peesontsteking (tendinitis) in de voet?

Een peesontsteking (tendinitis) is een irritatie in de overgang tussen spier en bot (pees) wat vaak door overbelasting of onderbelasting ontstaat. Spieren zitten met pezen aan botten vast en als een spier veel gebruikt wordt en de pees dus veel belast wordt, kan het overbelast raken. Er komen kleine scheurtjes in de pees waardoor u pijn krijgt als u de spier aanspant. In de voet is de meest voorkomende peesontsteking Hielspoor. 1 op de 10 mensen heeft in zijn leven wel eens last van Hielspoor.

peesontsteking-in-de-voet

Wat zijn de oorzaken van een peesontsteking in de voet?

Een peesontsteking in de voet wordt met name veroorzaakt door overbelasting van de pees. Echter kan het ook te maken met uw gewicht, namelijk mensen met overgewicht belasten sneller de pezen in de voet met lopen of andere dagelijkse bezigheden. Tevens is slecht schoeisel een factor die niet als onbelangrijk mag worden gezien, omdat deze de loopbeweging beïnvloedt. Naast overbelasting is ook langdurige onderbelasting van de pees een risico voor een peesontsteking waardoor pezen zijn belastbaarheid verliezen.

Hoe voorkom je een peesontsteking in uw voet?

Het belangrijkste bij elke blessure is een goede warming-up en cooling down. Dit zorgt ervoor dat uw spieren niet direct zwaar belast worden maar dat u geleidelijk aan de spieren opwarmt. Daarnaast is de juiste uitrusting nooit onbelangrijk, denk met name aan schoeisel. Ook moet u voldoende blijven drinken om het zuurstofgehalte in de pees constant hoog te houden. Dit kunt u prima combineren met het nemen van genoeg pauzes, zodat u de pees niet overbelast.

Op welke plek op mijn voet kan ik een peesontsteking krijgen?

Er zijn verschillende plekken in uw voet waar u een peesontsteking kunt krijgen. Zo kunt een een peesontsteking bovenop de voet krijgen, echter is deze minder pijnlijk dan de peesontsteking in de hak. Hierbij gaat het om de pees die loopt van de enkel naar de middenvoet langs. Deze pees zorgt er voor dat de voet in de juiste houding blijft bewegen. U kunt Hielspoor krijgen, Fasciitis Plantaris en een achillespeesontsteking.

Hoelang duurt een peesontsteking in de voet?

Bij elk lichaamsdeel is de pees het slechtste doorbloed. Dit zorgt ervoor dat het herstel van de scheurtjes in de pees van uw voet langere tijd duurt. De klachten kunnen dan ook enkele weken tot zelfs maanden aanhouden. Hoelang de peesontsteking duurt is mede afhankelijk van de mate van overbelasting en de grootte van scheurtjes in de pees. Overleg met uw fysiotherapeut hoe erg uw peesontsteking in uw voet is, en hoelang u daarvan moet herstellen.

Hoe herstel ik van een peesontsteking in mijn voet?

Er zijn verschillende manieren om te herstellen van een peesontsteking in uw voet. Ten eerste kunt u dit doen door middel van een cortisonen injectie. Deze zorgt voor een remming van de ontsteking en vermindert de pijnklachten (korte duur). Daarnaast kunt u medicatie gebruiken die de pijn stillen. Echter bij langdurig gebruik kan uw peesontsteking alleen maar erger worden. Het beste kunt u oefeningen doen die effectief zijn voor een peesontsteking. Hiermee zorgt u er ook voor dat de peesontsteking geen chronische klacht kan worden.

Welke brace werkt goed tegen een peesontsteking in de voet?

Om de spieren en pezen in uw voet te ontlasten en bescherming te geven kunt u een brace dragen. Braces voor een peesontsteking in de voet zorgen ervoor dat u de pees rust geeft en deze niet overbelast wordt. U moet wel weten welke klacht u heeft, zodat u de juiste brace gebruikt voor uw voet. Weet u niet welke brace u moet gebruiken, neem dan contact op met de Brace Specialist, zodat we u kunnen helpen met het kiezen voor de juiste brace.

Bekijk braces

Kan ik een peesontsteking in mijn voet intapen?

Er zijn verschillende manieren om een peesontsteking in de voet te behandelen. Een van die manieren is tapen. Het gebruik van tape kan helpen om de klachten te verminderen en verdere overbelasting te voorkomen als u de pees van plan bent om te gaan belasten. Hiervoor wordt tegenwoordig cure tape of kinesiotape voor gebruikt. Deze gekleurde tape ondersteunt en vermindert de pijn, maar zorgt daarnaast ook voor een betere doorbloeding van de huid. Dit resulteert in een sneller herstelproces.

Bekijk tape

Welke oefeningen helpen tegen een peesontsteking in de voet?

Na het oplopen van een peesontsteking in uw voet is het van belang om oefeningen uit te voeren zodat u geen krachtverlies lijdt aan uw voet. Echter is het net zo belangrijk om te weten wanneer u rust moet pakken zodat u overbelasting voorkomt. Om ervoor te zorgen dat de pees in uw voet optimaal herstelt hebben we voor u een aantal oefeningen opgesteld om de voet weer rustig aan sterker te maken. Het is belangrijk dat wanneer u pijn voelt, u meteen stopt met de oefeningen.

Bekijk oefeningen