Wat is een tenniselleboog?

Er is sprake van een tenniselleboog of tennisarm wanneer er ontsteking of irritatie plaatsvindt in de buitenste pezen van de elleboog. Met name de buitenste elleboogknobbel ondervindt een flinke irritatie. Dit gewricht wordt op een dagelijkse dag vaak meerdere keren belast. Vandaar dat de tenniselleboog de meest voorkomende spierblessure is in de elleboog. De zeurende pijn kan zich van de elleboog tot de onderarm verspreiden en zeer voelbaar zijn. Bij herstel van de elleboogblessure zijn onze tenniselleboog braces een goed hulpmiddel. Ze bieden de gewenste ondersteuning en bescherming aan de overbelaste elleboog. Dit zal de pijn in het gewricht verzachten en zorgt voor bescherming tegen verdere overbelasting.

Welke oorzaken kunnen een tenniselleboog opleveren?

De gewrichtsblessure komt aan de naam vanwege het groot aantal tennissers die een tenniselleboog oplopen. Echter is dit niet de enige oorzaak. De gewrichtsblessure kan zich ook voordoen wanneer er sprake is van zware overbelasting van de strekspieren bij de pols en vingers. Elke knijpbeweging in combinatie met een draaibeweging kunnen een tennisarm veroorzaken.

Het ontstaan van een tenniselleboog is vaak echter onbekend. Wat duidelijk is, is dat de onderarmspieren die zich aan de buitenkant van de elleboog bevinden flink belast zijn. Hoe dit opgelopen kan worden, is doormiddel van:

  • Het veelvoudig maken van dezelfde polsbewegingen.
  • Door een zware belasting die ineens plaatsvindt.
Tennisarm Golferselleboog blessure Brace Specialist

Welke tenniselleboog klachten en symptomen zijn er bekend?

Tenniselleboog klachten zijn er in meerdere vormen. Bij het oplopen van een elleboogblessure zijn er moeilijkheden met pols- en armbewegingen. Deze pijn is ernstig voelbaar wanneer u de de pols naar achter buigt, de onderarm naar buiten draait en hand dichtknijpt. Deze tenniselleboog symptomen resulteren in problemen die dagelijkse leven beïnvloeden. Ondanks dat de elleboog zelfstandig herstelt, kan hier een lang termijn op zitten. Daarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk van te herstellen zonder pijn te voelen.

Hieronder worden voorbeelden van tenniselleboog klachten en symptomen gegeven, zodat er tijdig kan worden ingegrepen bij overeenkomende klachten.

  • Omdraaien van een sleutel in het slot.
  • Een handdruk geven.
  • Optillen van een zwaar voorwerp.
  • Uitwringen van een handdoek.

Hoe kun je een tenniselleboog behandelen?

Er zijn verschillende manieren om deze blessure te behandelen. Er zijn zowel operatieve als niet-operatieve methodes. Vaak is een operatie niet nodig omdat 90% van alle gevallen de combinatie van niet-operatieve behandelingen voldoende zijn voor snel herstel. Mocht de pijn te heftig worden kan er toch voor gekozen worden om een operatie te doen. 

Brace voor tenniselleboog

Een tenniselleboog brace zorgt ervoor dat de druk op de pezen beter verdeeld wordt. Hierdoor wordt de elleboog goed ondersteunt en verminderen de pijnklachten.

Bekijk braces

Elleboogblessure tapen: hoe moet dat?

Door een tenniselleboog in te tapen verlaag je de druk op de pezen en spieren. Dit zorgt voor meer stabiliteit. Bovendien bevorderd het het herstelproces doordat de pezen en spieren nu meer rust kunnen krijgen. 

Tape blessure

Oefeningen voor bij een tennisarm

Tenniselleboog oefeningen helpen mee aan een sneller herstelproces van de armblessure. Ook zorgen de oefeningen voor pijnvermindering, ondersteuning en extra bescherming.

Ontdek oefeningen

Hoe kun je een elleboogblessure voorkomen?

De genezing van een tennisarm gaat vanzelf. Echter is de hersteltijd onbekend en kan dit maandenlang duren. Versnelling van de genezing is mogelijk met tenniselleboog braces. De hulpmiddelen bieden ondersteuning en bescherming aan de elleboog.

Daarnaast zijn er een aantal manieren om de herstelperiode van een tennisarm te verzachten en versnellen of om een tennisarm te voorkomen. Dit kan door:

  • De arm normaal laten functioneren, ook al geeft dit pijnlijke reacties.
  • Bij pijnlijke bewegingen is het zaak om dit geleidelijk uit te voeren.
  • Bij te veel pijn, probeer andere houdingen aan te nemen.
  • Probeer de elleboog regelmatig te koelen met ijs.

Veelgestelde vragen over tenniselleboog

Wat zijn de oorzaken voor het krijgen van tenniselleboog?

Tenniselleboog ontstaat door het overbelasten van de elleboog. Door een beweging in de elleboog te vaak te herhalen, kan dit resulteren in een tennisarm.

Welke symptomen kent een tennisarm?

Symptomen bij een tennisarm zijn het ervaren van pijn als u de hand dichtknijpt, de onderarm naar buiten draait of de pols naar achter buigt.

Hoe kan elleboogblessure worden voorkomen?

Houd de spieren soepel, sterk en warm. Maak gebruik van pauzes en rust en ondersteunende middelen waar nodig.