koop een product voor uw Peesplaatontsteking met deskundig advies 

Heeft u last van een peesplaatontsteking? Onze producten kunnen de klachten van pijn en stijfheid verminderen.

26.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Medische schoenen

Hielspoor zooltjes

26.95
Merk: Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Wat is een peesplaatontsteking?

In en onder de voet lopen bindweefselbanden. Onder aan de voet loopt een band genaamd de peesplaat. Deze pees is enorm sterk en loopt over de voetzool. De peesplaat ‘draagt’ als het ware het lichaam en vangt de schokken op als je rent loopt of springt. Als deze pees ontstoken raakt, wordt het een peesplaatontstekingen (Fasciitis-Plantaris) genoemd.

De peesplaat loopt vanaf de hak naar de tenen. Richting de tenen waaiert de pees vervolgens uit naar de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Een peesblad is elastisch en flexibel. De peesplaat is een stevige pees waardoor het heel goed kan tegen spanning. Als de pees niet goed tegen spanning zou kunnen is er de mogelijkheid dat de voet vanuit de hiel/enkel naar binnen kan doorzakken. Een peesplaatontsteking ontstaat meestal door overbelasting. De overbelasting ontstaat doordat er een te grote trekkracht op de aanhechting van de pees komt te staan.

Hielspoor

Hoe tape je een peesplaatontsteking?

Een manier om een peesplaatontsteking te behandelen is het intapen van de voet. dit gebeurd met een Kinesiologie tape van Tmax. Het gebruik van Tape verlicht de pijn en bevordert het genezingsproces. De tape biedt comfortabele ondersteuning en helpt de voet te ontspannen en ontstekingen te verminderen.

Tape blessure

Welke oefeningen hebben baat bij een peesplaatontsteking?

Oefeningen voor een peesplaatontsteking zorgen dat het herstelproces zich versnelt. Dit effect zal uiteindelijk leiden tot het voorkomen van verder blessures. Wanneer u teveel pijn ervaart bij oefeningen wordt er aangeraden om vroegtijdig te stoppen. Om gepaste oefeningen uit te voeren kunt u onze oefeningen pagina bezoeken, aangeraden door fysiotherapeuten.

ontdek oefeningen

Welke producten helpen tegen een peesplaatontsteking?

Er zijn verschillende manieren om een peesplaatontsteking te behelpen. Een manier is om zooltjes te gebruiken. De zooltjes zorgen voor hert verzachten en comfort lopen. 

 

ontdek zooltjes

Informatieve blog berichten over hielspoor

3 ervaringen over de Pro Orthic hielspoor sok

Hielspoor is een blessure die voor ongemak kan zorgen tijdens dagelijkse activiteiten. Met de nieuwe [...]

Hoe werkt de hielspoor sok?

Hoe trek je de hielspoor sok aan in 6 stappen Volg de onderstaande 6 stappen [...]

Hoe kan je een peesplaatontsteking behandelen?

Een Peesplaatontsteking kan op verschillende manieren worden behandeld. oefeningen, voldoende rust en het dragen van goede schoenen met zachte zooltjes kunnen de klachten afnemen. Een ander hulpmiddel dat snel en effectief werkt, is het intapen van de voet. De tape zorgt gedurende de dag en nacht voor een goede doorbloeding en steun. De behandeling van een Peesplaatontsteking kan tot 2 a 3 weken duren. Het dragen van stevige schoenen en comfort zooltjes zal het herstelproces versnellen en pijnklachten afnemen.

Wanneer kies ik voor een peesplaat injectie?

Naast een operatie kunt u kiezen voor een peesplaat injectie. Bij deze behandeling krijgt u een cortisonen genaamd bijschierhormoon toegediend door middel van een injectie in de hiel. 80% van de mensen voelen meteen verschil na de injectie. Echter ervaren anderen soms helemaal niks. De injectie heeft echter nog een nadeel. Het kan namelijk het peesweefsel aantasten waardoor de pees verzwakt.

Peesplaatontsteking en werken: hoe doe ik dit?

