Wat is een tennisarm?

Er is sprake van een tennisarm wanneer er ontsteking of irritatie plaatsvindt in de buitenste pezen van de elleboog. Met name de buitenste elleboogknobbel ondervindt een flinke irritatie. Dit gewricht wordt op een dagelijkse dag vaak meerdere keren belast. Vandaar dat de tenniselleboog de meest voorkomende spierblessure is in de elleboog. De zeurende pijn kan zich van de elleboog tot de onderarm verspreiden en zeer voelbaar zijn. Bij herstel van de elleboogblessure zijn onze tennisarm braces een goed hulpmiddel. Ze bieden de gewenste ondersteuning en bescherming aan de overbelaste elleboog. Dit zal de pijn in het gewricht verzachten en zorgt voor bescherming tegen verdere overbelasting.

Welke oorzaken kunnen een tenniselleboog opleveren?

De gewrichtsblessure komt aan de naam vanwege het groot aantal tennissers die een tenniselleboog oplopen. Echter is dit niet de enige tennisarm oorzaak. Een tenniselleboog kan zich ook voordoen wanneer er sprake is van zware overbelasting van de strekspieren bij de pols en vingers. Elke knijpbeweging in combinatie met een draaibeweging kunnen een tennisarm veroorzaken.

Het ontstaan van een tenniselleboog is vaak echter onbekend. Wat duidelijk is, is dat de onderarmspieren die zich aan de buitenkant van de elleboog bevinden flink belast zijn. Hoe dit opgelopen kan worden, is doormiddel van:

  • Het veelvoudig maken van dezelfde polsbewegingen.
  • Door een zware belasting die ineens plaatsvindt.
Tennisarm Golferselleboog blessure Brace Specialist

Welke tennisarm klachten en symptomen zijn er bekend?

Tennisarm klachten zijn er in meerdere vormen. Bij het oplopen van een tenniselleboog zijn er moeilijkheden met pols- en armbewegingen. Deze pijn is ernstig voelbaar wanneer u de de pols naar achter buigt, de onderarm naar buiten draait en hand dichtknijpt. Deze tennisarm symptomen resulteren in problemen die dagelijkse leven beïnvloeden. Ondanks dat de tenniselleboog zelfstandig herstelt, kan hier een lang termijn op zitten. Daarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk van te herstellen zonder pijn te voelen.

Hieronder worden voorbeelden van tennisarm klachten en symptomen gegeven, zodat er tijdig kan worden ingegrepen bij overeenkomende klachten.

  • Omdraaien van een sleutel in het slot.
  • Een handdruk geven.
  • Optillen van een zwaar voorwerp.
  • Uitwringen van een handdoek.

Hoe voelt een tennisarm aan tijdens het slapen?

Bij een tennisarm is de buitenste elleboogknobbel zeer gevoelig wanneer deze iets aanraakt. De pijn kan variëren van zeurende tot stekende irritaties. Daarbij treedt er in de meeste gevallen stijfheid op in het ellebooggewricht bij nachtrust. Dit ontstaat doordat de tennisarm niet in beweging wordt gebracht tijdens het slapen. Deze pijn kan als zeer ernstig worden ervaren, soms zo erg dat slapen met een tennisarm zonder ondersteuning een probleem wordt.

Tennisarm en werken: is dit mogelijk?

Tennisarm en werken is zeker mogelijk, maar gaat vaak gepaard met pijn. Het beroepsvak is hierbij een cruciale factor van de hoeveelheid voelbare pijn. Beroepen waar veel fysiek werk wordt gebruikt, zullen de voelbare pijn van een tennisarm als hoog ervaren. Denk aan stukadoors, bouwvakkers, dakdekkers en loodgieters. Voor beroepsvakken die meer achter de laptop of computer werken zal deze pijn minder voelbaar zijn. Echter kunnen deze beroepen de symptomen stijfheid en tintelingen bevorderen.

Hoe kun je tennisarm voorkomen?

De genezing van een tenniselleboog gaat vanzelf. Echter is de hersteltijd onbekend en kan dit maandenlang duren. Versnelling van de genezing is mogelijk met tennisarm braces. De hulpmiddelen bieden ondersteuning en bescherming aan de elleboog.

Daarnaast zijn er een aantal manieren om de herstelperiode van een tenniselleboog te verzachten en versnellen of om een tenniselleboog te voorkomen. Dit kan door:

  • De arm normaal laten functioneren, ook al geeft dit pijnlijke reacties.
  • Bij pijnlijke bewegingen is het zaak om dit geleidelijk uit te voeren.
  • Bij te veel pijn, probeer andere houdingen aan te nemen.
  • Probeer de tenniselleboog regelmatig te koelen met ijs.

Veelgestelde vragen over tenniselleboog

Wat zijn de oorzaken voor het krijgen van tennisarm?

Tennisarm ontstaat door het overbelasten van de elleboog. Door een beweging in de elleboog te vaak te herhalen, kan dit resulteren in een tennisarm.

Welke symptomen kent een tenniselleboog?

Symptomen bij een tenniselleboog zijn het ervaren van pijn als u de hand dichtknijpt, de onderarm naar buiten draait of de pols naar achter buigt.

Hoe kan tennisarm worden voorkomen?

Houd de spieren soepel, sterk en warm. Maak gebruik van pauzes en rust en ondersteunende middelen waar nodig.

Hoe voelt een tennisarm aan tijdens het slapen?

Een tennisarm kan voor veel irritatie zorgen en voornamelijk stijfheid tijdens de nachtrust. Deze pijn kan zich zodanig uiten dat dit voor problemen kan zorgen tijdens het slapen.

Is het mogelijk om met een tennisarm te werken?

Het is mogelijk om met een tennisarm te werken, maar het beroep bepaalt de pijngraad. Bij fysieke beroepsvakken zal deze pijn duidelijker voelbaar zijn dan bij theoretische beroepen.