Braces bij scoliose

Heeft u last van scoliose en wilt u deze op een effectieve manier behandelen? Dan vind je bij de brace specialist de beste oplossing in de vorm van rugbraces!

Wat is scoliose?

Scoliose is een ziekte waarbij een verkromming van de rug plaatsvind, in de vorm van een S. De ziekte kan voorkomen in één bocht, echter zijn het er vaak twee. Ernstige klachten beïnvloeden het dagelijks leven en is een behandeling noodzakelijk. Als u een milde vorm heeft, beïnvloedt dit uw dagelijks leven mogelijk niet. U kunt dan hooguit lichte rugklachten krijgen die gemakkelijk te verhelpen zijn met de behandeling van een fysiotherapeut. 

Ontdek hier wat scoliose is en alle symptomen, oorzaken en hoe nu verder!

Scoliose klachten

Welke brace bied hulp aan de rug?

rugpijn

Het dragen van een brace kan bijdragen aan een effectief herstelproces van scoliose. Een rugbrace zorgt er namelijk voor dat de wervelkolom ondersteuning krijgt bij beweging van de spieren waardoor u minder pijnklachten ervaart tijdens uw dagelijkse bezigheden.

Bekijk Braces

Hoe tape je een rugblessure?

Banner-tapen-Tmax

Naast het dragen van een brace kunt u er ook voor kiezen om gebruik te maken van tape. Hier werkt kinesiologietape van Tmax uitstekend voor. Het is iets minder effectief dan een brace, maar kan de gewenste ondersteuning aan de rug geven die nodig is.

Ontdek tape

Oefeningen voor scoliose?

Banner-oefeningen

U kunt de pijn die scoliose met zich meebrengt al snel behandelen door middel van de juiste oefeningen uit te voeren. Door deze oefeningen zorgt u ervoor dat de houding van uw rug verbeterd wordt waardoor u minder pijnklachten zult ervaren. Bent u benieuwd naar scoliose oefeningen?

Bekijk oefeningen

Informatieve blog berichten over scoliose

Hoe voorkom je rugklachten tijdens het thuiswerken?

Een rugbrace is een effectief hulpmiddel bij rugklachten. Deze klachten kunnen in allerlei beroepssoorten ontstaan. [...]

Wat is artrose in de rug en hoe kan je het behandelen?

Heeft u veel last van uw rug en heeft u moeite met het bewegen van [...]

Is scoliose gevaarlijk?

Wanneer u last heeft van scoliose kan dit gevaarlijk zijn en kan dit uw dagelijkse bezigheden belemmeren. Dit heeft met name te maken met de ernst van de kromming in de rug. Bij een ernstige kromming zult u moeite hebben met ademhalen en heeft u moeite met bewegingen. Daarnaast zal het een grote impact hebben op het uiterlijk en uw sportieve leven. 
 
 
 
 

Wanneer is een scoliose operatie aan de orde?

Op het moment dat de behandeling van een fysiotherapeut of het dragen van een korset de pijnklachten niet vermindert, kunt u ervoor kiezen om de scoliose operatief te laten behandelen. Hierbij gaat het vooral erom dat een kromming niet verslechtert en de vervorming van de wervelkolom wordt gecorrigeerd. Tijdens de operatie zal de arts de bocht in de wervelkolom zo recht mogelijk maken en zet vervolgens de wervelkolom vast met titanium staven en schroeven. Meestal is de rug na zes tot negen maanden na de operatie volledig hersteld.

 

 

Kan scoliose erger worden in klachten?

Ja, het is mogelijk dat de klachten erger worden. Dit kan verschillende redenen hebben. De eerste reden is dat door slijtage de bocht groter kan worden of een nieuwe kan ontstaan. Daarnaast is het op jonge leeftijd zo dat de kromming snel erger kan worden wanneer je er niks aan doet. Denk aan een slechte houding of beenlengteverschil. 

Hoe kan ik met scoliose werken?

Als u last heeft van scoliose kan het zijn dat u minder goed uw werkzaamheden kunt verrichten. Het is dan verstandig om samen met uw fysiotherapeut of huisarts bekijkt wat u nodig heeft zodat u weer pijnvrij kunt werken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een behandeling, of een andere werkinrichting in overleg met uw werkgever. Daarnaast is het belangrijk om de belasting en belastbaarheid goed te combineren zodat u de kans verlaagd dat de scoliose erger wordt. 

Hoe test ik of ik scoliose heb?

Om erachter te komen of u scoliose heeft is het mogelijk om de buitenst uit te voeren. Aan de hand van deze test kan de rug verder worden onderzocht. De test doe je zo:

  1. Zet uw voeten en knieën tegen elkaar en leg uw handpalmen tegen elkaar aan.
  2. Buig vervolgens voorover met uw handen richting de grond.
  3. Bekijk de rug vanaf alle kanten, dus voor-, zij- en achterkant.
  4. Wanneer er een bolling zichtbaar is (hoogte van ribben) is de kans groot dat u last heeft van scoliose.

 

Hoe kan ik met scoliose werken?

Als u last heeft van scoliose kan het zijn dat u minder goed uw werkzaamheden kunt verrichten. Het is dan verstandig om samen met uw fysiotherapeut of huisarts bekijkt wat u nodig heeft zodat u weer pijnvrij kunt werken. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een behandeling, of een andere werkinrichting in overleg met uw werkgever. Daarnaast is het belangrijk om de belasting en belastbaarheid goed te combineren zodat u de kans verlaagd dat de scoliose erger wordt. 

Welke verschillende soorten scoliose zijn er?

Er zijn verschillende soorten scoliose, wat op een verschillende manier veroorzaakt wordt. Zo is de eerste Idiopathische scoliose, waarvan de oorzaak onbekend is. Dit komt voor bij 80% van de mensen die last hebben van scoliose. Een andere vorm van scoliose is aangeboren scoliose. Hierbij wordt de scoliose veroorzaakt door één of meerdere aangeboren wervelafwijkingen.

 

Is scoliose anders voor volwassen?

Scoliose bij volwassen is net wat anders als bij kinderen. Zo zijn kinderen namelijk nog in de groei, en hebben volwassen de groei al gehad. Het verschil zit ook in de ontstaanswijze van scoliose. Bij volwassenen kan dit namelijk zijn door slijtage (of aangeboren maar pas op late leeftijd klachten) en bij kinderen komt dit door een beenlengteverschil in de groei. In Nederland hebben ongeveer 60.000 mensen scoliose en komen er ieder jaar circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. 

 

 

Is scoliose erfelijk?

Scoliose kan ontstaan op verschillende manieren, waaronder veroudering of door een zenuwaandoening. Echter is scoliose ook erfelijk, wat inhoudt dat de ziekte beduidend meer voorkomt wanneer een familielid hier last van heeft. Er zijn nog een hoop onduidelijkheden over de ontstaanswijze van de ziekte, echter is erfelijkheid een zekerheid.

Veelgestelde vragen over scoliose

Wat is scoliose?

Scoliose is een abnormale kromming in de rug in de vorm van een S, die wordt veroorzaakt door beenlengteverschil of een wervelafwijking.

Wat kan ik doen bij scoliose

Wanneer u last heeft van scoliose kunt u het beste een tijdje rust nemen en observeren. Combineer dit met oefeningen van een fysiotherapeut, waardoor u vervolgens geleidelijk kunt gaan belasten met een brace.

Wanneer gebruik je een brace bij scoliose?

Wanneer u weer wilt gaan werken, sporten, bewegen of uw dagelijkse activiteiten wilt hervatten kan het dragen van een brace daarvoor zorgen.