Wat is een Runners Knee (ITBS)?

Een lopersknie (Runners Knee) is een overbelastingsblessure aan de buitenzijde van uw bovenbeen. Op deze plek loopt een brede pees, de ‘iliotibale’ pees. Deze pees loopt vanaf uw heupbeen tot vlak onder de zijkant an uw knie. De pees schuift naar achteren als u uw been buigt, en naar voren als u uw been strekt. Door druk van de band op bovenbeenbot, of overbelasting van de pees raakt het weefsel ertussen geïrriteerd. Dit leidt tot de pijnklachten in de knie. De pijn die u voelt is inspanning gebonden en is vooral te voelen via de buitenzijde van de knie.

Runners Knee

Wat zijn de symptomen van een lopersknie?

Een lopersknie lijkt op een springersknie, echter zijn er verschillen in de pijnklachten en symptonen van de twee aandoeningen. Een lopersknie veroorzaakt pijn aan de buitenzijde van de knie en een springersknie aan de onderzijde van de knie. Daarnaast heeft een lopersknie de volgende symptomen:

  • Pijn aan de buitenkant van de knie
  • Buigen en strekken wordt als pijnlijk ervaren
  • De knie is dikker geworden
  • Het geeft een brandende en stekende pijn
  • Pijn bij middel tot zware inspanning
  • Vaak bij lichte inspanning weinig tot geen last

Wat zijn mogelijke oorzaken van een lopersknie?

Er zijn verschillende oorzaken die uiteindelijk kunnen leiden tot een Runners Knee. Zo kan plotselinge toename van trainingsduur- of intensiteit voor een lopersknie zorgen. Tevens is het belangrijk om een training op te bouwen, zodat de spieren warm worden. Dit wordt vaak onderschat door sporten, echter speelt dit een belangrijke rol in de kracht van uw pezen en spieren. Daarnaast zijn mensen die de sport hervatten op het oude niveau ook extra kwetsbaar voor de blessure. Ten slotte zijn een verkeerde looptechniek en lopen op onregelmatig terrein bekende risicofactoren voor deze blessure en moet u dit ten alle tijden proberen te voorkomen.

Hoe behandel je een lopersknie (Runners Knee)?

Het is bij een Runners Knee belangrijk dat u rust neemt wanneer u klachten ervaart aan de knie. Vervolgens na een periode van rust of aangepaste activiteit moet u de activiteiten weer langzaam opbouwen. Hierbij mag het sporten geen pijnklachten geven. Wanneer u last blijft houden van uw knie moet u het trainingsschema weer aanpassen totdat u geen pijn meer voelt. Bij blijvende en/of terugkerende klachten raden wij u aan om contact op te nemen met uwe fysiotherapeut, om zo ervoor te zorgen dat uw knie op de juiste wijze behandelt wordt.

Braces voor een Runners Knee

Wanneer u een lopersknie heeft opgelopen, is het noodzaak om de knie ondersteuning te geven bij het bewegen. Braces voor een lopersknie moeten de knie van de juiste hulp voorzien. De braces zorgen voor genoeg compressie om het herstelproces te versnellen en verder letsel te voorkomen. Dit resulteert in pijnvermindering en sneller herstel. Door het gebruik hiervan kunt u uw knie blijven belasten en krijgt de pees genoeg rust om te kunnen herstellen van overbelasting.

Bekijk Braces

Een Runners Knee tapen

Er zijn een aantal manieren hoe je de pijn van een lopersknie kunt voorkomen of verzachten. Het gebruik van tape kan helpen om de klachten te verminderen als je van plan bent om te gaan belasten. Hiervoor wordt tegenwoordig steeds vaker cure tape of kinesiotape voor gebruikt. Dat is een gekleurde tape die niet alleen ondersteunt en de pijn vermindert, maar die ook zorgt voor een betere doorbloeding van de huid. Hierdoor kunt u sneller weer oefeningen uitvoeren met uw kniepijn.

Ontdek tape

Oefeningen voor een Runners Knee

Na het oplopen van een lopersknie is het van belang om oefeningen uit te voeren. Echter is het net zo belangrijk om te weten wanneer u meer rust moet pakken. Om ervoor te zorgen dat de pees in uw knie optimaal herstelt hebben we voor u een aantal oefeningen opgesteld om de knie rustig aan weer te trainen. Het is belangrijk dat wanneer u pijn voelt, u meteen stopt met de oefeningen.

Bekijk oefeningen