Triggerduim Tapen met kinesiologie tape 

Een triggerduim is een aandoening in de duim die in veel situaties voor komt. De aandoening uit zich als zwelling in de buigpees van de duim. Oorzaken die de duim blessure kan opwekken, zijn onder andere overbelasting of irritatie van de duim. Dit kan uiteindelijk leiden tot vernauwing of een lokale zwelling in de pees, waardoor normale buiging van de buigpees wordt beperkt en pijnlijk kan worden ervaren.

Symptomen van een Triggerduim?

Een triggerduim is een vervelende vingerblessure wat verschillende klachten met zich mee kan brengen. 

Klachten die in verband staan met een opgezwollen duim zijn:

 • Pijn bij het buigen of strekken van de duim.
 • Veel kracht nodig om de duim te bewegen. 
 • Ontstaan van een knobbel of bult in de duim.
 • Hoge krachtsinspanning nodig om de vinger te bewegen.
 • Een kromme duim.

De triggerduim tapen geeft extra steun en bescherming naast het dragen van een vingerspalk. Het zorgt ervoor dat deze bewegelijker wordt zonder daar al te veel pijn bij te voelen. Hier kan kinesiologie tape van Tmax goede ondersteuning geven.

triggerduim

Triggerduim/peesplaatontsteking tapen in 9 stappen 

Knip twee stroken van 20 en 1 van 5 centimeter af. Let erop knip de hoekjes mooi af naar een ronde vorm. 

 1. Knip het stuk tape van 5 centimeter door in de lengte.
 2. Knip de twee stukken tape van 20 centimeter  aan een zijde 5 centimeter in.
 3. Pak het stuk tape van 20 centimeter en leg het uiteinden op de bovenkant van de duim. De splitsing van de tape moet eindigen ter hoogte van het pols gewricht.
 4. Beide stroken vouw je links en rechts om de duim heen.
 5. Maak de rest van de tape vast over het polsgewricht tot aan de zijkant van de arm.
 6. Pak het 2e stuk tape van 20 centimeter. De splitsing van deze tape wordt half over en half onder de reeds aangebrachte tape geplakt. 
 7. Plak de rest van het stuk tape over de zijkant van de polsgewricht heen en eindig bovenop de onderarm .
 8. Pak het stuk tape van 5 centimeter. Plak deze strook haaks op het voorste gewricht vast.
 9. Wikkel vervolgens de rest van de tape om het voorste gewricht heen

Na het tapen van de duim is het belangrijk om oefeningen te blijven doen op deze manier stimuleer je de doorbloeding in de hand en versneld het herstel proces. Bekijk onze oefeningen op de oefeningen pagina voor triggerduim. 

overbelaste duim tapen 

Bij een overbelaste duim raakt onderhuids weefsel beschadigd. Het kan leiden tot beperkte bewegelijkheid, pijn en eventueel zwelling. Beschadigen van onderhuidse weefsels zorgt ervoor dat er uit kapotte bloedvaten en cellen vocht en bloed vrijkomt. Hierdoor ontstaat zwelling en als gevolg van de verhoogde druk komen zenuwen in de knel, wat leidt tot pijn. 

 

Tmax-kinesiotape triggerduim

Kinesio tape Tmax 

Zorg vooraf dat er goede tape aanwezig is wanneer u van plan bent om de triggerfduim zelfstandig te tapen. Mindere tape kan voor huidbeschadiging zorgen. Kinesio tape van Tmax is een voorbeeld van goede tape. Het is makkelijk om zelf aan te brengen en bestaat uit elastisch materiaal, waardoor de triggerduim beweegbaar blijft.

Veelgestelde vragen over een triggerduim 

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”Wat is een trigger- of hokkende duim?” answer-0=”Een triggerduim (ook wel hokkende duim genoemd) is een aandoening dat zich kan uiten als een zwelling in de buigpees van de duim. ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”Hoe ontstaat een triggerduim?” answer-1=”Vaak komt de duimblessure voor bij zware inspanning of herhalende beweging. ” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Wat zijn de symptomen van een triggerduim?” answer-2=”Wanneer het moeilijke is om de duim te buigen en u een schokje voelt wanneer de duim recht komt, is er sprake van een triggerfinger. Ook kan er een zwelling ontstaan. ” image-2=”” headline-3=”h2″ question-3=”Kan een triggerduim toenemen in klachten, en hoe kan ik dit voorkomen?” answer-3=”Zorg dat de duim voldoende rust krijgt draag daarbij een vingerspalk. ” image-3=”” headline-4=”h2″ question-4=” count=”5″ html=”true” css_class=””]