Wat is TFCC?

In en rondom de pols kunnen zich diverse blessures voordoen. TFCC (ook Triangulair fibro-cartilagineus complex genoemd) is daar een voorbeeld van. Het TFCC vormt de verbinding tussen de ellepijp, het spaakbeen en een gedeelte van de handwortelbotten in de pols. Het complex bestaat uit banden en kraakbeen. Het TFCC draagt bij aan de bewegelijkheid en stabiliteit van de pols.

Hoe kan TFCC letsel ontstaan?

Aan de oorzaak van schade of klachten aan het TFCC kan een scheur in het TFCC voorafgegaan zijn. Dit kan gebeuren door een val of een draaibeweging waar veel kracht bij nodig was. Ook kan het TFCC gaan slijten dankzij ouderdom, ook kan TFCC letsel ontstaan door een te lange ellepijp, dit zorgt voor druk. In de meeste gevallen ontstaat er letsel aan het TFCC door veel druk op het gewricht op één enkel moment.

Pro-orthic-tfcc-polsbrace-3

Welke symptomen heb ik bij TFCC letsel?

Bij een scheur in het TFCC kan het zijn dat u last heeft van pijn en een zwelling aan de kant van de pink van de pols en onderarm. Gevoelens van instabiliteit kunt u ervaren, er kan een toename zijn van pijn bij draaien of krachtinspanningen. Ook kunt u verminderde kracht bij draaiende bewegingen ervaringen. Kortom: De functionaliteit van het TFCC neemt duidelijk af.

Symptomen TFCC letsel

  • Pijn en zwelling aan de kant van de pink van de pols en onderarm
  • Gevoelens van instabiliteit
  • Pijn die toeneemt bij draaien en krachtinspanningen
  • Minder kracht bij draaibewegingen

Hoe behandel je TFCC klachten?

Allereerst is van groot belang om de oorzaak te achterhalen. Hoe kan het dat het TFCC gescheurd is? TFCC letsel is op verschillende manieren te behandelen, zowel met als zonder operatie. Bij een behandeling zonder operatie kan het behandeld worden door de bovenarm tijdelijk te gipsen (gedurende 4 tot 6 weken). Ook kan gekozen worden voor het dragen van een TFCC brace om het letsel te verhelpen. Dit is puur afhankelijk van de ernst van de blessure, hoe lang het letsel al aanwezig is en het moment van ontdekken van de klachten.

TFCC polsbrace

De TFCC polsbrace is eenvoudig in gebruik en verminderd de klachten. Deze polsbrace draagt bij aan herstel en behoudt van de polsfunctie. Door het behoudt van de polsfunctie kunt u uw dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. De polsbrace stabiliseert het TFCC-gewricht en ondersteunt de pols in een functionele houding.

Bekijk de brace

TFCC letsel tapen

TFCC letsel is op een gemakkelijke manier te behandelen. Rust is een van de belangrijkste middelen als het gaat om letsel aan het TFCC. Met kinesiologie tape kunt u de pols stabiliseren en de pijn van het gewricht verminderen. Kinesiologie tape van Tmax is geschikt voor een conservatieve behandeling van TFCC klachten. Deze tape is te gebruiken bij uw dagelijkse activitieten en tijdens het sporten. Bijkomend voordeel van het gebruik van Tmax is dat deze tape waterbestendig is en daardoor in iedere sportsituatie of situatie in het adgelijks leven ingezet kan worden. Onze fysiotherapeut adviseert om de kinesiologie tape van Tmax na 5 á 6 dagen te vervangen.

Tape blessure

Oefeningen bij TFCC letsel

Afhankelijk van de status van het TFCC letsel zal uw fysiotherapeut voor geschikte oefeningen kiezen. Blijkt het letsel afkomstig van langdurige overbelasting, dan zal uw fysiotherapeut kiezen om de belasting te verminderen en juist de spieren sterker te maken. De fysio geeft u hiervoor oefeningen die specifiek erop geircht zijn om uw pols sterker en stabieler te maken.

Ontdek oefeningen

Veelgestelde vragen over TFCC

Wat is TFCC letsel?

TFCC letsel komt voor doordat het TFCC is gaan scheuren. Of het TFCC een grote of kleine scheur heeft, is afhankelijk van de ernst van het letsel.

Hoe ontstaat TFCC letsel?

Veelal ontstaat TFCC letsel door druk op de pols of hand, waardoor het TFCC gaat scheuren.

Wat zijn de symptomen van TFCC letsel?

Wanneer u last heeft van TFCC klachten, dan zal de bewegelijkheid van de pols aanzienlijk vermindert zijn.

Hoe weet ik of ik een milde of ergere variant van TFCC letsel heb?

De ernst van TFCC kan gezien worden door de grootte van de scheur die in het TFCC is ontstaan. Bij een grote scheur is er sprake van een ernstige variant van TFCC letsel, bij een kleine scheur is dit letsel minder groot. De mate waarin TFCC ernstig is of niet bepaalt het verdere verloop van de behandelperiode.

Hoe kan TFCC behandeld worden?

Bij de behandeling van TFCC is een exacte behandeling lastig aan te geven, dit hangt af van de ernst van de blessure. Bij een milde variant (kleine scheur in TFCC) kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een TFCC polsbrace. Bij een ernstige variant (grote scheur in het TFCC) kan een operatie nodig zijn om het letsel te behandelen.