Wat is het syndroom van quervain?

Het syndroom van quervain is het gevolg van een irritatie of zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols. Wanneer je iets wilt vastpakken of wil knijpen in iets, glijden 2 pezen in de pols en de onderkant van de duim door een kleine tunnel die hen verbindt met de duim. Als dit steeds herhaalt kan het gaan irriteren en ontstaan er het syndroom van quervain. Door de irritatie wordt de pees dikker waardoor deze minder makkelijk bewogen kan worden. De zwelling aan de duimzijde kan pijnklachten veroorzaken. Deze pijn wordt erger wanneer u iets vastpakt of een vuist maakt.

Hoe ontstaat de peesirritatie van quervain?

Quervain kan veroorzaakt worden door de ontsteking en zwelling van de omhulsels van de pezen. Herhaaldelijke bewegingen van de duim en ongewone polsposities kunnen hierbij een rol spelen. Het kan ook gebeuren door een val of een gebroken pols. De polsblessure komt vaker voor bij zwangere vrouwen. dat komt door de hormonen die je extra vatbaar maken. Ook als u suikerziekte of reuma hebt, vergroot dit de kans op de spieraandoening.

Welke symptomen staan bekend met de polsblessure?

Wanneer er sprake is van quervain, kunnen zich meerdere klachten in de duim en pols voordoen. Dit zijn beperkingen die het dagelijks leven beïnvloeden.

Symptomen kunnen zijn:

  • Pijn aan de duimzijde van de pols
  • Geleidelijke of acute pijn aan de pols
  • Uitgestraalde pijn naar onderarm
  • Moeite bij bewegen pols of duim
  • Pijn bij bewegen pols of duim
  • Pijn bij spreiden of buigen van duim
  • Het gevoel dat de duim op slot zit
  • Zwelling in de basis van de duim
Quervain

Behandeling van de quervain

De behandeling van de polsaandoening verloopt verschillend. In sommige gevallen verdwijnen de klachten na een of twee weken wanneer u de hand genoeg rust geeft. In andere situaties is de polsblessure zodanig voelbaar dat deze behandeld moet worden. Het uitvoeren van oefeningen, tapen en polsbraces zijn hulpmiddelen die u kunt gebruiken voor een quervain behandeling.

Duimbraces

Polsbraces voor quervain kunnen de spierblessure van de juiste ondersteuning voorzien. Daarnaast verlicht het de pijn bij de duim en rondom de pols. Dit resulteert in een sneller herstel.

Bekijk braces

Quervain tapen

Naast een brace of spalk is de quervain tapen goed voor extra ondersteuning en bescherming. Kinesiotape van Tmax is hier een uitermate geschikt product voor. De tape zorgt ervoor dat de pees niet te ver wordt opgerekt en sneller geneest.

Tape blessure

Oefeningen voor de duimblessure

Quervain oefeningen verbeteren het herstelproces. Het uitvoeren van oefeningen zorgt voor een geleidelijke opbouw voor oprekking en spierversterking. Zo kunt kan er in het vervolg meer belasting aan.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over de polsblessure

Wat is het syndroom van quervain?

Het syndroom van quervain is het gevolg van een irritatie of zwelling van de pezen aan de duimzijde van de pols.

Hoe ontstaat het syndroom van Quervain?

Herhaaldelijke bewegingen van de duim en ongewone polsposities kunnen de duimblessure aanwakkeren.

Wat zijn de symptomen van het syndroom van Quervain?

Symptomen kunnen bestaan uit pijn aan de duimzijde van de pols, geleidelijke pijn aan de pols, pijn aan de onderarm of moeite met duim- en polsbewegingen.

Kan het syndroom van Quervain toenemen in klachten, en hoe kan ik dit voorkomen?

Ja, het is mogelijk dat uw klachten erger worden. Wanneer u een prik heeft gehad, en de klachten nog niet weg zijn zult u een operatie moeten overwegen. Rusten is het meeste wat u kunt doen om te voorkomen dat het erger wordt.

Hoe verloopt de behandeling van het syndroom van Quervain?

Voor een goed herstel is het belangrijk dat er voldoende rust wordt genomen. Daarnaast bestaat de behandeling uit oefeningen en hulpmiddelen om het herstelproces te verbeteren. Hulpmiddelen als braces en kinesiotape zijn uitermate geschikt voor behandeling van de polsblessure.