Wat is scoliose?

Scoliose is een ziekte waarbij een verkromming in de rug plaatsvind, in de vorm van een S. Wanneer u last heeft van scoliose merkt u dat u één of twee bochten in de rug heeft waardoor u moeite kunt krijgen met ademhalen of veel last krijgt van uw rug. Als u een milde vorm heeft, beïnvloedt dit uw dagelijks leven mogelijk niet. U kunt dan hooguit lichte rugklachten krijgen die gemakkelijk te verhelpen zijn met de behandeling van een fysiotherapeut. 

scoliose blessure

Wat zijn de symptomen van scoliose?

U kunt scoliose herkennen aan een aantal symptomen. Zo zorgt de kromme bocht in de rug voor een scheve houding waarbij de ene schouder duidelijk hoger staat dan de ander. Daarnaast kan u een ‘luchtfiguur’ hebben, wat inhoudt dat de ruimte tussen arm en romp ongelijk is bij een losse houding van de armen. Bij deze symptomen ervaart u een vervelende pijn in de rug en kunt u de wervelkolom minder makkelijker bewegen. Hierdoor kunt u last krijgen van vermoeidheid en ademhalingsproblemen. 

Wat zijn mogelijke oorzaken van scoliose?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn die leiden tot scoliose. Echter in de meeste gevallen (bijna 80%) is de oorzaak onbekend. Sommige mensen hebben scoliose door een wervelafwijking bij de geboorte, bij sommige mensen ontstaat de ziekte tijdens het groeien. Doordat er tijdens het groeien een beenlengte verschil ontstaat kan de rug scheef gaan groeien. Daarnaast kan een verkeerde houding bijdragen aan de het erger worden van de ziekte. Ook erfelijkheid kan scoliose veroorzaken en komt het dus in een familie meerdere malen voor. 

Hoe behandel je scoliose?

Als u last heeft van scoliose is het doel van de behandeling om verdere vergroeiing van de rug te voorkomen. De kromming in uw rug gaat namelijk niet vanzelf over en kan zelfs erger worden wanneer het kind nog kan groeien of deze niet op de juiste manier behandeld. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om de scoliose te behandelen, zoals racebehandeling, observatie, oefentherapie of desnoods een operatie. De behandeling van scoliose hangt dan ook voornamelijk af van de ernst van de kromming.

Welke braces dienen voor scoliose?

Braces kunnen het juiste hulpmiddel zijn voor het herstel van Scoliose. Een rugbrace zorgt namelijk voor ondersteuning van de rug waardoor de wervelkolom bescherming biedt bij beweging. Daarnaast is het gebruik van een brace bij scoliose goed voor een vermindering van de pijnklachten in uw rug en zorgt het effectief voor een betere houding van uw rug.

Bekijk Braces

Hoe kan ik mijn scoliose tapen?

Een andere manier om ondersteuning te bieden aan scoliose in de rug is door gebruik te maken van tape. Tape zorgt voor compressie aan de rug en dient voor lichte klachten tijdens dagelijkse bezigheden. Ook zorgt de tape voor het lichte ondersteuning van de rug wat ervoor zorgt dat de houding sneller en beter herstelt. Bekijk hieronder de mogelijkheden om uw rug te tapen.

Ontdek tape

Wat zijn goede scoliose oefeningen?

Het is belangrijk om de juiste oefeningen uit te voeren bij scoliose, anders kan het zo maar zijn dat de blessure erger wordt. Het uitvoeren van oefeningen zorgt voor een geleidelijke verbetering van de houding van de rug. Hierdoor kunt u sneller en effectiever uw rug gaan belasten. Bekijk hieronder de oefeningen!

Bekijk oefeningen

Veelgestelde vragen over wat scoliose is

Wat is scoliose?

Scoliose is een abnormale kromming in de rug in de vorm van een S, die wordt veroorzaakt door beenlengteverschil of een wervelafwijking.

Hoe ontstaat scoliose?

Scoliose heeft verschillende oorzaken. Bij 80% is de oorzaak zelfs onbekend. De meest voorkomende oorzaken zijn: Beenlengteverschil, wervelafwijking of een onjuiste houding.

Wat zijn de symptomen voor scoliose?

Scoliose is te herkennen aan de scheve houding en abnormale kromming in de rug. Dit gaat gepaard met vermoeidheid en ademhalingsproblemen.

Kan scoliose toenemen in klachten, en hoe kan ik dit voorkomen?

Ja, het is mogelijk dat de klachten van scoliose erger worden. Dit kan komen door slijtage, de bocht wordt dan groter of er kan een nieuwe kan ontstaan. Daarnaast kan een een slechte houding of beenlengteverschil ook de klachten laten toenemen. Een behandeling van de fysiotherapeut kan al veel helpen.

Hoe behandel ik scoliose?

Het doel van de behandeling is om verdere vergroeiing van de rug te voorkomen. De kromming in uw rug gaat namelijk niet vanzelf over en kan zelfs erger worden wanneer het kind nog kan groeien of deze niet op de juiste manier behandeld. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om de scoliose te behandelen, zoals racebehandeling, observatie, oefentherapie of desnoods een operatie.