2 oefeningen voor een beter herstel van een Runners Knee (lopersknie)

Het uitvoeren van Runners Knee oefeningen kan een positieve impact hebben op het herstelproces van de sportblessure. Wanneer de oefeningen teveel pijn oproepen, wordt het aangeraden acuut te stoppen met de oefeningen. Deze situatie doet zich regelmatig voor, vandaar dat de brace specialist de juiste ondersteuning wil bieden tijdens herstel. Dit doen we door de beste braces en kinesiologie tape voor u ter beschikking te stellen. Zowel braces als de tape bieden ondersteuning en preventie aan de springersknie.

Wanneer zijn oefeningen effectief bij een Runners Knee?

De beste behandeling bij een lopersknie bestaat uit goede oefeningen die de band geleidelijk belast. Voornamelijk het naar binnen zakken van de knie zorgt voor pijnklachten omdat de band aan de buitenzijde tegen de knie aanwrijft. Door middel van oefeningen kan de knie weer goed gaan bewegen en kunt u de knie weer belasten tijdens het sporten. Wanneer de klachten meer dan 3 maanden lang aanhouden, is de verwachting dat de oefeningen pas na 4-6 weken zorgen voor klachtenvermindering. Voor volledig sportherstel dient minimaal 6 weken te worden uitgetrokken.

Biloefening Side Clam

  1. Ga op uw linkerzij liggen met uw knieën gebogen.
  2. De weerstandsband doet u om beide benen net boven de knieën.
  3. Beweeg de rechterknie omhoog terwijl het andere been op de grond blijft.
  4. Terwijl u deze beweging maakt, blijft u de voeten tegen elkaar drukken. U beweegt dus alleen uw knie omhoog.
  5. Nadat u het gewenste aantal herhalingen hebt gedaan, gaat u op uw andere zij liggen en herhaalt u de beweging. Met een weerstandsband maakt u de oefening uitdagender.

Knieoefening Lunges

  1. Ga stevig op de grond staan met beide voeten naast elkaar.
  2. Stap uit met uw linkerbeen en zak door totdat de knie gebogen is in een hoek van 90 graden.
  3. Kom langzaam omhoog en beweeg terug naar de positie waar u op begon.
  4. Doe dit op een gewenst aantal en met uw linker- en rechterbeen.
  5. U kunt de oefening in zwaarte aanpassen, door dumbbells vast te pakken op een gewenst gewicht.

Welke oefeningen bevorderen herstel van een Runners Knee?

Het is belangrijk om te weten welke oefeningen juist zijn voor een lopersknie. Het trainen van de bilspieren is bijvoorbeeld enorm belangrijk bij een lopersknie. De bilspieren zorgen namelijk voor stabiliteit en beweging van de heup. Wanneer de heup niet juist beweegt, volgt de knie deze beweging. De stabiliteit van de heup is dus belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Hieronder benoemen we enkele oefeningen die u kunt doen om een lopersknie te voorkomen of als u al last heeft van een runners knee, kunt u onderstaande oefeningen ook doen. Begin dan wel voorzichtig en ga niet forceren. Neem eventueel contact op met uw fysiotherapeut zodat u niet te snel begint met belasten. Het dragen van een brace kan een versnelt effect hebben op het herstel van de blessure bekijk onze knie bracen op onze website.