Het is belangrijk om op advies van uw fysiotherapeut te bepalen wanneer werken voor u mogelijk is. Dit is namelijk afhankelijk van de pijn in uw hiel en de mate van belasting die u op uw werk verricht. Het is goed om te blijven bewegen met de juiste belasting. U houd en voelt zelf wanneer u pijn heeft en waar de grens ligt. Ga naar andere werkzaamheden of sporten kijken waarbij u geen pijn ervaart.

Wat is de psychische oorzaak van een Peesplaatontsteking?

Een peesplaatontsteking kan een aantal verschillende oorzaken hebben. De peesplaat verbindt het heilbot met de tenen (voorvoet) en op deze plek kan een ontsteking voorkomen. Stress is na het overbelasten van de peesplaat een ander veelvoorkomende oorzaak. Onder invloed van hormonen, die uw lichaam tijdens stress aanmaakt wordt de kans op een ontsteking vergroot. Daarom wordt er ook vaak een peesplaat massage als behandeling gegeven. Bij deze behandeling wordt de stress uit uw ontsteking gemasseerd waardoor de ontsteking sneller kan genezen. Deze massage is makkelijk zelf uit te voeren met een massagebal

Hoe voorkom je een pijnlijke hiel?

Wanneer u last heeft van pijn in hiel bij het opstaan, of kort na het sporten kunt u door overbelasting van de peesplaat een ontsteking oplopen. Het is belangrijk om deze klachten niet te negeren. U kunt voorkomen dat de blessure erger wordt door stevige schoenen te dragen van goede kwaliteit met daarin zachte comfort zooltjes. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven. U mag de pees voelen maar het mag geen pijn doen. 

Wat is het effect van zooltjes?

Een andere oplossing voor het behandelen van een peesplaatontsteking is het gebruik van hielspoor zooltjes. Deze zooltjes geven extra demping en comfort aan de hiel wat zorgt voor het verminderen van de pijnklachten. Het is hierbij belangrijk dat u deze zooltjes verplaatst als u van schoenen verwisseld.  

Hoe kan ik een Peesplaatontsteking genezen?

Een Peesplaatontsteking genezen kan op een gemakkelijke wijze mits u snel reageert op uw pijnklachten. Het is daarom belangrijk om lichte klachten niet te onderschatten. Wanneer de peesplaat nog niet lang overbelast is kunt u dit al snel behandelen door middel van voldoende rust in combinatie met oefeningen en zooltjes. Als de pijnklachten dan niet verminderen kunt u een behandeling overwegen bij uw fysiotherapeut. 

Moet je rusten met een Peesplaatontsteking?

Op het moment dat u last heeft van een peesplaatontsteking is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Wanneer u voldoende rust neemt kan de peesplaat herstellen waardoor de pijnklachten zullen afnemen. U moet daarnaast wel het probleem oplossen wat de peesplaatontsteking heeft veroorzaakt. Dit is vaak op te lossen met het wisselen van schoenen en het dragen van zooltjes.

Wat is peesplaat vergruizen?

Door middel van elektromagnetische / mechanische impulsen die op de peesplaat worden gericht, ontstaat straling die zorgt voor het vergruizen van de kalkafzetting. Hierdoor word de doorbloeding gestimuleerd, waardoor de peesplaatontsteking in uw voet sneller zal herstellen. Deze therapie wordt Shockwave therapie genoemd.

Veelgestelde vragen over een Peesplaatontsteking 

Wat is een peesplaatontsteking?

Een peesplaatontsteking is een peesblessure waarbij de peesplaat aan het hielbeen overbelast of ontstoken is.

Waar dienen de zooltjes voor?

De zooltjes zorgen voor comfort en ondersteuning voor de hiel tijdens het lopen.

In welke situaties komt een peesplaatontsteking snel voor?

Bij het sporten op een harde ondergrond of beroepen waarbij je lang staat of instensief loopt.

Is er verschil tussen een hielspoor en een peesplaatontsteking?

De blessures lijken op elkaar maar zijn net iets anders. Een peesplaatontsteking bevindt zich in een sterke pees onder de voetzool. Een hielspoor bevindt zich in een pees dat vastzit aan het hielbeen.

Is het tapen van een peesplaatontsteking even effectief als het doen van oefeningen?

Het tapen van de voet is een goede manier voor het herstel van de ontsteking. wel word het geadviseerd om dit te combineren met oefeningen.