Wat is een peesplaatontsteking?

Een peesplaatontsteking ook wel fasciitis plantaris genoemd, is een geïrriteerde pees onder aan de hiel. Dit is een veel voorkomende aandoening. De irritatie komt door een overbelasting van de pees. Dit komt dus niet door een ontsteking met bijvoorbeeld een bacterie. Een pees is een bevestiging van het bod aan de spier. Als deze spier veel wordt gebruikt kan er een overbelasting ontstaand van de pees. Dit zorgt voor pijnklachten bij lang staan of lopende bewegingen. De blessure kan komen door het hebben van te korte spieren. De blessure komt veel voor bij mensen die hardlopen of voetballen.

Hoe ontstaat een peesplaatontsteking?

Peesplaatontsteking doet zich voor wanneer er duidelijk sprake is van een overbelasting van de peesplaat. Wanneer de overbelasting van de pees te groot is, zorgt het voor irritatie en kan het uiteindelijk een ontsteking worden. De voetblessure komt meestal voor bij sporters en is voelbaar bij langdurig staan of lopen.

Er zijn nog andere mogelijkheden die de kans op een peesplaatontsteking vergroten.

 • Lopen of hardlopen.
 • Langdurig staan.
 • Overgewicht.
 • Sporten.
 • voetaandoening.

Welke symptomen staan bekend bij een peesplaatontsteking?

Bij een peesplaatontsteking kunnen zich verschillende klachten voordoen in de voet en hak. Dit zijn aandoeningen die de hak tegenhouden om dagelijkse activiteiten te beoefenen.

Meerdere klachten die in verband staan met een peesplaatontsteking zijn:

 • Voelbare pijn bij het staan en lopen.
 • Irritaties bij het lang zitten.
 • pijn bij het opstaan in de ochtend. 
 • Pijn bij het begin van de sport training.
 • Zeurende pijn tijdens het lopen.
 • Irritatie bij de hak tijdens druk.
Fasciitis-Plantaris

Hoe verloopt een peesplaatonsteking behandeling?

Een peesplaat behandeling kan op verschillende manieren. Hoe het herstelproces eruit komt te zien is afhankelijk van het advies. Voldoende rust geven en zichzelf laten herstellen is een optie. Wanneer de pijn in de hak ernstig voelbaar is, kan een brace of tape in combinatie met oefeningen een goede oplossing zijn.

 

Peesplaatontsteking tapen

Tapen geeft na het beoefenen van oefeningen en het dragen van een nachtspalk de beste ondersteuning aan de hiel. Het tapen van de voet is om verdere oprekking van de peesplaat te voorkomen. De tape van Tmax werkt daar uitstekend bij.

Tape blessure

Oefeningen voor een peesplaatontsteking

Het uitvoeren van oefeningen helpt bij het herstelproces. De spierspanning op de hak wordt verminderd en wordt tegelijkertijd verder opgerekt en versterkt. Dit effect zal verdere blessures voorkomen.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over de hielblessure

Wat is fasciitis plantaris?

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel waarbij de pees tussen de hak en de voorvoet geïrriteerd is.

Hoe ontstaat de hielblessure?

De blessure wordt mede veroorzaakt door het hebben van te korte spieren, vooral op plekken in de kuiten of voetzool. Dit zorgt ervoor dat de peesplaat onder hoge spanning komt te staan en overbelast raakt.

Waar kun je fasciitis plantaris aan herkennen?

Zeurende pijn onder de voet is voelbaar ter hoogte van de hiel. Daarnaast krijg u te maken met uitgestraalde pijn naar de binnenkant van de voet en tenen.

Hoe verloopt een fasciitis plantaris behandeling?

Begin met het nemen van rust. Vervolgens is het mogelijk om oefeningen uit te voeren met behulp van steunmiddelen. De nachtspalken en Tmax tape zijn hier van toepassing.