Hoe ziet het verloop van een tennisarm behandeling eruit?

Tennisarm behandeling kunt u op meerdere manieren aanpakken. De mate van pijn in het gewricht en de duur van herstel bepalen de behandelingswijze van de tennisarm. Hieronder vallen twee soorten behandelingen. Dit gaat via een niet-operatieve manier of een operatieve behandeling. Bij beide behandelingen zijn tennisarm braces een uitstekend steunmiddel. Een tennisarm brace geeft de elleboog de gewenste rust en verbetert het herstel van een tenniselleboog. Daarnaast zorgt de tennisarm brace voor bescherming van het gewricht zodat u verdere klachten en overbelasting voorkomt. Ook maakt het bewegingen via de elleboog weer mogelijk.

Niet-operatieve tennisarm behandeling

Of je kiest voor een tennisarm operatie of een niet-operatieve behandeling, de duur van de klachten kunnen lopen van negen maanden tot wel twee jaar. In het begin is het zaak om de elleboog genoeg rust te geven door pijnlijke handelingen te vermijden.

Tennisarm behandeling met medicatie

Medicatie vermindert de pijn van de tennisarm wanneer rust niet genoeg is. Een van deze pijnstillers is een paracetamol. Deze kunnen 4 keer per dag op vaste tijden ingenomen worden voor het verhelpen van de pijn. Wanneer dit weinig effect heeft, zijn andere pijnstillers een optie. Ibuprofen en diclofenac zijn hevigere pijnstillers die de pijn eerder verzachten dan paracetamol. Echter kunnen deze pijnstillers zorgen voor bijwerkingen. Wanneer de pijn nog steeds aanwezig is, kan de huisarts een injectie met ontstekingsremmer geven.

Tennisarm behandeling met fysiotherapie

Als medicatie in combinatie met rust nauwelijks resultaat geeft, is het volgen van fysiotherapie een goed alternatief. Fysiotherapeuten zorgen voor een geleidelijke belasting van de elleboog, zodat er kracht en bewegelijkheid in komt. Daarbij raden zij de juiste elleboogbraces aan die het herstel van de tennisarm verder bevorderen.

Tennisarm behandeling met PRP injectie

Bij een PRP injectie bestaat de uitvoering van de behandeling met het eigen bloedplasma. Het bloed wordt geïnjecteerd op de plek van de blessure waardoor klachten in de meeste gevallen afnemen. Om minder tot geen pijn te voelen tijdens de behandeling bieden pijnstillers de beste hulp.

Tennisarm operatie

Bij een zeer ernstige vorm van tennisarm waar niet-operatieve behandeling niks uithaalt, is een tennisarm operatie een mogelijke oplossing. Zo worden aanhechting van de pezen ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog losgemaakt. Echter blijken niet-operatieve behandelingen in de meeste tennisarmen voldoende.

Voor de operatie

Voor de tennisarm operatie wordt de elleboog verdoofd met een regionaal pijnblok, of in combinatie met narcose. Vlak voor de operatie wordt dit pijnblok binnen gebracht met een prik in de hals. Dit haalt de pijn rondom de elleboog weg voor 12 tot 24 uur.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie maakt de chirurg een kleine snee van twee tot vier centimeter. Vervolgens worden er twee tot drie steekgaatjes van een centimeter gemaakt, zodat hulpinstrumenten en een kijkbuisje in het gewricht worden geplaatst. Hiermee kan het totale ellebooggewricht bekeken en behandeld. Naar aanleiding van het bespreekt de chirurg met de polikliniek welke behandeling op zijn plaats is.

De wonden die tijdens de operatie zijn opgelopen, worden altijd gehecht met oplosbare hechtingen. Daarbij kunnen hechtpleisters extra ondersteuning geven. Tien dagen later mogen deze pleister er al weer af.

Na de operatie

Na de tennisarm operatie mag de patiënt diezelfde dag naar huis toe. Echter is het mogelijk dat er reacties optreden. De reactie die zich voor kunnen doen zijn:

  • Nabloeding in de elleboog.
  • Infectie van de wond.
  • Schade aan structuren rond de elleboog.

Hoe kun je tennisarm behandelen?

Het herstel van een tennisarm gaat vanzelf. Het verkoelen met ijs kan helpen voor een sneller herstel van de elleboog.