Koop een skiduim brace mét deskundig advies

Heeft u last van een skiduim? Onze duimbraces kunnen de klachten van pijn en overbelasting verminderen.

Wat is een skiduim?

Wat is een skiduim precies? Een skiduim is de term die wordt gebruikt voor een blessure aan de MCP-I gewricht in de duim. Bij een skiduim zijn de gewrichtsbanden in de duim uitgerekt, deels gescheurd of volledig gescheurd. Deze blessure wordt in de meeste gevallen opgelopen door een ontwrichting van de duim. Waar de naam vandaan komt is vanzelfsprekend, het is de meest voorkomende blessure in de arm bij skiërs.

Skiduim brace

Welke brace bied hulp aan de duim?

Een brace zorgt voor veiligheid doordat de duim wordt afgeschermd. Daarnaast zorgt de brace ervoor dat de duim in een optimale positie wordt gehouden om goed te kunnen herstellen.

Bekijk braces

Hoe tape je een handblessure?

Banner-tapen-Tmax

Er zijn veel voordelen bij het tapen van de skiduim. Zo zorgt het tape ervoor dat je duim wordt gestabiliseerd. Dit laat de duim in optimale positie staan om goed te genezen. 

Tape blessure

Oefeningen voor een skiduim?

Banner-oefeningen

Het uitvoeren van oefeningen neemt ontzettend veel voordelen met zich mee bij het herstellen van een skiduim. Het uitvoeren van oefeningen stimuleert het lichaam om de duim sneller te herstellen.

Ontdek oefeningen

Informatieve blog berichten over de skiduim

Welke voordelen heeft een duimbrace?

Heeft u klachten aan uw duim en denkt u dat een duim polsbrace deze klachten [...]

Welke duimbrace biedt ondersteuning bij een basketbalblessure?

Stel, je bent een basketbalwedstrijd aan het spelen. Je probeert de bal te verdedigen. Zonder [...]

Ontdek de maatveranderingen van de CMC duimbrace

Na waardevolle feedback van verschillende distributeurs is het duidelijk geworden dat er vraag is naar [...]

Kun je werken met een skiduim? 

Werken met een skiduim kan erg hinderlijk zijn. De mate van hoe hinderlijk dit is, hangt af van het werk dat je doet. Wanneer je theoretisch werk uitvoert, is werken met een skiduim vervelend maar mogelijk. Als je praktisch werk doet waar je beide handen veel belast, is werken met een skiduim zodanig lastig dat dit nauwelijks uitvoerbaar is. Een duimbrace kan extra ondersteuning geven bij de werkzaamheden.

Mijn skiduim gaat niet over, wat moet ik doen?

Mijn skiduim gaat niet over, wat nu? Dit is een vraag die veel patiënten zich afvragen. In de meeste gevallen herstelt de duimblessure zich vanzelf. Wanneer een skiduim zo ernstig is, kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. In dat geval word je naar een specialist verwezen die middels een operatie het herstel in kan luiden. 

Wanneer moet je een operatie volgen?

Wanneer je een skiduim oploopt zijn er twee manieren van behandeling. Er kan voor een skiduim operatie of een niet-operatieve manier gekozen worden. Een skiduim behandeling zonder operatie komt voor wanneer de band is ingescheurd en niet volledig is afgescheurd. Een skiduim operatie komt ter sprake wanneer de band geheel is afgescheurd en er daardoor veel speling in het gewricht zit. 

Operatie ervaringen van patiënten

Op gebied van een skiduim operatie zijn er veel ervaringen opgedaan. Deze ervaringen komen veelal overeen met elkaar. Patiënten die een skiduim operatie zijn ondergaan, hadden een duim dat nauwelijks beweegbaar was. In dat geval wordt de operatie van een skiduim snel gepland en wordt u van te voren goed ingelicht over wat komen gaat.

Gaat een skiduim in het gips na een operatie?

Een skiduim in het gips komt vaak voor. Wanneer er een conservatieve behandeling heeft plaatsgevonden, wordt de skiduim 3-4 weken in het gips gelegd of ondersteunt door een duimbrace. Bij een operatieve behandeling wordt de skiduim 2 weken in het gips gezet, gevolgd door een afneembare handschoenspalk voor 4 weken. 

Kun je autorijden met een skiduim?

Na volledig herstel is het mogelijk om een auto te besturen. Daarvoor is het noodzakelijk dat armen en benen volledig inzetbaar zijn. Met een skiduim en het dragen van een duimbrace is dat dus niet het geval. De algemene regel is dat je veilig kunt autorijden wanneer er zonder hulpmiddelen handelingen kunnen worden verricht. Bij twijfel omtrent autorijden met een skiduim dan raden wij aan dit niet te doen.

Kun je met een skiduim test de vingerblessure vaststellen?

Wanneer u geen tijd of behoefte heeft om een arts te bezoeken, kunt u zelf een skiduim test afnemen om de gewrichtsaandoening te constateren. Hier is de Valgusstress-test passend voor. De arts duwt de duim naar buiten en achteren in verschillende posities. Zo wordt de stabiliteit van de aangedane duim gemeten en bepaald of het om een verrekking of scheur gaat.

Veelgestelde vragen over skiduim

Wat is een skiduim?

Een skiduim, ook wel bekend als “ligamentum collaterale ulnare letsel” is een beschadiging aan de gewrichtsbanden van het MCP-I gewricht in uw duim.

Wat is de oorzaak van een skiduim?

Een skiduim ontstaat vaak bij de ontwrichting van de duim. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een ongelukkige val of een harde bal tegen je duim waardoor die dubbelklapt.

Wat zijn de symptomen van een skiduim?

  • Een blauwe of paarse huidverkleuring bij de duim
  • Pijn wanneer je aan de binnenkant van je duimgewricht drukt
  • Pijn bij het vast en losdraaien van een dop bij een waterfles